Η σωστή διατροφή του μαθητή


Η σωστή διατροφή του μαθητή

Συμβουλές προς όλους τους γονείς για τη σωστή διατροφή του μαθητή αλλά και τι πρέπει να περιλαμβάνει μας δίνει η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Στέλλα Πετρίδου.

Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει και μαζί της αρχίζουν οι υποχρεώσεις για τους μαθητές και οι ευθύνες για τους γονείς. Είναι η περίοδος που τα παιδιά πρέπει να ξαναμπούν σε ένα πιο τακτικό καθημερινό πρόγραμμα, που να περιλαμβάνει διάβασμα, μαθήματα, αλλά και πιο συστηματική και σωστή διατροφή.

Είναι γεγονός ότι κατά τις καλοκαιρινές διακοπές, τα παιδιά εκτός από τις ακανόνιστες ώρες ύπνου έχουν και μια όχι τόσο καλή διατροφή. Η οικογένεια, το σχολείο, το φιλικό περιβάλλον επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών των μαθητών. Πόσο όμως σημαντικός είναι ο ρόλος του σχολείου στην υιοθέτηση των σωστών διατροφικών συνηθειών του μαθητή;

Η καθημερινή διατροφή των παιδιών τόσο στο σπίτι όσο κι έξω ή στο σχολείο είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, δεδομένου ότι το παιδί αποτελεί ένα αναπτυσσόμενο οργανισμό, ο οποίος χρειάζεται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη σωστή ανάπτυξη. Δυστυχώς όμως, μέσα στο φόρτο και τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, συχνά γονείς και μαθητές αμελούν ή δεν προσέχουν όσο θα έπρεπε την καθημερινή διατροφή.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στην διατροφή των μαθητών είναι τα παρακάτω:

  1. Μη λήψη επαρκούς ποσότητας ή η αποφυγή πρωινού στο σπίτι.
  2. Μη λήψη κάποιου ελαφριού σνακ- κολατσιού από το σπίτι (π.χ κάποιο σάντουιτς ή σπιτικό κέικ).
  3. Απουσία φρούτων και λαχανικών.
  4. Χρήση προ-μαγειρεμένων φαγητών.
  5. Κατάργηση της "ώρας του φαγητού" στην οικογένεια κ.ά.

Γενικά, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών είναι πολύ φτωχές σε θρεπτικές ουσίες για τον οργανισμό τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι πολλά παιδιά δυστυχώς δεν καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά, τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και προτιμούν να διατρέφονται με πρόχειρο φαγητό και σνακ πλούσια σε λίπος, ζάχαρη και αλάτι.

Παιδική διατροφή και τι πρέπει να περιλαμβάνει:

Ένα σωστό και ισορροπημένο διαιτολόγιο αποτελείται από 50 – 55% από υδατάνθρακες, 30% λίπος και 15 - 20% από πρωτεΐνες. Πρέπει να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, λευκό κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα) αλλά και άπαχο, κόκκινο κρέας (μοσχαρίσιο, χοιρινό), αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, που όλα είναι τρόφιμα με μεγάλη θρεπτική αξία.

  • Υδατάνθρακες: δίνουν ενέργεια στον οργανισμό, απαραίτητη για την σωματική αλλά και την πνευματική δραστηριότητα του μαθητή.
  • Πρωτεΐνες: είναι απαραίτητη για την αύξηση και την ανανέωση των κυττάρων των ιστών. Ιδιαίτερα για τα παιδιά είναι πιο σημαντικές από ότι για τους ενήλικες.
  • Λίπη: αποτελούν πηγή ενέργειας απαραίτητη για τη σωματική αλλά και την διανοητική ανάπτυξη του παιδιού.

Πέρα, ασφαλώς, από τα βασικά διατροφικά συστατικά, η διατροφή του μαθητή πρέπει να περιλαμβάνει βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού, αλλά και την ενίσχυση της μνήμης, την αύξηση της πνευματικής διαύγειας και τη μεγαλύτερη αντοχή. Ταυτόχρονα, συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αποφυγή συχνών ιώσεων και ασθενειών.

Όσον αφορά τη διατροφή των μαθητών, δεν είναι σημαντική μόνο η ποιότητα της τροφής, αλλά και η συχνότητα των γευμάτων τους στη διάρκεια της ημέρας. Η πρόσληψη μικρών, συχνών γευμάτων εξασφαλίζει στο παιδί την ικανοποιητική πρόσληψη ενέργειας, που να καλύπτει τόσο την έντονη σωματική όσο και την πνευματική τους δραστηριότητα.

Πρωινό: το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας

Αναμφίβολα ο οργανισμός για να λειτουργήσει, χρειάζεται καύσιμα. Αυτά τα παίρνει από την τροφή του. Ιδιαίτερα στην αρχή της ημέρας που οι απαιτήσεις του σχολείου, τόσο οι σωματικές όσο και οι πνευματικές, είναι αυξημένες.

Κάποιες συμβουλές για τους γονείς:

  1. Να ακολουθείτε την ίδια διατροφή με τα παιδιά, μιας και οι γονείς αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά.
  2. Να μην αποκλείετε από τη διατροφή των παιδιών τις τροφές που ζητούν (γλυκά / αλμυρά σνακ), απλά να μειώνετε την ποσότητα που καταναλώνουν. Να είστε υπομονετικοί με τις τροφές που δεν καταναλώνουν, τα παιδιά θέλουν τον χρόνο τους για να δοκιμάσουν νέες γεύσεις.
  3. Να προσπαθείτε να τρώτε όλοι μαζί και μάλιστα το ίδιο φαγητό. Να παροτρύνετε τα παιδιά να σας βοηθούν στα ψώνια και στο μαγείρεμα, καθώς και στον σχεδιασμό των γευμάτων.
  4. Να προσπαθείτε να φτιάχνετε πιάτα με ποικιλία και χρώματα για να φαίνονται πιο δελεαστικά στα μάτια των παιδιών.
  5. Να μην χρησιμοποιείτε το φαγητό ως μέσο επιβράβευσης ή τιμωρίας.
  6. Η παιδική ηλικία (από 5 - 10 ετών) αποτελεί μια σημαντική φάση της ζωής του ανθρώπου, καθώς είναι η περίοδος όπου πραγματοποιούνται σημαντικές αλλαγές στην ψυχοσωματική ανάπτυξη και ωρίμανση του παιδιού. Οι διατροφικές απαιτήσεις των παιδιών αυτής της ηλικίας ποικίλλουν ανάλογα με το ρυθμό ανάπτυξης, τη σύσταση σώματος και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας τους.

Καλή σχολική χρονιά σε όλους!

Στέλλα Πετρίδου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)

Τηλ: 99038921

Email: [email protected]     

Instagram: nutritionplanforlife

Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook page: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist

Tags Διατροφή, κολατσιο, πρωινο, σνακ, μαθητης, υγεια, διατροφολόγος, Διαιτολογος, breakfast, health, diet


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.6619 s (279 Queries.) // Parse time: 0.3351 s // Total time: 2.9970 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X