Πώς θα αποφύγετε τα παραπανίσια κιλά των εορτών


Πώς θα αποφύγετε τα παραπανίσια κιλά των εορτών

Η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Στέλλα Πετρίδου μας συμβουλεύει πώς να αποφύγουμε τα παραπανίσια κιλά των εορτών.

Τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών και όλοι μας είμαστε καλεσμένοι κάπου ή προετοιμαζόμαστε για το εορταστικό τραπέζι. Αν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές θα καταφέρετε φέτος να διατηρήσετε τη γραμμή σας και ίσως να μη χρειαστείτε αυστηρή δίαιτα από του… χρόνου.

Απολαύστε το φαγητό και το ποτό, πάντα όμως με μέτρο. Να θυμάστε πως ένα με δύο ποτηράκια κρασί την ημέρα δεν θα επηρεάσουν αρνητικά το μεταβολισμό σας.

Την περίοδο των Χριστουγέννων, η κοινωνική διάσταση του φαγητού αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία διότι συναντάμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα και μπορεί λόγω της γιορτής να παρασυρθούμε διατροφικά και οι θερμίδες να συσσωρευτούν χωρίς καν να το καταλάβουμε! Είναι δυνατόν στο γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων να καταναλώσουμε πάνω από 3000 θερμίδες και την Πρωτοχρονιά πάνω από 4000 θερμίδες σε ένα μόνο γεύμα, όταν την ημέρα δεν πρέπει να ξεπερνάμε τις 2000 θερμίδες οι γυναίκες και τις 2500 θερμίδες οι άντρες.

Οι διατροφικοί κίνδυνοι

Ίσως ο μεγαλύτερος διατροφικός πειρασμός καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών είναι τα γλυκά εδέσματα και κυρίως το μελομακάρονο, ο κουραμπιές, τα φοινικωτά και το christmas cake. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί και να επιλέγουμε ένα είδος τη φορά, διότι αν γευτούμε όλες τις παραπάνω λιχουδιές μέσα στην ίδια μέρα θα έχουμε ήδη καταναλώσει πάνω από 600 θερμίδες μόνο από τα τσιμπολογήματα γλυκών.

Επιπλέον θερμίδες μπορούμε επίσης να πάρουμε από την άμετρη κατανάλωση αλκοόλ. Για παράδειγμα 1 ποτήρι κρασί κατά μέσο όρο αποδίδει 90 θερμίδες, οπότε αν κανείς καταναλώσει 3 ποτήρια κρασί έχει αυτομάτως πάρει 270 θερμίδες.

Σε διατροφική παγίδα μπορούν να εξελιχθούν και οι περίτεχνες σαλάτες που περιέχουν σχεδόν τα πάντα, εκτός από λαχανικά. Για παράδειγμα σαλάτες με σος μαγιονέζας, κοτόπουλο, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, παρμεζάνα, πατατοσαλάτα κ.ά. Αυτές οι σαλάτες αποτελούν από μόνες τους κυρίως πιάτο και δεν είναι καθόλου διαιτητικές.

Είναι σαφές ότι τις περισσότερες θερμίδες τις παίρνουμε τελικά όχι από το κυρίως αλλά από το ορεκτικά και τα συνοδευτικά του κυρίως πιάτου. Για παράδειγμα το τυρί με πλήρη λιπαρά στα 60 γρ. αποδίδει κατά μέσο όρο 200 θερμίδες, το ψωμί ανά φέτα 80 θερμίδες (και δυστυχώς ποσοτικά δε διαφέρει ούτε το μαύρο ψωμί), ενώ για κάθε τεμάχιο ορεκτικού που τρώμε παίρνουμε περίπου 80 - 100 θερμίδες.

Διατροφικές οδηγίες που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες

  • Να συνοδεύετε πάντα τα γεύματα από σαλάτες φρέσκων κατά προτίμηση λαχανικών.
  • Προσοχή στα γλυκίσματα! Βάλτε στόχο το ένα γλυκό την ημέρα και προτιμήστε μελομακάρονο αντί του κουραμπιέ.
  • Αφαιρείτε το ορατό λίπος από το κρέας (πέτσα).
  • Μην επιβαρύνετε τη γέμιση με επιπλέον θερμίδες και λιπαρά (συκώτι, εντόσθια).
  • Αποφεύγετε να έχετε πολλά πιάτα στο τραπέζι και να "τσιμπάτε" με το χέρι.
  • Χρησιμοποιείτε μαχαιροπήρουνα και σερβίρετε στο πιάτο σας την ποσότητα του φαγητού που πρόκειται να καταναλώσετε.
  • Προτιμήστε τη χρήση ελαιολάδου ή άλλων ελαίων π.χ. σησαμέλαιο κατά το μαγείρεμα.
  • Προτιμήστε την κατανάλωση μπύρας και κόκκινου κρασιού που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, αντί για άλλα αλκοολούχα ποτά.
  • Είναι παρά πολύ σημαντικό τις ημέρες αυτές αλλά και γενικά να πίνετε άφθονο νερό. Συγκεκριμένα 1.5 - 2 λίτρα την ημέρα. Το πολύ αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό μας, έτσι πρέπει να αναπληρώνουμε το νερό που χάνουμε πίνοντας τουλάχιστον 1.5 λίτρο νερό καθημερινά. Επίσης, το νερό είναι απαραίτητο για να αποβληθούν οι τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί στον οργανισμός μας αλλά και για να λειτουργεί σωστά ο μεταβολισμός μας.
  • Άτομα που έχουν αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος να αποφύγουν την κατανάλωση λιπαρών κρεάτων, εντοσθιών, ζωικές σάλτσες και σούπες, και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
  • Να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα για να κάψετε τις επιπλέον θερμίδες που καταναλώσατε λόγω εορτών. Μπορείτε να πάτε στο γυμναστήριο, να περπατήσετε, να χορέψετε κ.α. Καλό είναι να αποφεύγετε να καθόσαστε ατελείωτες ώρες μπροστά από την τηλεόραση γιατί έτσι επιβαρύνετε ακόμα περισσότερο την κατάστασή σας.
  • Τέλος, μην ξεχνάτε ότι αν φάτε λίγο (ή πολύ) παραπάνω μία μέρα, δεν χρειάζεται να συνεχίσετε να τρώτε υπερβολικά και τις επόμενες μέρες. Ανασυγκροτηθείτε και επιστρέψτε στις υγιεινές σας συνήθειες!

Συνοψίζοντας

Είναι γεγονός ότι ο έλεγχος της θερμιδικής πρόσληψης κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων μπορεί να αποδειχτεί δύσκολος. Ωστόσο η περίοδος αυτή προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την έως τώρα πρόοδο σας: εάν είστε σε εγρήγορση θα μπορέσετε να εντοπίσετε σε ποιες καταστάσεις "υψηλού θερμιδικού κινδύνου" καταφέρατε να ανταπεξέλθετε με επιτυχία και σε ποιες περιπτώσεις δεν τα καταφέρατε ούτως ώστε να ζητήσετε τη βοήθεια του διαιτολόγου σας για πιο αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης τους.

Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι τα Χριστούγεννα μπορείτε να πειραματιστείτε και με την πιθανότητα να περάσετε καλά χωρίς να φάτε υπερβολικά. Πολλοί άνθρωποι ανακαλύπτουν έκπληκτοι ότι μπορούν να απολαύσουν το γιορτινό τραπέζι ακόμα και αν καταναλώσουν μικρότερες ποσότητες φαγητού.

Επομένως… κάντε το μεγάλο βήμα και εσείς: απολαύστε φέτος τις γιορτές χωρίς να εγκαταλείψετε τις υγιεινές διατροφικές σας συνήθειες.

Φροντίστε να έχετε ένα μέτρο στην κατανάλωση φαγητού και ποτού ούτως ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες επιπτώσεις όπως είναι οι γαστρεντερικές διαταραχές και η αύξηση του βάρους.

Καλές Γιορτές!

Στέλλα Πετρίδου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος (MSc)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com     

Instagram: nutritionplanforlife

Website: nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist

Tags στελλα πετριδου, Διατροφή, Δίαιτα, διατροφολόγος, Διαιτολογος, υγεια, κιλά, χριστουγεννα, health


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2074 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3511 s // Total time: 2.5585 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X