10 + 6 ενδείξεις ότι βρίσκεστε σε μια ανθυγιεινή σχέση


10 + 6 ενδείξεις ότι βρίσκεστε σε μια ανθυγιεινή σχέση

Η αποτυχία στον εντοπισμό των προβλήματων σε μια σχέση, μπορεί να δημιουργήσει αισθήματα οργής και αγανάκτησης στους συντρόφους.

Σχέσεις που δεν είναι σε θέση να προσαρμοστούν στις εσωτερικές και εξωτερικές αλλαγές, δεν επιτρέπεται να εξελίσσονται, αλλά παραμένουν σταθερές σε ένα χρόνο και ένα περιβάλλον που δεν υπάρχουν πια.

Οι περισσότερες σχέσεις ξεκινούν με ελπίδα, προσδοκία, ενθουσιασμό και αισιοδοξία καθώς είναι συναρπαστική η σκέψη δύο ανθρώπων να μοιράζονται και να σχεδιάζουν μία κοινή ζωή. Οι περισσότεροι από εμάς μπαίνουν στις συντροφικές σχέσεις, γεμάτοι ιδέες για το τι θέλουν, τι δεν θέλουν, φαντάζοντας την ιδανική σχέση μέσα από τις δικές μας οικογενειακές σχέσεις, μέσα από αυτές που έχουμε δει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και των δικών μας εμπειριών από παρελθοντικές σχέσεις.

Η σχέση, σύμφωνα με το psychologynow.gr, μπορεί να μην αποβεί ικανοποιητική και να αποτύχει όταν έχουμε μη ρεαλιστικές προσδοκίες γι' αυτήν και είμαστε αδύναμοι να εντοπίσουμε τις αλλαγές που της κάνουν κακό. Οι υγιείς σχέσεις αποτελούνται από δύο συντρόφους που σέβονται και αποδέχονται τις κανονικές αλλαγές που μπορεί να προκύψουν στις σχέσεις, π.χ. οι ανάγκες του ενός ή και των δύο συντρόφων μπορούν να αλλάξουν κατά τη διάρκεια της σχέσης, η ένταση του έρωτα και του πάθους μπορεί να αλλάξει με το χρόνο, ο μελλοντικός σχεδιασμός μπορεί να μην είναι τόσο σαφής όσο ήταν κάποτε, κ.λπ.

Προκειμένου οι περισσότερες σχέσεις όχι μόνο να βελτιωθούν, αλλά και να επιτύχουν, οι σύντροφοι χρειάζεται να αποδεχθούν τις ατομικές διαφορές, χωρίς να εισέρχονται σε μια σχέση με κύριο σκοπό να αλλάξουν το σύντροφό τους. Στις υγιείς σχέσεις τα δύο μέρη όχι μόνο επιτρέπεται αλλά ενθαρρύνονται να εκφράσουν τις προσωπικές ανάγκες και τις επιθυμίες τους.

Σε αντίθεση με τις υγιείς σχέσεις, οι ανθυγιεινές σχέσεις είναι αυστηρές και άκαμπτες σε κάθε αλλαγή, δεν μπορούν να προσαρμοστούν στις αλλαγές του περιβάλλοντος των συντρόφων, ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι δεν αποδέχονται ή σέβονται τις ατομικές διαφορές του άλλου συντρόφου, ο σεβασμός δεν εκτείνεται και στις δύο κατευθύνσεις, δεν είναι σε θέση να εκφραστούν χωρίς τον φόβο των αρνητικών συνεπειών κ.λπ.

Μία από τις πιο καταστροφικές πτυχές της ανθυγιεινής σχέσης, είναι η αδυναμία του ενός ή και των δύο συντρόφων να προσδιορίσουν και να αναγνωρίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις από τις οποίες η σχέση τους έχει επηρεαστεί, πριν από όλους τους άλλους. Πολύ συχνά, εκείνοι που βρίσκονται έξω από τη σχέση, μπορούν να δουν πότε η σχέση έχει γίνει ανθυγιεινή, πριν ο δικός τους άνθρωπος που βρίσκεται μέσα στη σχέση, το καταλάβει.

Η αποτυχία στον εντοπισμό των προβλήματων σε μια σχέση, μπορεί να δημιουργήσει αισθήματα οργής και αγανάκτησης στους συντρόφους, όταν έρθουν αντιμέτωποι με τους φίλους ή τους συγγενείς που τους παραθέτουν διάφορα στοιχεία ότι η σχέση που βρίσκονται τους κάνει πλέον κακό. Ενδέχεται τότε, να απομονωθούν από τους αγαπημένους τους όταν διακρίνουν τα προβλήματα που χαρακτηρίζουν ότι η σχέση τους είναι ανθυγιεινή ή επιβλαβής.

Εδώ είναι 16 ενδείξεις ότι βρίσκεστε σε μια ανθυγιεινή σχέση:

1. Ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι δεν επιθυμούν ή αδυνατούν να αποδεχθούν τις διαφορές

Για να είναι μία σχέση επιτυχής, χρειάζεται οι σύντροφοι να αναγνωρίζουν και να αποδέχονται τις ατομικές διαφορές, χωρίς να προσπαθούν να αλλάξουν τον άλλο.

2. Η ίδια η σχέση είναι άκαμπτη

Η σχέση δεν αποδέχεται και δεν προσαρμόζεται στις αλλαγές, δηλαδή, του περιβάλλοντος, των οικονομικών, της υγείας του συντρόφου, κλπ.

3. Αποθαρρύνεται η έκφραση των αναγκών και των επιθυμιών

Οι ανθυγιεινές σχέσεις συνήθως αποτελούνται από ένα σύντροφο που έχει την ευκαιρία να εκφράσει τις επιθυμίες του, ενώ οι ανάγκες και οι επιθυμίες του άλλου συντρόφου αποθαρρύνονται ή αγνοούνται.

4. Αδυναμία ή αποτυχία να αναλάβουν την ευθύνη της σχέσης

Κάθε σύντροφος σε μια σχέση έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης σχετικά με την αποτυχία μιας σχέσης. Ωστόσο, στις ανθυγιεινές σχέσεις, συνήθως ο ένας σύντροφος κατηγορεί πολύ εύκολα τον άλλον για τα προβλήματα στη σχέση.

5. Οι βρισιές κυριαρχούν στη σχέση

Οι σύντροφοι αδυνατούν να επικοινωνήσουν τι δεν τους αρέσει στον άλλον, χωρίς να τον προσβάλλουν.

6. Οι σύντροφοι δεν είναι ειλικρινείς στη σχέση τους

Αντί να επικρατεί διαφάνεια, παρά την δυσαρέσκεια που μπορεί να προκύψει με την ειλικρίνεια, ένας σύντροφος ή και οι δύο μπορούν να χτυπήσουν τον άλλον κάτω από τη μέση, σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους ανάγκες.

7. Να είναι εγωιστές

Όταν έντονος εγωισμός κυριαρχεί μέσα σε μια σχέση, ο ένας σύντροφος ή και οι δύο μπορεί να κάνουν ή να πουν πράγματα που θα ωφελήσουν μόνο τους ίδιους, χωρίς να ενδιαφερθούν για τις σκέψεις ή τα συναισθήματα του συντρόφου τους. Ο εγωισμός εμποδίζει να υπάρξει συμβιβασμός, αποτυγχάνοντας έτσι να ικανοποιήσει τις ανάγκες και των δύο συντρόφων.

8. Η χειριστική συμπεριφορά

Ένας σύντροφος ή και οι δύο εμπλέκονται σε χειρισμούς ή καταναγκαστική συμπεριφορά για να πάρουν ό,τι θέλουν από τον άλλον, χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους πώς οι πράξεις τους μπορεί να επηρεάσουν τον άλλο.

9. Συναισθηματική κακοποίηση

Ένας σύντροφος ή και οι δύο συνειδητά και ενεργά βλάπτουν ή προσπαθούν να βλάψουν τα συναισθήματα του άλλου. Η συναισθηματική κακοποίηση γίνεται συνήθως επίτηδες, έτσι ώστε ένας ή και οι δύο σύντροφοι να μπορούν να νιώσουν τον πόνο του άλλου που έχει ήδη βιώσει.

10. Όταν τσακώνονται για τους ίδιους λόγους ξανά και ξανά

Οι ανθυγιεινές σχέσεις δεν είναι σε θέση να επιλύσουν ικανοποιητικά τα προβλήματα, επανεξετάζοντας συνεχώς παρελθοντικά θέματα ή προβλήματα, χωρίς να λύνονται.

11. Σωματική κακοποίηση

Ένας ή και οι δύο σύντροφοι δεν είναι σε θέση να επιλύσουν τις συγκρούσεις στη σχέση χωρίς να καταφύγουν στη σωματική βία. Η σωματική βία στη σχέση συχνά αποδίδεται στην αδυναμία ή την απροθυμία να εκφράσει κανείς τη δυσαρέσκειά ή την απογοήτευση με τον σύντροφό του ή τη σχέση.

12. Κακή επικοινωνία

Οι σύντροφοι είναι ανίκανοι ή απρόθυμοι να συζητήσουν τα θέματα της σχέσης και αναπτύσσουν τρόπους για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.

13. Απιστία

Ένας σύντροφος ή και οι δύο επιθυμούν ή εμπλέκονται σε στενές σχέσεις με κάποιον άλλο από τον σύντροφό τους. Οι σύντροφοι σε μια νοσηρή σχέση μπορεί να αισθάνονται την ανάγκη να είναι με κάποιον άλλο, ώστε αυτός να μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες τους, αντί να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις, τα αισθήματα ανεπάρκειας κλπ, στη σημερινή σχέση τους.

14. Έντονη αίσθηση ανεπάρκειας

Ένας σύντροφος ή και οι δύο μπορούν να θεωρούν ότι μεμονωμένα «δεν είναι αρκετοί», αλλά αισθάνονται ότι πρέπει να επιβεβαιωθούν από κάποιον άλλο. Ένας σύντροφος ή και οι δύο μπορεί να αισθάνονται την ανάγκη να αναζητήσουν και να εξασφαλίσουν την έγκριση από τον άλλο σύντροφο για να αισθάνονται καλά για τον εαυτό τους.

15. Συγκάλυψη

Ένας σύντροφος ή και οι δύο φορούν μια μάσκα κατά τη διάρκεια της σχέσης για να κερδίσουν την αποδοχή ή την αγάπη, χωρίς την κατανόηση ή την αίσθηση ότι αξίζουν αυτά τα πράγματα με βάση αυτό που πραγματικά είναι.

16. Ένας σύντροφος ή και οι δύο αισθάνονται σαν να μην μπορούν να κάνουν τίποτα σωστό στη σχέση

Συχνά οι ανθυγιεινές σχέσεις αποτελούνται από ένα ή και δύο μέρη που παραλείπουν να δουν τα καλά πράγματα που κάνει ο άλλος σύντροφος. Η αρνητική σκέψη περιλαμβάνει ότι αυτός ή αυτή είναι ο μόνος που κρατάει τη σχέση ενωμένη.

Οι περισσότεροι από εμάς μπαίνουμε σε μια σχέση με ελπίδες και όνειρα, σχεδιάζοντας ένα κοινό μέλλον. Ωστόσο, για τους περισσότερους από εμάς θα υπάρξουν και εσωτερικές και εξωτερικές αλλαγές που απαιτούν από εμάς να προσαρμοστούμε τόσο ατομικά όσο και να προσαρμοστούμε στην ίδια τη σχέση, προκειμένου να παραμείνει υγιής και βιώσιμη. Σχέσεις που δεν είναι σε θέση να προσαρμοστούν στις εσωτερικές και εξωτερικές αλλαγές δεν επιτρέπεται να εξελίσσονται, αλλά παραμένουν σταθερές σε ένα χρόνο και ένα περιβάλλον που δεν υπάρχουν πια.

Όπως στα περισσότερα πράγματα που δεν είναι σε θέση να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν, η αποτυχία έρχεται γρήγορα και φυσιολογικά. Παρά το γεγονός ότι, η αλλαγή είναι δύσκολη για πολλούς ανθρώπους, είναι συχνά απαραίτητη για την εξέλιξη και την προώθηση της ευτυχίας.

Tags σχεσεις, σχεση, οικογενεια, ζευγαρια, ΣΥΖΥΓΟΣ, αγαπη, Γαμος, ψυχολογια, υγεια, health


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.1360 s (251 Queries.) // Parse time: 0.3128 s // Total time: 3.4489 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X