Δύο χρόνια χωρίς τον Karl Lagerfeld!


Δύο χρόνια χωρίς τον Karl Lagerfeld!

Ένα υπέροχο αφιέρωμα στη ζωή και στην παρουσία του στον χώρο της μόδας

Διορατικός, έξυπνος, δημιουργικός και κυρίως ταλαντούχος ο Karl Lagerfeld επαναπροσδιόριζε συνεχώς τον όρο σύγχρονη μόδα. Μπορεί ο κάιζερ της μόδας να έφυγε σαν σημέρα τις 19 Φεβρουαρίου 2019 σε ηλικία 85 χρονών, βυθίζοντας σε θλίψη ολόκληρό τον κόσμο της μόδας, άφησε ωστόσο πίσω του μια ανεκτίμητη κληρονομία.

Κουστούμι, σκούρα μαύρα γυαλιά ηλίου, άσπρη αλογοουρά και γάντια είναι τα στοιχεία που σκιαγραφούσαν μια από τις πιο εμβληματικές φιγούρες της μόδας, τον Karl Lagerfeld.

Γεννήθηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας πιθανόν στις 10 Σεπτεμβρίου του 1933, ο ίδιος όπως και ο Alaïa δεν θέλησαν να αποκαλύψουν ποτέ, την ακριβή ημερομηνία γέννησης τους. Μικρός, ο Lagerfeld πριν ανακαλύψει πως υπήρχε ως επάγγελμα ο σχεδιαστής μόδας ήθελε να γίνει σχεδιαστής carton, ωστόσο ένα ντεφιλέ του Christian Dior ήταν αρκετό για να τον κερδίσει ο χώρος της μόδας.  

Το ταξίδι του στη μόδα ξεκίνησε όταν μετακόμισε στο Παρίσι ως φοιτητής το 1950. Αρχικά δούλεψε με τον Pierre Balmain όπου έραβε ρούχα για σταρ του σινεμά όπως τη Sophia Loren. Έπειτα ακολούθησαν συνεργασίες με διαφόρους οίκους μόδας με σημαντικότερη αυτή με τον γαλλικό οίκο Chloé όπου και πέτυχε ένα από τα μεγαλύτερα κατορθώματα της καριέρας του. Ο Karl Lagerfeld βοήθησε τον γαλλικό οίκο στα τέλη της δεκαετίας του εξήντα, να εδραιώσει την ιδέα του ready-to-wear, μια ιδέα που σήμερα αποτελεί θεμέλιο της βιομηχανίας της μόδας.

Ένα από τα ταλέντα του ήταν να γνωρίζει πολύ καλά, πότε πρέπει να παραβλέψει τις παραδόσεις για να εξελιχθεί και να διενεργήσει πιο μπροστά από την εποχή του. Στον οίκο Chloé, αμφισβήτησε την υπεροχή και την δυναμική της haute couture, δημιουργώντας Prêt-à-Porter συλλογές ενώ αργότερα στον ιταλικό οίκο Fendi, μετέτρεψε τη γούνα στο πιο fun item. Ήταν ο πρώτος σχεδιαστής luxury οίκου, ο όποιος συνεργάστηκε με high street brand -με την αλυσίδα H&M- για την δημιουργία μιας capsule συλλογής. Παράλληλα, το 2006 ίδρυσε το δικό του brand K Karl Lagerfeld και μετατρέποντας τον εαυτό του σε καρικατούρα κατάφερε να κάνει το brand να ξεχωρίσει.

Το μεγαλύτερο ίσως και το σημαντικότερο κεφάλαιο της καριέρας του όμως, το έγραψε στον γαλλικό οίκο Chanel. Βρισκόταν στο τιμόνι του οίκου από το 1983 όταν ο Alain Wertheimer, ιδιοκτήτης του οίκου Chanel, του ζήτησε να “αναζωογονήσει” τον οίκο αφού η πορεία του οίκου μετά το θάνατο της Coco Chanel άρχισε να φθίνει. Ο Karl Lagerfeld όχι μόνο αποδέχτηκε την πρόκληση δίνοντας μια νέα πνοή στον γαλλικό οίκο Chanel, αλλά κατάφερε να τον μετατρέψει και στον μεγαλύτερο παίκτη της βιομηχανίας της μόδας.

Τα φαντασμαγορικά ντεφιλέ

Η φαντασία του ήταν αστείρευτή, γι᾽ αυτό και κατάφερνε πάντα να στήνει τα πιο φαντασμαγορικά ντεφιλέ για την παρουσίαση των νέων συλλόγων Chanel προκαλώντας το θαυμασμό των media και του χώρου της μόδας . Δημιούργησε σουπερμάρκετ με προϊόντα Chanel, διαστημικό σταθμό, αεροδρόμιο, κατασκεύασε ομοίωμα του πύργου του Άιφελ μέσα στο Grand Palais, έκανε το χώρο να μοιάζει με αρχαία Ελλάδα. Κάθε του ντεφιλέ ήταν μοναδικό.

Δείτε στην madamefigaro.cy τις φωτογραφίες από τα εντυπωσιακά shows του Karl Lagerfeld για τον οίκο Chanel.

 

Tags μόδα, Karl Lagerfeld, fashion, news


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.7448 s (252 Queries.) // Parse time: 0.3824 s // Total time: 3.1272 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X