Πώς να αποφύγετε τις διατροφικές παγίδες της νηστείας


Πώς να αποφύγετε τις διατροφικές παγίδες της νηστείας

Οι τρόποι για να αποφύγουμε την πρόσληψη βάρους 

Mιας και διανύουμε τη Σαρακοστή, κατά τη διάρκεια της οποίας πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να νηστέψουν είτε για να ακολουθήσουν τη θρησκευτική παράδοση είτε γιατί το βρίσκουν ως μια καλή ευκαιρία να "αποτοξινωθούν" απο τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά, η διατροφή πλέον βασίζεται στην κατανάλωση φυτικών τροφίμων, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά αλλά και θαλασσινά.

Τα παρακάτω tips, όπως προτείνει ο Γιώργος Τσούλης στην προσωπική του ιστοσελίδα, θα σας προστατεύσουν από τον κίνδυνο του να πάρετε κιλά στη νηστεία:

TIP 1

Κατανάλωση σε μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων υδατανθρακούχων τροφίμων (λευκό ψωμί, λαγάνα, λευκά μακαρόνια, επεξεργασμένο ρύζι) τα οποία δεν προκαλούν κορεσμό δηλαδή μας χορταίνουν πιο δύσκολα κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την πρόσληψη πλεοναζόντων θερμίδων!

Τι να προτιμήσω: Δημητριακά, ψωμί, ζυμαρικά ολικής άλεσης, με προσοχή στις μεγάλες μερίδες!

TIP 2

Κατανάλωση τηγανητών θαλασσινών όπως καλαμαράκια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, διάφοροι κεφτέδες, πατάτες, τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά που εκτοξεύουν το περιεχόμενο σε θερμίδες.

Τι να προτιμήσω: Ψητά ή βραστά λαχανικά αλλά και θαλασσινά με ωμό ελαιόλαδο.

 TIP 3

Υψηλή κατανάλωση θρεπτικών μεν τροφών, πλούσιων σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο δε, όπως ελαιόλαδο, ελιές και ξηροί καρποί.

Τι να προσέξω: Συνήθως δεν τηρούμε το μέτρο στην κατανάλωση αυτών των τροφών γιατί δεν έχουμε αίσθηση της ποσότητάς τους με αποτέλεσμα να ξεφεύγουμε. Περιοριζόμαστε σε 1 κουταλιά της σούπας στη σαλάτα/στο φαγητό ή σε 5 μικρές ελιές ή σε 6 αμύγδαλα ή 2 καρύδια σε κάθε γεύμα!

 TIP 4

Και φυσικά το κεφάλαιο ΓΛΥΚΑ. Οι συστάσεις θεωρώ είναι περιττές. Νηστίσιμα γλυκά όπως ο χαλβάς, τα γλυκά του κουταλιού, τα μουστοκούλουρα και το παστέλι μπορεί να είναι μια πιο υγιεινή επιλογή έναντι άλλων πιο λιπαρών γλυκών, όπως π.χ. η σοκολατόπιτα, χρειάζονται όμως προσοχή ως προς την ποσότητα κατανάλωσης καθώς περιέχουν αρκετή ζάχαρη και θερμίδες. Ενδεικτικά 50γρ. χαλβά μας δίνουν περίπου 270 θερμίδες.

Τι να προσέξω: Καταναλώστε τα 1-2 φορές την εβδομάδα με προσοχή στην ποσότητα της μερίδας.

Συμπερασματικά, βλέπουμε ότι ενώ η νηστεία είναι μια υγιεινή πρακτική που ωφελεί την υγεία μπορεί να μετατραπεί σε εργαλείο αύξησης του βάρους όταν δεν ακολουθείται σωστά.

Tags υγεια, Διατροφή, νηστεία, κιλά, health


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.7974 s (229 Queries.) // Parse time: 0.3071 s // Total time: 3.1045 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X