Ορεξιογόνες και Αντι-ορεξιογόνες Τροφές: Τι είναι και ποιες οι διαφορές μεταξύ τους


Ορεξιογόνες και Αντι-ορεξιογόνες Τροφές: Τι είναι και ποιες οι διαφορές μεταξύ τους

Η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Έλενα Τρουλλίδου μας εξηγεί γιατί νιώθουμε συνεχώς πείνα και μας λέει ποιες τροφές πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας ώστε να περιορίσουμε το αίσθημα αυτό.

Μπορούν μερικές τροφές να μας αυξήσουν την όρεξη και άλλες να μας την μειώσουν; Υπάρχει λόγος που νιώθουμε συνεχώς πείνα; Όλοι έχουμε "πιάσει" τον εαυτό μας να σκέφτεται έντονα τι θα καταναλώσει στο επόμενο γεύμα, ενώ μόλις έχει φάει. Οι περισσότεροι από εμάς σε κάποια φάση της ζωής μας έχουμε καταναλώσει με λαιμαργία μεγάλες ποσότητες τροφής χωρίς να πεινάμε ιδιαίτερα. Οι συνηθέστεροι λόγοι που μπορεί να τρώμε ανεξέλεγκτα είναι το άγχος, η λήψη φαρμάκων (π.χ. αντικαταθλιπτικά, κορτιζόνη), η έλλειψη ύπνου, η μειωμένη άσκηση, η διακοπή καπνίσματος.

Ορεξιογόνες Τροφές

Υπάρχουν τροφές που όταν καταναλωθούν ανοίγουν την όρεξη και οδηγούν σε περαιτέρω κατανάλωση φαγητού πέραν του φυσιολογικού. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες είναι αυτές, ώστε να τις καταναλώνουμε με μέτρο, ιδιαίτερα όσοι επιδιώκουν απώλεια βάρους. Οι σημαντικότερες τροφές με ορεξιογόνο δράση, είναι:

  • Τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, σοκολάτα, αναψυκτικά, πάστες, μπισκότα. Η ζάχαρη που περιέχουν ανεβάζει απότομα τη γλυκόζη στο αίμα και έπειτα τη ρίχνει με αποτέλεσμα να ζητάμε περισσότερη ζάχαρη για να έχουμε το ευχάριστο απότομο ανέβασμα της γλυκόζης.
  • Τροφές πλούσιες σε λιπαρά τυριά με αυξημένα λιπαρά, κρέμα γάλακτος, βούτυρο, τηγανιτά φαγητά ανοίγουν την όρεξη. Καλό είναι να καταναλώνονται μαζί με πηγή φυτικών ινών (μια σαλάτα) ώστε να μην μας οδηγούν γρήγορα στο ψυγείο.
  • Τροφές που περιέχουν μονογλουταμινικό νάτριο (MSG). Αποτελεί συντηρητικό τυποποιημένων τροφών όπως πατατάκια, κράκερ, κινέζικο φαγητό και έτοιμα γεύματα. Αυξάνει απότομα τα επίπεδα της γλυκόζης, τα οποία στη συνέχεια πέφτουν γρήγορα και ζητάμε περισσότερο φαγητό .
  • Τροφές πλούσιες σε απλούς υδατάνθρακες όπως άσπρο ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, δημητριακά χωρίς φυτικές ίνες. Όταν δεν καταναλώνονται με μέτρο, αυξάνουν την επιθυμία μας για περισσότερους υδατάνθρακες. Καλό είναι να αντικαθιστώνται με ολικής άλεσης όπως άγριο ρύζι, μακαρόνια και ψωμί ολικής άλεσης.
  • Αλκοόλ. Ένα ποτηράκι κρασί πριν από το γεύμα μπορεί να αυξήσει την όρεξή μας.  Το αλκοόλ πυροδοτεί την παραγωγή οξέων στο στομάχι με αποτέλεσμα να δημιουργείται αίσθημα πείνας. Αν θα επιλέξουμε να πιούμε κάποιο  αλκοολούχο ποτό, καλό είναι να συνοδεύει το γεύμα μας και όχι πριν ή μετά από αυτό.

Αντι-ορεξιογονες Τροφές

Το παράπονο όσων προσπαθούν να χάσουν βάρος είναι ότι πεινάνε. Νιώθουν το στομάχι τους κενό με αποτέλεσμα να αρπάζουν ότι βρουν μπροστά τους και είναι συνήθως ανθυγιεινές επιλογές, αυξημένες σε λιπαρά και θερμίδες. Ποιες τροφές πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας ώστε να περιορίσουμε το αίσθημα της πείνας;

  • Ξηροί καρποί. Περιέχουν καλά Λιπαρά που βοηθούν να κρατηθεί χαμηλά η χοληστερόλη, καλή πηγή των -κατασταλτικών της πείνας- φυτικών ινών.
  • Πίτουρο Βρώμης. Περιέχει πολλές φυτικές ίνες και λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη της, δεν μας προκαλεί τάση για τσιμπολόγημα.
  • Πιπέρι καγιέν. Βοηθάει να κρατηθούμε χορτάτοι και αυξάνει το μεταβολισμό μέσω της θερμογένεσης.
  • Λιναρόσπορος. Kαταστολέας της όρεξης και σπουδαία πηγή Ωμέγα-3 Λιπαρών Οξέων και φυτικών ινών. Αυξάνει τα επίπεδα της χολοκυστοκινίνης, ορμόνης που μειώνει την όρεξή μας.
  • Καφές ή Μαύρο/Πράσινο Τσάι. Περιέχουν καφεΐνη που έχει την ιδιότητα να κόβει την όρεξη. Προσοχή στην υπερβολική κατανάλωση, ιδίως αν έχετε προβλήματα υγείας (Υπέρταση).
  • Kουκουνάρια. Περιέχουν πινολεϊκό οξύ, ένας ισχυρός καταστολέας της όρεξης.

Έλενα Τρουλλίδου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος BSc (Hons) MSc (Hons) PhDCand

Τηλ.: 00357 22 256752

Site: www.mydietspot.com

Instagram: elenatroullidou_dietitian

Facebook: Έλενα Τρουλλίδου Clinical Dietitian - Nutritionist 

Email: elenatroullidou@hotmail.com / info@mydietspot.com

Tags health, Διατροφή, Δίαιτα, Ορεξιογόνες τροφες, Αντι-ορεξιογόνες Τροφές, τροφες, διατροφολόγος, Διαιτολογος, ελενα τρουλλιδου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.0503 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3025 s // Total time: 2.3528 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X