Η οικονομική κρίση ανεβάζει την πίεση


Η οικονομική κρίση ανεβάζει την πίεση

To στρες ανεβάζει την πίεση: αυτή είναι τα ευρήματα έρευνας που δείχνει την άρρηκτη σχέση ανάμεσα στην αρτηριακή πίεση και το άγχος. Και όπως υποστηρίζουν οι Έλληνες καρδιολόγοι, η ανεργία που μέρα με την ημέρα απειλεί ολοένα και περισσότερους στη χώρα μας αυξάνει τα επίπεδα στρες και συνεπώς αυξάνει και τη συχνότητα εμφάνισης της υπέρτασης.  

Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνονται και σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Hypertension» σε δείγμα 123.000 ανθρώπων. Ειδικότερα, φάνηκε ότι όταν τα επίπεδα του στρες αυξάνονται κατά μία μονάδα, αυξάνεται κατά 1% και η αρτηριακή πίεση!

Τα παραπάνω τόνισαν μεταξύ άλλων σε συνέντευξη Τύπου οι ειδικοί του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ) και της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής του πανεπιστημίου Αθηνών με αφορμή τις εργασίες του 28ου Διεθνούς Συνεδρίου Κλινικής Καρδιολογίας που διοργανώνεται στις 9 – 11 Μαΐου.

Πάντως, όπως υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας τα οφέλη της συχνής αερόβιας άσκσης χαρίζουν χρόνια ζωής. Ειδικότερα και σύμφωνα με τον ίδιο, 30 λεπτά άσκησης, πέντε με εφτά ημέρες την εβδομάδα μπορεί να μειώσει κατά 20% τη θνησιμότητα σε πληθυσμούς υπερτασικών.

Η πρόληψη φαίνεται να είναι η «απάντηση» και στην καρδιαγγειακή προστασία. Ειδικότερα, και όπως τόνισε ο διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών κ. Δημήτρξης Ρίχτερ , «βλέποντας τα δεδομένα των ΗΠΑ, η μείωση των θανάτων από καρδιαγγειακά συμβάντα τα τελευταία 20 έτη βασίστηκε κατά 50% στην αλλαγή τρόπου ζωής πριν την εμφάνιση του καρδιαγγειακού επεισοδίου και μόνο κατά 50%  από την επεμβατική και χειρουργική θεραπεία της στεφανιαίας νόσου, καθώς και την φαρμακευτική αγωγή μετά από ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο».

Συνεπώς, η άσκηση σε καθημερινή βάση, η διακοπή του καπνίσματος και η ισορροπημένη καθημερινή διατροφή, είναι οι «χρυσές συμβουλές» των ειδικών για την καρδιακή πρόληψη.

Στο μεταξύ, σε σημαντικό πρόβλημα εξελίσσονται και οι αρρυθμίες εξ’ αιτίας της γήρανσης του πληθυσμού. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» κ. Γιώργο Ανδρικόπουλο, η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί τη συχνότερη αρρυθμία και  είναι μια από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο στον Ελληνικό πληθυσμό. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 200.000 ασθενείς των οποίων ο αριθμός αυξάνει συνεχώς λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Μάλιστα, πρόσφατη πανελλήνια μελέτη για την κολπική μαρμαρυγή στη χώρα μας έδειξε ότι το 40% των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή δεν λαμβάνει την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων, ενώ οι πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας τονίζουν την ανάγκη για έλεγχο του σφυγμού των ατόμων με ηλικία άνω των 65 ετών.

Η στεφανιογραφία…αλλιώς

Η κερκιδική αρτηρία στο καρπό – αντί της μηριαίας πρόσβασης (πόδι) - φαίνεται να είναι το «κλειδί» κατά τη διενέργεια στεφανιογραφίας για θεραπευτικούς λόγους, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να υπογραμμίζουν ότι θα αποτελέσει το μέλλον στην επεμβατική αντιμετώπιση στα οξέα στεφανιαία σύνδρομα.

Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, τα αποτελέσματα της υποανάλυσης της μελέτης «RIVAL» σε ασθενείς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (STEMI) είναι ιδιαίτερα θετικά.

Ειδικότερα, σε αυτούς τους ασθενείς η κερκιδική προσπέλαση συνοδεύτηκε από μείωση κατά 2.2% των θανάτων/εμφραγμάτων ή εγκεφαλικών και κατά 1,9% της ολικής θνητότητας σε σύγκριση με την μηριαία προσπέλαση.

Επιπλέον ο κ. Στεφανάδης αναφέρθηκε στα κύρια σημεία της μελέτης «FREEDOM», η οποία έδειξε ότι οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και πολυαγγειακή στεφανιαία νόσο που αντιμετωπίζονται με αορτοστεφανιαία παράκαμψη (χειρουργική παράκαμψη by– pass) παρουσιάζουν σημαντικά χαμηλότερη επίπτωση θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο, μη θανατηφόρου εμφράγματος ή εγκεφαλικού σε σύγκριση με τους διαβητικούς που υποβάλλονται σε αγγειοπλαστική.

Tags πίεση, κρίση, Ελλάδα, στρες, ΕΡΕΥΝΕΣ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.1378 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3715 s // Total time: 2.5092 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X