Τι πρέπει να προσέχω κατά τη διάρκεια της καραντίνας για να μην πάρω βάρος;


Τι πρέπει να προσέχω κατά τη διάρκεια της καραντίνας για να μην πάρω βάρος;

H Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Στέλλα Πετρίδου μας συμβουλεύει τι πρέπει να τρώμε έτσι ώστε να μην πάρουμε κιλά όσο θα βρισκόμαστε σε καραντίνα. 

Περνάμε μια περίοδο αρκετά δύσκολη για όλους μας. Από τη μία ο φόβος του κορωνοϊού κι από την άλλη η καραντίνα στο σπίτι που μοιάζει μονόδρομος για τον περιορισμό του και τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Η καραντίνα δημιουργεί αρκετά προβλήματα σε όλους μας. Ένα από αυτά τα προβλήματα είναι ο φόβος μήπως αυξήσουμε το σωματικό μας βάρος. Ένα θέμα αρκετά εύλογο μιας και κάνουμε πλέον αρκετά καθιστική ζωή, πάμε από καναπέ στον κρεβάτι και ξανά το ίδιο. Δεν έχουμε πολλές ασχολίες, οι ενεργειακές μας ανάγκες μειώνονται κι αυτό μας ωθεί στο φαγητό! 

Το θετικό είναι ότι θα μπορούμε να βρούμε περισσότερο χρόνο για την οικογένεια και τον εαυτό μας.

Τι θα πρέπει να αποφεύγουμε τώρα που είμαστε στο σπίτι…

  1. Τrans λιπαρά (π.χ. τηγανιτές πατάτες, αρτοπαρασκευάσματα).
  2. Πρόχειρο φαγητό τύπου fast food.
  3. Λίπος κρέατος.
  4. Ζάχαρη.
  5. Μη εποχικά τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν υψηλή ποσότητα φυτοφαρμάκων.
  6. Τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετα (χρωστικές) τροφίμων.
  7. Τροφές που είναι πλούσιες σε συντηρητικά.

Διατροφικές συμβουλές:

  • Καταναλώνουμε μικρά και συχνά γεύματα.

Κρατούμε μια ποικιλία από νόστιμα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, έτοιμα για κατανάλωση φαγητά που θα έχουμε κοντά μας, γιατί όταν πεινάμε, τότε δεν θα μπούμε στον πειρασμό να επιλέξουμε κάτι έκτακτο που μπορεί να μην είναι υγιεινό.

  • Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, έτσι η κατανάλωση του είναι απαραίτητη. 

Μπορεί να αποτελείται από κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν, όπως γάλα ή γιαούρτι τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, ασβέστιο και σε λιποδιαλυτές βιταμίνες και προστατεύουν το πεπτικό από λοιμώξεις, σε συνδυασμό με δημητριακά τα οποία παρέχουν στον οργανισμό απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα (καλύτερα να καταναλώνονται προϊόντα ολικής αλέσεως).

  • Προσπαθούμε να φροντίσουμε τη διατροφή μας τρώγοντας υγιεινά.

Αυξάνουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τα οποία εκτός των άλλων θα θωρακίσουν το ανοσοποιητικό μας. Φρούτα όπως πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ και ακτινίδιο περιέχουν μεγάλη ποσότητα από βιταμίνη C που έχει αντιοξειδωτική δράση και βοηθά στην άμυνα του οργανισμού. Η κατανάλωση λαχανικών και ιδιαίτερα των πράσινων λαχανικών παρέχουν στον οργανισμό φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ και ασβέστιο, έτσι η κατανάλωση τους είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

  • Τρώμε περισσότερο ψάρι και καρύδια.

Τα άφθονα Ω3 λιπαρά που διαθέτουν θα μας βοηθήσουν στο να δημιουργήσουμε μία σημαντική αντιφλεγμονώδη ασπίδα στον οργανισμό και ταυτόχρονα να ενεργοποιήσουμε το μεταβολισμό μας.

  • Επιλέγουμε Θαλασσινά και άφθονους ξηρούς καρπούς.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας που διαθέτουν σε ψευδάργυρο και βιταμίνη Ε. Και τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά δημιουργούν ιδιαίτερα μία έντονη ενδογενή αντιοξειδωτική προστασία.

  • Καταναλώνουμε άφθονες ελιές, ελαιόλαδο και αβοκάντο.

Eίναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά. Τα λιπαρά αυτά, παρουσιάζουν ελαφρώς διαφορετικό μηχανισμό δράσης από τα ω-3 αλλά το ίδιο αποτέλεσμα ως προς την προστασία που παρέχουν  στον περιορισμό της φλεγμονής και στην βελτίωση της μεταβολικής μας ικανότητας.

  • Κάνουμε γυμναστική στο σπίτι. 

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά προγράμματα που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει ώστε να γυμναστεί από το σπίτι.

  • Το μεσημεριανό θα πρέπει να αποτελείται από κρέας, ψάρι, ή όσπρια, τα οποία είναι βασικές πηγές πρωτεϊνών και εμπλέκονται στην δράση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η κατανάλωση οσπρίων μαζί με αμυλούχες τροφές όπως ρύζι ή πατάτα βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση της πρωτεΐνης. Το κόκκινο κρέας είναι εξαιρετική πηγή αιμικού σιδήρου, αλλά η κατανάλωση θα πρέπει να περιορίζεται στις 1 ή 2 φορές την εβδομάδα λόγω κορεσμένου λίπους.

  • Προσοχή πρέπει να δίνεται στην υπερβολική κατανάλωση τροφίμων, τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

Για παράδειγμα γλυκά, μπισκότα, σοκολάτες κ.ά. καθώς δεν προσφέρουν απαραίτητα συστατικά στον οργανισμό και πολλές φορές μπορεί να τα αντικαθιστούμε με σημαντικές τροφές όπως τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά.

Γενικά, θα πρέπει να αερίζετε καλά το χώρο σας, να είστε σωστά ενυδατωμένοι (κατανάλωση τουλάχιστον 1,5L υγρών την ημέρα) και να έχετε περιορισμένη επαφή με ηλεκτρονικές συσκευές που προκαλούν ηλεκτρομαγνητικό στρες το οποίο με τη σειρά του αυξάνει την πιθανότητα απορρύθμισης του ανοσοποιητικού.

Τέλος, θα πρέπει να θυμάστε το "χρυσό" τρίπτυχο της καλής υγείας που δεν είναι άλλο από: Σωστή Διατροφή – Θετική ψυχολογία – Υγιές περιβάλλον!

Καλή δύναμη και καλή υγεία σε όλους μας!

Στέλλα Πετρίδου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος (MSc)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: nutritionplanforlife

Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist

Tags στελλα πετριδου, διατροφολόγος, Δίαιτα, Διαιτολογος, βαρος, κιλά, καραντινα, κορωνοιος


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.7321 s (251 Queries.) // Parse time: 0.8042 s // Total time: 3.5363 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X