Power nap: Τα οφέλη της μικρής ανάπαυσης στο μέσο της ημέρας!


Power nap: Τα οφέλη της μικρής ανάπαυσης στο μέσο της ημέρας!

Καιρός να εντάξεις τον μεσημεριανό ύπνο στις συνήθειες σου!   

Σύμφωνα με την επιστήμη της χρονοβιολογίας περίπου 6 με 8 ώρες από την ώρα που έχεις ξυπνήσει ο βιορυθμός σου παρουσιάζει σημαντική κάμψη. Τότε είναι η ώρα για διάλειμμα! Όχι όμως οποιοδήποτε, αφού τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τον τονωτικό, μεσημεριανό ύπνο που είναι αληθινό δώρο για τις επιδόσεις και την υγεία σου. Η σιέστα ή power nap είναι το τέλειο αντίδοτο στην κάμψη που αναπόφευκτα έρχεται στη μέση της ημέρας, ώστε να συνεχίζουμε τη δουλειά ή τις δραστηριότητές μας πιο αποδοτικά και αποτελεσματικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλες εταιρείες, όπως η Nike και η Google, έφτιαξαν ειδικούς χώρους όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να απολαύσουν έναν power nap. Αγαπημένες σταρ, όπως η Emma Roberts και η Selena Gomez, για να τα βγάλουν πέρα με το φορτωμένο τους πρόγραμμα, δεν διστάζουν να "κλέβουν" τακτικά μερικά λεπτά ύπνου ανάμεσα σε πρόβες και γυρίσματα. Ο φακός έχει συλλάβει τις Nina Dobrev και Claire Holt να κοιμούνται μαζί στο σετ του "Vampire Diaries" και την Ashley Benson αγκαλιά με το σκυλάκι της στα γυρίσματα του "Pretty Little Liars". "Ο σύντομος ύπνος βελτιώνει τη γενική μας υγεία", σημειώνει ο Daniel Pink.

Τα μυστικά του power nap

Aν, όποτε πέφτεις για ύπνο μεσημέρι, ξυπνάς "άρρωστη" και σέρνεσαι για το υπόλοιπο της ημέρας, αυτό σημαίνει ότι το παρακάνεις! Για να ξυπνήσεις με εντυπωσιακά φρέσκο μυαλό και υψηλή πνευματική λειτουργία, 10-20 λεπτά ύπνου αρκούν. Οι μελέτες έδειξαν ότι το εικοσάλεπτο είναι το ιδανικό διάστημα για να κοιμηθείς, καθώς αποτελεί το όριο ώστε να μη φτάσεις στο στάδιο της αδράνειας του ύπνου, από την οποία είναι δύσκολο να βγεις. Ο ύπνος που διαρκεί περισσότερο από μία ώρα χάνει κάθε ευεργετική επίδραση, καθώς σε ρίχνει ακόμα πιο χαμηλά προκαλώντας μια αίσθηση αποχαύνωσης.

Ο Albert Einstein ανέβαζε τις εγκεφαλικές του στροφές του και τη δημιουργική του φαντασία με την τεχνική του micro-napping, δηλαδή, των πολλών ολιγόλεπτων ύπνων μέσα στην ημέρα. Για να σιγουρευτεί πως δεν θα περάσει στο δεύτερο στάδιο του ύπνου, κοιμόταν στην πολυθρόνα με ένα μολύβι ή ένα κουταλάκι του γλυκού στο χέρι. Όταν του έπεφτε στο πάτωμα, ξυπνούσε. Το ξύπνημα κατά το πρώτο στάδιο του ύπνου, όπως είχε παρατηρήσει πρώτος ο Αριστοτέλης, αξιοποιεί το τμήμα του εγκεφάλου όπου γεννιούνται οι πιο ζωηρές εικόνες και αισθήσεις.

Διάσημοι power nappers!

Heidi Klum: Το μοντέλο συχνά ξεκουράζεται στην καρέκλα του κριτή του "America’s Got Talent".

Sofia Vergara: "Συνελήφθη" με σκεπασμένο το πρόσωπο με ένα μαντίλι να κοιμάται σε μπερζέρα του λόμπι του Mandalay Bay Resort & Casino στο Λας Βέγκας.

Emmy Rossum: "Ο ύπνος είναι σημαντικός. Είμαι φανατική napper... Κυριολεκτικά παίρνω έναν υπνάκο ανάμεσα στις συνεντεύξεις".

John & Jackie Kennedy: Ο Πρόεδρος έτρωγε μεσημεριανό στο κρεβάτι ώστε αμέσως μετά να κοιμάται λίγο, μια συνήθεια που είχε και η Jackie.

Margaret Thatcher: Η "Σιδηρά Κυρία" της πολιτικής κοιμόταν μόλις 4 ώρες το βράδυ, ξάπλωνε, όμως, πάντα 2.30-3.30 κάθε μεσημέρι.

Πηγή: madamefigaro.gr 
 

Tags power nap, ύπνος


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5774 s (252 Queries.) // Parse time: 0.3337 s // Total time: 2.9111 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X