Γιατί μας λείπει τόσο πολύ η αγκαλιά;


Γιατί μας λείπει τόσο πολύ η αγκαλιά;

Και ποιες οι συνέπειες έχει η στέρησής της λόγω πανδημίας;

Ποτέ πριν δεν είχαμε αξιολογήσει όσο της έπρεπε εκείνη τη ζεστή αγκαλιά που κάναμε κάθε φορά όταν συναντιόμασταν, όταν αποχαιρετιζόμασταν - και μερικές φορές κι ενδιάμεσα. Ποτέ δεν είχαμε φανταστεί ότι μια μέρα θα αναπολούσαμε εκείνα τα ηχηρά φιλιά στα μάγουλα - αυτά που σκουπίζαμε κρυφά με το μανίκι όταν μας τα έδιναν οι θείες στα παιδικά μας χρόνια. Ποτέ δεν είχαμε σκεφτεί ότι η χειραψία, το χτύπημα στον ώμο, το άγγιγμα στο χέρι ήταν κάτι παραπάνω από μια απλή έκφραση ευγένειας, αβροφροσύνης ή οικειότητας. Μέχρι τώρα, που νιώθουμε πια το δέρμα μας να "διψάει" για αγκαλιές.

Η θεραπευτική αξία της αγκαλιάς

Τι είναι αυτό που μας προσφέρει η αγκαλιά; Πόσο σημαντική είναι τελικά για την επιβίωσή μας, ρώτησε η madamefigaro την ψυχολόγο Μαρία Αλεξανδρή. "Πολύ", μας διαβεβαίωσε. "Η αγκαλιά είναι η πρώτη αίσθηση που έχει ένας άνθρωπος για τον κόσμο - η ζωή μας ξεκινάει μέσα σε αγκαλιά… Εκεί μπαίνουμε όταν εγκαταλείπουμε τη μήτρα. Η αγκαλιά εμπεριέχει όλα τα θετικά συναισθήματα: αποδοχή, φροντίδα, ανακούφιση, ενθάρρυνση. Όταν χορεύουμε αγκαλιασμένοι, όταν κρατάμε το χέρι κάποιου, όταν κάποιος μας κάνει μασάζ ο εγκέφαλος εκκρίνει ωκυτοκίνη, τη Νο1 ορμόνη για την τόνωση του ανοσοποιητικού που όταν εκλύεται ομαλά κατευνάζει τους καρδιακούς παλμούς. Γιατί η σωματική επαφή είναι κυριολεκτικά ένα θεραπευτικό εργαλείο. Κι αυτή τη στιγμή, όλοι μας στερούμαστε ενός σημαντικού θεραπευτικού εργαλείου, ενός μέσου που μας κάνει να νιώθουμε καλά".

Διάβασε ακόμη: Αυτό είναι το γυναικείο χαρακτηριστικό που τρομοκρατεί τους άντρες

Υπό κανονικές συνθήκες, προ κορονοϊού δηλαδή, αγγιζόμαστε πολύ περισσότερο από όσο ίσως φανταζόμαστε –κάτι που συνειδητοποιούμε σιγά σιγά, με το δύσκολο τρόπο. Ακόμα και οι βόρειοι λαοί τους οποίους οι θερμόαιμοι νότιοι συνήθως χαρακτηρίζουμε ως "ψυχρούς" έχουν τη δική τους σχέση με το άγγιγμα. "Πάρε για παράδειγμα μια Νορβηγίδα", προτρέπει η κυρία Αλεξανδρή. "Κάθε μέρα, όταν θα βγει από το μπάνιο της θα πάρει την κρέμα της και θα αρχίσει να την απλώνει σχολαστικά σε όλο το σώμα. Ακόμα κι αυτό είναι κάτι παρηγορητικό, κάτι που βοηθάει το δέρμα να ικανοποιήσει την πείνα του". Ακριβώς έτσι αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία αυτό που νιώθεις όταν σκέφτεσαι πόσο θα ήθελες μια αγκαλιά: "πείνα του δέρματος". Ας μην ξεχνάμε ότι το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο που διαθέτει το σώμα μας και, μέσω των νευρικών απολήξεων, βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τον εγκέφαλο. Αυτός είναι ο λόγος που κάνει τόσο απολαυστικό ένα μασάζ στην πλάτη ή τους ώμους: το άγγιγμα κινητοποιεί τους νευρώνες που μεταφέρουν στον εγκέφαλο σήματα τα οποία κινητοποιούν την αντίδραση στο στρες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμα και βλέποντας φωτογραφίες ή σκηνές στην τηλεόραση όπου οι άνθρωποι αγκαλιάζονται παίρνουμε μια μικρή δόση αυτού που τόσο μας λείπει! Μη νιώθεις γελοία λοιπόν αν νιώθεις την ανάγκη να ξαναδείς σε binge-watching έναν ολόκληρο κύκλο από τα Φιλαράκια. Ούτε αν ασυναίσθητα ανοίγεις τα χέρια σου για να αγκαλιάσεις από μακριά την κολλητή σου όταν σε καλεί σε βιντεοκλήση. Αγκάλιασε το σύντροφο, τη γάτα ή το παιδί σου όσο περισσότερο μπορείς. Κλείσε ραντεβού για ένα μασάζ. Και μέχρι να μπορέσουμε να βγούμε έξω και να αγκαλιάζουμε αγνώστους σαν να ήμασταν τέρμα μεθυσμένοι στο καρναβάλι της  Πάτρας, μην ξεχνάς την ενυδατική σου όταν βγαίνεις από το μπάνιο!

Tags ΑΓΚΑΛΙΑ, πανδημια, κορωνοιος, υγεια, health, σχεσης, wellness


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.4338 s (249 Queries.) // Parse time: 0.5428 s // Total time: 2.9766 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X