Γιατί οι γυναίκες υποκύπτουν στους καταναλωτικούς πειρασμούς!


Γιατί οι γυναίκες υποκύπτουν στους καταναλωτικούς πειρασμούς!

Υπάρχει πάντα μία επιστημονική εξήγηση να μας καλύψε.ι

Εδώ και αρκετά χρόνια εκτός από ραδιοφωνικός παραγωγός και συγγραφέας, το βιογραφικό μου αναφέρει πως είμαι και κειμενογράφος διαφημίσεων. Γράφω δηλαδή, μερικά από τα σενάρια που ακούτε στα ραδιόφωνα και βλέπετε στις τηλεοράσεις σας για διάφορους πελάτες.

Όταν μου γίνεται η πρώτη ενημέρωση από τους υπεύθυνους, για να μπορέσω να καταλάβω το προϊόν, το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να προσπαθήσω να βρω με ποιο τρόπο θα μπορέσω να μετατρέψω μέσα από το κείμενο μου, το "θέλω" του καταναλωτή σε "ανάγκη". Με απλά λόγια, θέλω μόλις ο καταναλωτής δει ή ακούσει τη διαφήμισή μου να πει: "το έχω ανάγκη αυτό το προϊόν".

Πριν λίγες μέρες λοιπόν, αποφάσισα να καταγράψω τα έξοδά μου και με μεγάλη μου λύπη, συνειδητοποίησα πως πραγματικά ήμουν και εγώ μία από τις καταναλώτριες, που μόλις δω μία διαφήμιση η οποία με "αγγίζει", ενστικτωδώς θεωρώ το προϊόν της αναγκαίο. Ένα ποσοστό των λεφτών μου, ξοδεύτηκε σε υποτιθέμενες ανάγκες μου.

Όμως αγαπητές μου φίλες αναγνώστριες, μην κατηγορείτε τον εαυτό σας για τον υπέρμετρο καταναλωτισμό σας και αγαπητοί φίλοι αναγνώστες, μην κατηγορείτε τις γυναίκες σας ότι πέφτουν θύματα του μάρκετινγκ. Υπάρχει εξήγηση.

Διάβασα προσφάτως μια έρευνα που έγινε για τη διαφήμιση, τον μιμητισμό και τις γυναίκες και έμεινα με ανοιχτό το στόμα γιατί όχι μόνο κατάλαβα πως η διαφήμιση επηρεάζει... γονιδιακά μια γυναίκα, αλλά και γιατί δεν μπορεί να αντισταθεί μια γυναίκα σε ένα προϊόν που διαφημίζεται.
Η έρευνα έγινε με ένα αποσμητικό που διαφημιζόταν. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι παρά το γεγονός πως τρεις στις τέσσερεις γυναίκες δεν παρήγαγαν οσμές από τη μασχάλη τους εξαιτίας της έλλειψης ενός γονιδίου που προκαλεί οσμή στη μασχάλη, οι ίδιες αυτές γυναίκες, αγόραζαν αποσμητικό για τη μασχάλη τους, για να μην μυρίζουν.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής επιδημιολογίας Ίαν Ντέι, διαπίστωσαν ύστερα από έρευνα σε περισσότερες από 7000 γυναίκες, ότι η κοινωνική μίμηση μαζί με την διαφήμιση παίζουν καθοριστικό ρόλο στο να επηρεάζουν τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν προϊόντα, που στην πραγματικότητα δεν τα χρειάζονται.

Ο μιμητισμός είναι μέσα στα γονίδια μας και ειδικότερα σε πολιτισμούς όπου τα κοινωνικά ερεθίσματα είναι πάρα πολλά. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό δερματολογίας "Journal of Investigative Dermatology". Σε αυτή διαπιστώθηκε ότι το 78% των γυναικών που χρησιμοποιούν αποσμητικό, απλά δεν το χρειάζονται γιατί δεν βγάζουν καμία μυρωδιά. Απλά μιμούνται και ακολουθούν τα κοινωνικο- πολιτισμικά πρότυπα.

Που να το φανταζόμουν ότι θα έπεφτα και εγώ, τόσα χρόνια κειμενογράφος, στη δικιά μου παγίδα. Γι’ αυτό αποφάσισα ότι πριν αγοράσω οποιοδήποτε προϊόν θα ρωτάω δυνατά τον εαυτό μου: "είναι πραγματική ανάγκη ή… ένας ακόμα απλός μιμητισμός;" αν και φοβάμαι πως θα δώσω την πρώτη απάντηση.
 

Tags maria's fairytale, blog, BLOGGER, μπλοκ, Μαρία Κάνθερ, διαφημιση, καταναλωτη, ΑΝΑΓΚΗ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.7392 s (249 Queries.) // Parse time: 0.4210 s // Total time: 3.1602 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X