Δείτε ποιοι είναι οι επεξεργασμένοι και μη υδατάνθρακες και ποιους πρέπει να επιλέγετε!


Δείτε ποιοι είναι οι επεξεργασμένοι και μη υδατάνθρακες και ποιους πρέπει να επιλέγετε!

Η κλινική διατροφολόγος - διαιτολόγος, Αντρια Ιωάννου μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τους υδατάνθρακες.

Η δομή των σιτηρών αποτελείται από 3 μέρη, τον φλοιό ή πίτουρο, το ενδοσπέρμιο και το φύτρο. Κατά την παρασκευή των τροφίμων ολικής άλεσης, αλέθεται ολόκληρος ο καρπός, ενώ στην παρασκευή των επεξεργασμένων υδατανθράκων αφαιρείται το πίτουρο και το φύτρο και παραμένει μόνο το ενδοσπέρμιο. Όλα τα μέρη του καρπού είναι σημαντικά και ωφελούν την υγεία μας, οπότε με την αφαίρεση τμήματος του χάνονται και αρκετές θρεπτικές ουσίες.

Οι υδατάνθρακες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τους επεξεργασμένους και τους μη επεξεργασμένους. Στην ομάδα των επεξεργασμένων υδατανθράκων ανήκουν: το άσπρο αλεύρι, τα άσπρα ψωμιά, ζυμαρικά και δημητριακά. Να θυμάστε ότι πολλά αρτοπαρασκευάσματα, μπισκότα και κέικ έχουν ως βάση τους το άσπρο αλεύρι. Όλοι οι υδατάνθρακες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, περνούν από πολλά στάδια επεξεργασίας μέχρι να παραχθούν. Η κατανάλωση τους μας δίνει την ενέργεια που χρειαζόμαστε, αλλά ταυτόχρονα αυξάνονται και μειώνονται εξίσου απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη διάθεση μας, ευερεθιστότητα, υπνηλία και προβλήματα συγκέντρωσης. Επίσης, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες έχουν συσχετιστεί με αύξηση του σωματικού βάρους, διαβήτη τύπου 2, αυξημένη αρτηριακή πίεση, φουσκώματα στην κοιλιά, ακόμα και λιγούρες.

Στην ομάδα των μη επεξεργασμένων υδατανθράκων, ανήκουν τα ολικής άλεσης δημητριακά πρωινού, το αλεύρι, τα ψωμιά, τα ζυμαρικά, η βρώμη, το κινόα και το καστανό ρύζι. Τα προτερήματα αυτής της κατηγορίας υδατανθράκων είναι ότι μπορούν να μειώσουν την ολική και LDL χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, βοηθούν στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και ορισμένων τύπων καρκίνου. Ακόμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες εκτός από την διατήρηση της καλής υγείας του εντέρου, βοηθούν στον κορεσμό. Άρα τρώμε λιγότερο και χορταίνουμε εύκολα, έτσι με αυτόν τον τρόπο βοηθούν και στην απώλεια βάρους.

Για εσάς που:

  • έχετε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.
  • πάσχετε από διαβήτη τύπου 2.
  • θέλετε να χάσετε βάρος.
  • έχετε δυσκοιλιότητα ή φουσκώματα στην κοιλιά.
  • επιθυμείτε να τρέφεστε υγιεινά για την πρόληψη διαφόρων νοσημάτων.

…προτείνω να εντάξετε στη διατροφή σας τους μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες!

Μπορείτε να αντικαταστήσετε σταδιακά όλα τα δημητριακά σας με ολικής άλεσης (ψωμί, δημητριακά πρωινού, βρώμη, μακαρόνια, ρύζι, ψωμί). Αν δε θέλετε να τα αντικαταστήσετε πλήρως σε όλα τα τρόφιμα, μπορείτε για παράδειγμα να αντικαταστήσετε μόνο το ψωμί σας με ψωμί ολικής.

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ, Διατροφή, ΔΙΑΙΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, Διαιτολογος, κιλά, βαρος, υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.8165 s (251 Queries.) // Parse time: 0.4830 s // Total time: 2.2996 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X