Θηλασμός και σωστή διατροφή!


Θηλασμός και σωστή διατροφή!

Η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Στέλλα Πετρίδου μας εξηγεί ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής στο θηλασμό.

Η διατροφή κατά την διάρκεια  του θηλασμού είναι πολύ σημαντική τόσο για την θηλάζουσα μητέρα όσο και για το βρέφος. Εξασφαλίζει τα απαραίτητα αποθέματα ενέργειας και βιταμινών ώστε να βοηθήσει τον οργανισμό της μητέρας να ανταπεξέλθει στην παραγωγή γάλακτος και να διεξαχθεί σωστά η διαδικασία του θηλασμού. Τα αποθέματα αυτά είναι ζωτικής σημασίας καθώς μεταφέρονται από τον οργανισμό της στο γάλα για την ικανοποίηση των αναγκών του βρέφους και η κύρια πηγή ανανέωσης τους είναι η σωστή καθημερινή διατροφή.

Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής στο θηλασμό;

Η διασφάλιση της απαραίτητης ισορροπίας της ποσότητας και της ποιότητας  είναι το κλειδί για την διασφάλιση των θρεπτικών στοιχείων. Σύμφωνα με την μελέτη του Υπουργείου Υγείας της Νέας Ζηλανδίας "Food and Nutrition Guidelines for Healthy Pregnant and Breastfeeding Women" που αφορά τις κατευθυντήριες οδηγίες διατροφής για τις θηλάζουσες μητέρες, δεν χρειάζεται να καταναλώνουν κάτι ιδιαίτερο όταν θηλάζουν. Αντιθέτως είναι καλό να ακολουθούν ένα υγιεινό πλάνο διατροφής το οποίο θα περιλαμβάνει:

  • Τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως.
  • Αμυλούχα τρόφιμα. Άφθονες ίνες έχουν το ψωμί ολικής άλεσης, τα ζυμαρικά, το ρύζι, οι πατάτες, τα όσπρια όπως τα φασόλια και οι φακές και φρούτα και λαχανικά.
  • Πρωτεΐνες, όπως άπαχο κρέας και κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, ξηροί καρποί, σπόροι, σόγια και όσπρια - συνιστώνται τουλάχιστον δύο μερίδες ψαριών την εβδομάδα.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, τυρί και γιαούρτι - αυτά περιέχουν ασβέστιο και αποτελούν πηγή πρωτεϊνών.
  • Άφθονα υγρά - καλό είναι να έχουν ένα ποτό δίπλα τους όταν θηλάζουν: το νερό και το αποβουτυρωμένο ή ημι-αποβουτυρωμένο γάλα είναι πολύ καλές επιλογές.

Βιταμίνες & Ανόργανα στοιχεία κατά το θηλασμό…

Η περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε βιταμίνες μπορεί να επηρεαστεί από τη δίαιτα της θηλάζουσας, ενώ εξαρτάται και από τα αποθέματά της. Συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμινών έχουν εμφανιστεί σε βρέφη τα οποία θηλάζονταν από μητέρες, που παρουσίαζαν έλλειψη σε βασικά διατροφικά συστατικά. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η αύξηση κατανάλωσης τροφίμων όπως εσπεριδοειδή, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και φυτικά έλαια.

Εξαίρεση αποτελεί η βιταμίνη Κ, της οποίας η περιεκτικότητα στο μητρικό γάλα είναι ανεπαρκής για τις ανάγκες του βρέφους, ακόμα κι όταν η μητέρα προσλαμβάνει αρκετή ποσότητα με τη δίαιτα. Γι’ αυτό το λόγο, όλα τα νεογέννητα πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον βιταμίνη Κ.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του θηλασμού;

Οφέλη του θηλασμού για το βρέφος…

  • Είναι αποστειρωμένο, φρέσκο, βρίσκεται πάντα στη σωστή θερμοκρασία και περιέχει όλα τα απαραίτητα για το βρέφος θρεπτικά συστατικά στις ποσότητες που τα χρειάζεται για να αναπτυχθεί φυσιολογικά.
  • Είναι πιο εύπεπτο και με το θηλασμό αποφεύγονται διάφορες στομαχικές και εντερικές διαταραχές στο βρέφος, όπως π.χ. έμετοι και διάρροια.
  • Δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις στο βρέφος, αλλά και το προστατεύει από τροφικές αλλεργίες και αλλεργίες του αναπνευστικού.
  • Έχει ανοσοποιητικές ιδιότητες. Μεταφέρει αντισώματα από τη μητέρα στο βρέφος και το προφυλάσσει από διάφορες παθήσεις.

Οφέλη του θηλασμού για τη μητέρα…

  • Μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
  • Είναι πιο πρακτική και παράλληλα πιο οικονομική επιλογή, σε σχέση με τις τροφές του εμπορίου.
  • Μειώνει τη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών πριν την εμμηνόπαυση.
  • Βοηθάει τη μητέρα να επανακτήσει το αρχικό της βάρος.

Μπορεί η θηλάζουσα μητέρα να κάνει δίαιτα;

Περιορισμός στις θερμίδες που προσλαμβάνει η μητέρα με σκοπό να χάσει γρήγορα κιλά θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής γάλακτος με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες του βρέφους και να υποβαθμίζεται η ανάπτυξή του.

Η θηλάζουσα μπορεί να επιστρέψει αργά και σταδιακά στο βάρος που είχε πριν την εγκυμοσύνη μετά τον τερματισμό του θηλασμού με μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή πάντα σε συνδυασμό με άσκηση.

Συμπερασματικά…

Η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι πολύτιμης σημασίας για την επαρκή θρέψη του νεογνού και της θηλάζουσας μητέρας. Με την τήρηση των βασικών διατροφικών συμβουλών που αναφέρονται στο συγκεκριμένο άρθρο, η θηλάζουσα θα μπορέσει να διατηρήσει σωστή σύσταση γάλακτος και επαρκή γαλακτοφορία για το μωρό της.

Στέλλα Πετρίδου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com     

Instagram: nutritionplanforlife

Website: nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist

Tags θηλασμος, Διατροφή, υγεια, μητερα, μαμά, παιδι, ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ, διατροφολόγος, Διαιτολογος, στελλα πετριδου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5116 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3597 s // Total time: 2.8713 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X