Γιαούρτι: Ποια είναι η διατροφική του αξία;


Γιαούρτι: Ποια είναι η διατροφική του αξία;

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διατροφολόγος – διαιτολόγος σου λέει όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις.   

Το γιαούρτι αποτελεί τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πάρα πολλούς τρόπους, σαν συνοδευτικό σε ένα κύριο γεύμα, σαν ενδιάμεσο σνακ, για πρωινό, ακόμα και σαν ελαφρύ δείπνο. Μερικοί τρόποι κατανάλωσης του μπορεί να είναι με δημητριακά, βρώμη, μαζί με κάποιο φρούτο, ξηρούς καρπούς, μέλι ή ακόμη και σκέτο.

Στο σούπερ μάρκετ θα δούμε πρόβειο, το πιο παραδοσιακό γιαούρτι και αγελαδινό το οποίο είναι στραγγιστό και το βρίσκουμε σε διάφορες περιεκτικότητες λιπαρών (0%, 2% και πλήρες). Ακόμη, υπάρχουν τα γιαούρτια – επιδόρπια που συχνά περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη ή κάποιο γλυκαντικό και φρούτα.

Ας δούμε τη διατροφική ετικέτα από αγελαδινό στραγγιστό γιαούρτι με περιεκτικότητα 2% σε λιπαρά, ανά 100γρ:

  • Ενέργεια: 74kcal
  • Λιπαρά: 2γρ
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1,4γρ
  • Υδατάνθρακες: 6,5γρ
  • Σάκχαρα: 5,8γρ
  • Πρωτεΐνες: 7,5γρ
  • Αλάτι: 0,19γρ

Πρόκειται για μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, χαμηλή σε λιπαρά και απλά σάκχαρα. Επίσης, είναι καλή πηγή πολλών βιταμινών (Α, D και συμπλέγματος Β) και ιχνοστοιχείων όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το κάλιο και ο φώσφορος.

Με ποιους τρόπους ωφελεί την υγεία μας:

Συμβάλλει στην υγεία των οστών λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του σε ασβέστιο και πρωτεΐνη. Το ασβέστιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση και βοηθά στον σχηματισμό και τη διατήρηση δυνατών οστών.

Βελτιώνει την υγεία του πεπτικού συστήματος λόγω των προβιοτικών. Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί οι οποίοι ενισχύουν τη λειτουργία και τη χλωρίδα του εντέρου. Το γιαούρτι με ζωντανή καλλιέργεια ή το πιο παραδοσιακό είναι εμπλουτισμένο με προβιοτικά και αποτελεί καλή επιλογή για άτομα με δυσκοιλιότητα.

Βοηθά στην αύξηση της μυϊκής μάζας λόγω της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Η αύξηση της μυϊκής μάζας μπορεί να γίνει μέσω της κατάλληλης διατροφής σε συνδυασμό πάντα με σωματική άσκηση. Επιπλέον, το γιαούρτι αποτελεί ιδανικό σνακ για μετά την άσκηση.

Συμβάλλει στην απώλεια βάρους, λόγω του κορεσμού. Καταναλώνοντας γιαούρτι, επειδή είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, νιώθουμε χορτάτες για αρκετή ώρα. Με αυτόν τον τρόπο ρυθμίζεται η όρεξη μας καλύτερα και αποφεύγονται οι λιγούρες αργότερα κατά τη διάρκεια της μέρας. Να τονίσουμε ότι είναι σημαντικό να ελέγχουμε στη διατροφική ετικέτα τα γραμμάρια των απλών σακχάρων (ζάχαρη) και να επιλέγουμε το γιαούρτι με τα λιγότερα.

Το γιαούρτι συνίσταται να καταναλώνεται συχνά από όλες τις ομάδες πληθυσμού και ειδικότερα από άτομα με αυξημένες ανάγκες σε ασβέστιο όπως είναι τα παιδιά, οι εγκυμονούσες, οι θηλάζουσες, οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση και οι ηλικιωμένοι. Είναι τρόφιμο με τεράστια βιολογική αξία που καλό είναι να συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας με όποιον τρόπο ταιριάζει στον τρόπο ζωής μας. 

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags γιαουρτι, αντρια ιωαννου, Διατροφή, υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.0477 s (249 Queries.) // Parse time: 0.8212 s // Total time: 3.8689 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X