Ορθορεξία: Η "νέα διατροφική διαταραχή"


Ορθορεξία: Η "νέα διατροφική διαταραχή"

H Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Στέλλα Πετρίδου μας εξηγεί τι είναι ορθορεξία και ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια της.

Μία ολοένα και συχνότερη κατάσταση στις ανεπτυγμένες χώρες, η οποία δεν έχει επίσημα αναγνωριστεί ως διαταραχή πρόσληψη τροφής και επομένως δεν κατατάσσεται ως ανεξάρτητη διάγνωση είναι η ορθορεξία (Orthorexia Nervosa). Συνήθως τα άτομα που πάσχουν από αυτές τις διαταραχές πιστεύουν ότι δεν έχουν κάποια διατροφική διαταραχή και άρα δεν αξίζουν τη βοήθεια ειδικού.

Τι είναι η ορθορεξία;

Ο όρος ορθορεξία προέρχεται από την ελληνική ορθό "σωστό", και όρεξις, το οποίο κυριολεκτικά σημαίνει "ορθή όρεξη", αλλά στη πράξη σημαίνει "σωστή διατροφή".

Η ορθορεξία εκφράζει την εμμονή που μπορεί να έχει κάποιος με το υγιεινό φαγητό, σε σημείο που να ξεπερνά τα όρια και να γίνεται καταναγκασμός και περιγράφεται σαν μια "πάθηση, μεταμφιεσμένη σε αρετή". Η "ανορεκτική ορθορεξία" μπορεί να είναι το ίδιο επικίνδυνη με τη νευρική ανορεξία. Παρόλ’ αυτά βέβαια, το υποκείμενο κίνητρο είναι τελείως διαφορετικό στις δυο περιπτώσεις: ενώ ο ανορεξικός επιθυμεί να χάσει βάρος, ο ορθορεξικός επιθυμεί να αισθάνεται υγιής, καταναλώνοντας τροφές μόνο από συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων και αποκλείοντας άλλες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η εμμονή είναι τέτοια που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό υποσιτισμό ή ακόμα και θάνατο.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της ορθορεξίας είναι η αποφυγή - σε επίπεδο ψυχαναγκασμού- των "ανθυγιεινών" τροφίμων, όπως η ζάχαρη, το αλάτι, η καφεΐνη, το αλκοόλ, τα γλυκίσματα, τα τηγανητά, το σιτάρι, το ζωικό λίπος, η σόγια, το καλαμπόκι και τα γαλακτοκομικά.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ορθορεξικού;

Οι ορθορεξικοί άνθρωποι αρχίζουν να τρώνε καλά και στη συνέχεια διαιωνίζουν μια εμμονή ή σταθεροποίηση σε περιοριστικό φαγητό ως προς την ποιότητα. Αφαιρούν τα λιπαρά από τη διατροφή τους, προσλαμβάνουν τροφές που δεν περιέχουν πρόσθετα και λιπαρά, ενώ στο τέλος τούς δημιουργείται μια μανία εναντίον της λήψης "κακής" τροφής.

Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε ότι όσοι ακολουθούν έναν τρόπο διατροφής με απολύτως συνειδητές επιλογές που τυγχάνει να είναι και υγιεινές, όπως για παράδειγμα στην αυστηρή χορτοφαγία, δεν χαρακτηρίζονται ως ορθορεξικοί. Επιπλέον, τα άτομα συνήθως υιοθετούν αντικοινωνική συμπεριφορά, καθώς δεν μπορούν εύκολα να διαχειριστούν διατροφικά θέματα παρουσία άλλων.

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια της ορθορεξίας;

Τα άτομα με ορθορεξία συνήθως αποκλείουν τα επεξεργασμένα δημητριακά και τα προστιθέμενα σάκχαρα και μπορούν να κόψουν τη γλουτένη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τη σόγια και άλλα τρόφιμα ή ολόκληρες ομάδες τροφίμων. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η ορθορεξία οδηγεί τελικά σε υποσιτισμό όταν εξαλειφθούν βασικά θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή. Δεν σημαίνει βέβαια πως ένας ορθορεκτικός είναι και αδύνατος. Πολλοί από την ομάδα αυτή, είναι παχύσαρκα άτομα.

Υπάρχουν τελικά υγιεινές και ανθυγιεινές τροφές;

Πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε πως δεν υπάρχουν υγιεινές και ανθυγιεινές τροφές, αλλά υγιεινές και λιγότερο υγιεινές τροφές.

"Το διαιτολόγιο μας θα πρέπει να είναι ισορροπημένο σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και θερμιδικά, για να μην έχουμε ελλείψεις βασικών ή μη θρεπτικών συστατικών".

Επίσης, σημασία δεν έχει μόνο η ποιότητα των τροφίμων αλλά και η ποσότητα και η συχνότητα κατανάλωσής τους, κάτι που παίζει μεγάλο ρόλο στην διατήρηση του βάρους στα φυσιολογικά επίπεδα.

Ποια είναι η θέση του κλινικού διαιτολόγου στην αντιμετώπιση της ορθορεξίας;

Αυτή η διατροφική διαταραχή είναι αρκετά καινούρια και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστούν ακριβώς οι τρόποι αντιμετώπισής της. Ο κλινικός διαιτολόγος, καλό θα ήταν να επαναπροσδιορίσει το τι είναι πραγματικά υγιεινό, ισορροπημένο, θρεπτικό και ασφαλές σχετικά με τη διατροφή και τα τρόφιμα γενικότερα και με σωστή καθοδήγηση να δώσει στον ορθορεξικό να καταλάβει θεωρητικά, αλλά και πρακτικά, ότι δεν υπάρχουν υγιεινές και ανθυγιεινές τροφές, αλλά υγιεινές και λιγότερο υγιεινές τροφές. Οι ασθενείς με ορθορεξία είναι αρχικά δύσπιστοι και φέρουν στις συζητήσεις πολλά παραδείγματα διαίτων, ερευνών και ανακοινώσεων, προκειμένου να αποδείξουν την ορθότητα των πράξεων τους.

Συμπερασματικά

Η επιμονή, η υπομονή και η συνεχής σωστή πληροφόρηση είναι χαρακτηριστικά, που καλό θα ήταν να υπάρχουν σε κάθε συνεδρία κλινικού διαιτολόγου - ασθενή, έτσι ώστε ο ασθενής να αρχίσει να καταναλώνει όλες τις τροφές χωρίς ενοχές, με ποικιλία χωρίς να χάνει τον έλεγχο, αφού ήταν πρόταση του ίδιου του διαιτολόγου, και να αντιλαμβάνεται τη σωστή διάσταση των πραγμάτων σε θέματα διατροφής.

Προσοχή! Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο για άμεσες ιατρικές συμβουλές από τον γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο ιατρό.

Στέλλα Πετρίδου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος (MSc)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com     

Instagram: nutritionplanforlife

Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist

Tags ορθορεξία, στελλα πετριδου, Διατροφή, Διαιτολογος, διατροφολόγος, ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.0333 s (249 Queries.) // Parse time: 0.5757 s // Total time: 2.6090 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X