Πέντε προορισμοί για φθινοπωρινές εξορμήσεις στην Κύπρο για την αργία της 1ης Οκτωβρίου


Πέντε προορισμοί για φθινοπωρινές εξορμήσεις στην Κύπρο για την αργία της 1ης Οκτωβρίου

Ανακαλύπτουμε πέντε πανέμορφα χωριά της Κύπρου.

Μία ακόμα αργία πλησιάζει και είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για ξεκούραση, χαλάρωση και κάποια εκδρομή εντός Κύπρου. Αυτήν την εποχή η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει και μία εξόρμηση στο βουνό ή σε κάποιο όμορφο χωριού του νησιού μοιάζει ιδανική. Εκμεταλλεύσου λοιπόν την αργία που έρχεται της 1ης Οκτωβρίου και ανακάλυψε πέντε πανέμορφα χωριά του νησιού για να απολαύσεις τη φύση, διαμονή αλλά και καλό φαγητό. 

Το Check In Cyprus σου προτείνει πέντε μίνι εξορμήσεις τόσο σε βουνό όσο και σε ένα υπέροχο παραθαλάσσιο χωριό για να απολαύσεις την αργία της 1ης Οκτωβρίου και γιατί όχι να την επεκτείνεις με κάποια άδεια. 

ΠΑΛΑΙΧΩΡΙ
ΕΠ. ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Λίγα χιλιόμετρα πριν την κορυφή του όρους Παπούτσα μέσα στην κοιλάδα που σχημάτισε παραπόταμος του Περιστερώνα, υπάρχουν δύο χωριά που φέρουν το ίδιο όνομα, Παλαιχώρι. Γεωγραφικά είναι ενωμένα αλλά διοικητικά αποτελούν δύο ξεχωριστές κοινοτικές οντότητες. Έτσι, αυτό που βρίσκεται στην ανατολική όχθη του ποταμού ονομάζεται «Παλαιχώρι Ορεινής» και αυτό που βρίσκεται στην δυτική, «Παλαιχώρι Μόρφου».

Τι να δεις / Τι να κάνεις
Στο Παλαιχώρι υπάρχουν 4 εκκλησίες και 1 ξωκλήσι. Οι εκκλησίες είναι: Αγίου Λουκά, Αγίου Γεωργίου, Παναγίας Χρυσοπαντάσσας, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και το εξωκλήσι των Αγίων Ανάργυρων. Εκτός από την εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Λουκά, οι άλλες αποτελούν πολύ παλαιά κτίσματα και πολύτιμα θρησκευτικά μνημεία. Πρέπει να επισκεφτείτε την εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Παλαιχώρι.

Αυτή η εκκλησία από το 2000 περιλαμβάνεται, μαζί με εννέα άλλες τοιχογραφημένες βυζαντινές εκκλησίες του Τροόδους, στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Θα δεις ακόμα το Μουσείο Βυζαντινής Κληρονομιάς, όπου οι θρησκευτικοί θησαυροί και άλλα ιστορικά τεκμήρια που εκτίθενται στο Μουσείο και προέρχονται τους ναούς του Παλαιχωρίου ξεδιπλώνουν στον επισκέπτη ανάγλυφα την ιστορική, θρησκευτική, οικονομική και κοινωνική εξέλιξη της ορεινής αυτής κοινότητας. Πρόκειται για αξιόλογα έργα ζωγραφικής σε ξύλο, ύφασμα και δέρμα, ξυλόγλυπτο εκκλησιαστικό εξοπλισμό, ιερά σκεύη, πολύτιμα άμφια, χειρόγραφα, παλαιότυπα, χαρακτικά, κέρινα αφιερώματα και άλλα τεκμήρια. Η σημαντικότερη εικόνα του Μουσείου είναι η εικόνα της Άκρας Ταπείνωσης που φέρει την υπογραφή του ζωγράφου Φιλίππου. Εντόπισε όμως και το κρησφύγετο της ΕΟΚΑ 1955-1959. Ένα από τα σημαντικότερα κρησφύγετα που χρησιμοποίησε ο ήρωας Γρηγόρης Αυξεντίου τον καιρό του αγώνα της ΕΟΚΑ βρίσκεται στην καρδιά του χωριού στο υπόγειο του σπιτιού του Ανδρέα και της Μαρίτσας Καραολή. Περισσότερα στο CheckInCyprus.

Για διαμονή ψάξε το Isminis Petroktisto (99438681), ένα από τα πιο όμορφα αγροτόσπιτα του χωριού. To Εscape Hotel (22642300) είναι μια σχετικά καινούργια οικοδομή κτισμένη ακολουθώντας την κλίση του εδάφους και δίπλα στην όχθη του ποταμού Σετράχου, με μοναδική θέα. Στο κέντρο του χωριού θα βρείτε μαγαζιά για ψώνια και αγορές, ενώ για φαγητό υπάρχουν αρκετές ταβέρνες και καφενεία για φαγητά της ώρας και νόστιμους μεζέδες στα κάρβουνα και να πιείς το καφεδάκι σου είτε σε παραδοσιακό καφενείο γύρω από το τζάκι, ή στην πλατεία κάτω από τους πλάτανους άμα είναι καλή και ηλιόλουστη μέρα.

Tags προορισμοι, φθινοπωρινο, εξορμήσεις, Κύπρο, χωρια, αργια, 1η οκτωβριου, go out, Going out, εκδρομή


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2949 s (252 Queries.) // Parse time: 0.4126 s // Total time: 2.7075 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X