7+1 superfoods που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας!


7+1 superfoods που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας!

Η Στέλλα Πετρίδου, κλινική διατροφολόγος - διαιτολόγος σας συστήνει τις \"υπερτροφές\".

Με τον όρο "υπερτροφές" (superfoods) εννοούμε συχνά εισαγόμενες, "θαυματουργές" τροφές που συγκεντρώνουν πλήθος θρεπτικών συστατικών και βιταμινών. Καλά είναι τα goji berries, και τα acai berries, αλλά αν κάνετε μια βόλτα στις υπεραγορές της γειτονιάς σας θα ανακαλύψετε τοπικά, προϊόντα ισάξιας ή και ανώτερης διατροφικής αξίας, που δεν θα έχουν αφήσει και το περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα των εξωτικών.

Τα superfoods δεν είναι σπάνιες τροφές, αλλά συνηθισμένες τροφές που χρησιμοποιούνταν στα παλιότερα χρόνια για την πρόληψη και αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών.

Είναι καλό να συμπεριλάβουμε τις υπερτροφές στη διατροφή μας σε συνδυασμό όμως με μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Η κατανάλωση, όμως, μιας υπερτροφής στα πλαίσια μιας μη ισορροπημένης διατροφής δεν θα επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι οι υπερτροφές δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα φάρμακα!!

Κινόα

Το μεγάλο πλεονέκτημα της κινόα είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, που κυμαίνεται από 12-18% (η διατροφική της αξία από πρωτεϊνική άποψη πλησιάζει εκείνη του κόκκινου κρέατος και των γαλακτοκομικών). Περιέχει επίσης φυτικές ίνες, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β (βοηθάει τον μεταβολισμό, την ανάπτυξη και την επούλωση των ιστών, την παραγωγή ορμονών και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων).

Μαύρη σοκολάτα και κακάο

Αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών στον πλανήτη. Μάλιστα, οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει, υπερέχουν ποσοτικά σε σχέση με τα περισσότερα τρόφιμα. Σύμφωνα με μελέτη, το κακάο και η μαύρη σοκολάτα (με τουλάχιστον 70% κακάο) παρέχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση ακόμη και από τα μούρα, που θεωρούνται κατεξοχήν αντιοξειδωτική τροφή. Επίσης  τα συστατικά της μαύρης σοκολάτας φαίνεται ότι προστατεύουν από την οξείδωση της LDL χοληστερίνης, που αποτελεί βασικό παράγοντα δημιουργίας της αθηρωματικής πλάκας.

Αμύγδαλα, καρύδια και οι ξηροί καρποί γενικότερα

Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι ξηροί καρποί παρέχουν αντιφλεγμονώδη προστασία και συμβάλλουν στην καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών λόγω των θρεπτικών ουσιών και των ευεργετικών συστατικών που περιέχουν. Πιο συγκεκριμένα, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής οι ξηροί καρποί αποτελούν πολύ καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, φολικού οξέος, χαλκού, σεληνίου, μαγνησίου, υδατανθράκων, πρωτεϊνών, βιταμινών Α και Ε, και Ω3 λιπαρών οξέων.

Αγκινάρες

Οι αγκινάρες είναι ένα από τα λαχανικά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, και φυτοχημικά συστατικά που ωφελούν ιδιαιτέρως το συκώτι. Μια μεγάλη αγκινάρα περιέχει μόλις 25 θερμίδες, καθόλου λίπος, 170 ml κάλιο και είναι μια καλή πηγή Βιταμίνης C, μαγνησίου και φυτικών ινών. 

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά που μειώνουν την ‘κακή’ χοληστερίνη και περιορίζουν τους κινδύνους καρδιοπαθειών. Περιέχουν περισσότερο κάλιο από τη μπανάνα και είναι πλούσια σε βιταμίνες K, B, C, και E. Ένα αβοκάντο περιέχει 11 γραμμάρια φυτικών ινών και τέσσερα γραμμάρια πρωτεΐνης. Μπορείτε να τα καταναλώσετε σκέτα ή να φτιάξετε νόστιμο γουακαμόλε.

Φρέσκα σύκα

Ένα μέτριο σύκο αποτελείται κατά το ήμισυ από φυτικές ίνες και είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α, νιασίνης, φυλλικού οξέος, καλίου, και λιπαρών ω-3 και ω-6, ενώ είναι κυριολεκτικά φορτωμένο με αντιοξειδωτικά. Φάτε τα σκέτα ή συνδυάστε τα με κατσικίσιο τυρί και παξιμάδι περιχυμένα με βαλσάμικο ξύδι.

Σολομός

Ο σολομός έχει μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα, το ανοσοποιητικό, την καρδιά και τον εγκέφαλο. Αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές των πολύτιμων για τον οργανισμό ωμέγα – 3 λιπαρών οξέων, τα οποία δημιουργούν μια φυσική ασπίδα προστασίας έναντι των εκφυλιστικών νοσημάτων.

Goji berries

Αποτελεί μία από τις πλουσιότερες πηγές βιταμινών και θρεπτικών ουσιών, γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ως «υπερτροφή». Περιέχει υψηλά ποσοστά βιταμινών του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β6), όμως το πιο εντυπωσιακό είναι ότι περιέχει περισσότερο β-καροτένιο από τα καρότα, περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, καθώς και βιταμίνη Ε, που σπάνια υπάρχει σε φρούτα.

Η ισορροπημένη κατανάλωση μιας υπερτροφής μπορεί να έχει πολλά θετικά αποτελέσματα στην υγεία και ευεξία του ατόμου, με την προϋπόθεση ότι η κατανάλωσή της γίνεται στα πλαίσια μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής, καθώς και με μέτρο. Η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να έχει και αρνητικές συνέπειες. Εξάλλου το αρχαίο ρητό: ‘’Παν μέτρον άριστο’’ ισχύει σε όλα τα πράγματα.

Στέλλα Πετρίδου,

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: @nutritionplanforlife

Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook Page: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist
 

Tags SUPER FOOD, Διατροφή, στελλα πετριδου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.4788 s (250 Queries.) // Parse time: 0.3135 s // Total time: 2.7923 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X