Το Hollywood κινείται νομικά εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας ζητώντας αποζημιώσεις 30.000.000!


Το Hollywood κινείται νομικά εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας ζητώντας αποζημιώσεις 30.000.000!

Αφορά στην ταινία με πρωταγωνιστή τον Nicolas Cage που γυρίστηκε στο νησί μας.   

Οι Παραγωγοί και ο Σκηνοθέτης της γνωστής ταινίας Jiu Jitsu με τον πολύ διάσημο βραβευμένου ηθοποιό του Holywwod Nicolas Cage κινήθηκαν νομικά και εναντίον των τεσσάρων μελών της τετραμελής επιτροπής του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (ΚΟΠΕ) που είναι ο φορέας εφαρμογής του σχεδίου Προώθησης της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας καθώς επίσης εναντίον του Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών μέσω του δικηγορικού γραφείου Γ. Γεωργιάδης και συνεργάτες ΔΕΠΕ.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο τους Γιάννο Γεωργιάδη, έχουν καταχωρηθεί ήδη δυο αγωγές, μια για δυσφήμηση εναντίον του Γενικού Ελεγκτή και μια εναντίον της Δημοκρατίας, του Προέδρου και του Διευθυντή του ΚΟΠΕ διεκδικώντας αποζημιώσεις πέραν των 30.000.000 ευρώ -μεταξύ άλλων- λόγω παραβίασης των όρων του Σχεδίου Προώθησης της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας, αμέλειας και εξαπάτησης.

Θεωρήθηκε σκόπιμη τόνισε ο κύριος Γεωργιάδης η προσθήκη των πιό πάνω στη μία από τις δύο αγωγές εφόσον αυτοί ήταν οι αρμόδιοι που διαχειρίστηκαν τις αιτήσεις για κάλυψη δαπανών (cash rebate) των πελατών του τόσο για την ταινία «Jiu Jitsu» που είχε διεκπεραιωθεί και κυκλοφόρησε διεθνώς με μεγάλη επιτυχία χωρίς καν να τους αποδοθεί το εγκριμένο «cash rebate» αλλά και για την ταινία «Man of War» η οποία επρόκειτο  να γυριστεί στην Κύπρο αλλά λόγω των χειρισμών των αρμοδίων λειτουργών και την δυσφήμηση που εξαπόλυσε ο Γενικός Ελεγκτής κατέρρευσε και μαζί της όλες οι άλλες τέσσερεις έτοιμες ταινίες που προγραμμάτιζαν οι παραγωγοί να γυρίσουν στην Κύπρο με συνολικές δαπάνες πέραν των 150.000.000 ευρώ.

Ανάμεσα στις επιλύψημες συμπεριφορές που -σύμφωνα με τον κύριο Γεωργιάδη- ανάγκασαν τους παραγωγούς να κινηθούν νομικά και να εγκαταλείψουν την δεύτερη μεγάλη τους παραγωγή στην Κύπρο είναι οι συνεχείς δυσφημιστικές αναφορές που προέρχονταν κυρίως από τον Γενικό ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και τον βοηθό του Μάριο Πετρίδη όπως επίσης οι ψευδείς ειδήσεις που μεταδόθηκαν ότι δήθεν η ταινία Jiu Jitsu συνδεόταν με το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων και ότι αναμένετο σύντομα να δημοσιευθεί σχετική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή που θα περιείχε τις σχετικές λεπτομέρειες του ισχυριζόμενου «νέου μεγάλου σκανδάλου» σε σχέση με τα διαβατήρια και την ταινία. Αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι κάτι τέτοιο δεν ευσταθούσε.

Επίσης ο Γεωργιάδης ανέφερε ότι «δημοσιεύονταν διάφορες ειδήσεις που ανέφεραν ότι οι παραγωγοί πήραν τα λεφτά του κράτους και έφυγαν αποδίδοντας τους ανέντιμη συμπεριφορά ενώ δεν είχαν καν καταβληθεί τα ποσά αυτά στους παραγωγούς αλλά ούτε στους ξένους επενδυτές στους οποίους εκχωρήθηκε το Πιστοποιητικό Έγκρισης Κάλυψης Δαπανών, που έδωσε το κράτος, ως ασφάλεια της χρηματοδότησης. Οι επενδυτές ως ανέφερε ο Λογοθέτης επένδυσαν στην ταινία εμπιστευόμενοι το πιο πάνω πιστοποιητικό και τις διαβεβαιώσεις των αξιωματούχων του κράτους ότι θα γινόντουσαν οι πληρωμές. Ο Γενικός Ελεγκτής δυστυχώς ουδέποτε βγήκε δημόσια να διαψεύσει τα όσα ψευδώς διαδίδονταν και τα οποία φαινόταν ότι διέρρεαν από την υπηρεσία του» ανέφερε ο κύριος Γεωργιάδης.

«Μάλιστα στην έκθεση του που δημοσίευσε τρεις μήνες μετά, όταν πλησίαζαν οι βουλευτικές εκλογές δεν υπήρχε καμία αναφορά που να συνδέει τους πελάτες μου με το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων ούτε περιείχε οποιεσδήποτε αναφορές σε σχέση με οποιαδήποτε λεφτά που δήθεν πήραν και έφυγαν οι παραγωγοί από το κράτος.

Την ίδια στιγμή όμως ο Γενικός Ελεγκτής δεν παρέλειψε να προβεί στην έκθεση του σε άλλες δυσφημιστικές αναφορές σε σχέση με δήθεν συγκρουόμενα συμφέροντα την ποιότητα του έργου και διαπλοκές μεταξύ των παραγωγών και της κυβέρνησης κάτι που συνέχισε και πρόσφατα να κάνει με δηλώσεις του  όταν παρουσιάστηκε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου . Συνέχισε δηλαδή να αφήνει υπονοούμενα  ότι υπήρχαν συγκρουόμενα συμφέροντα του ενός από τους παραγωγούς ενώ γνωρίζει ότι υπάρχουν δύο νομικές γνωματεύσεις μια του Γενικού Εισαγγελέα και μια ενός ιδιώτη δικηγόρου εκ μέρους του κράτους που επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα συγκρουόμενο  συμφέρον. Επίσης απέφυγε να αναφερθεί στις πιο πάνω γνωματεύσεις όταν ο Πρόεδρος της επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας έκανε ανυπόστατες, δυσφημιστικές, μη αληθείς αναφορές όπως ότι οι δημιουργοί του σχεδίου το έκαναν για να επωφεληθούν οι ίδιοι» αναφέρει ο δικηγόρος.

Και συμπληρώνει, ότι «επίσης έγιναν ατεκμηρίωτες αναφορές στο ότι τάχα το κράτος δεν κέρδισε από την ταινία τίποτε και ότι το κράτος έχασε λεφτά κάτι που δεν ευσταθεί. Αποτελεί πραγματικό γεγονός ότι έγιναν όλες οι αναγκαίες δαπάνες για το γύρισμα εδώ στην Κύπρο με όλα τα θετικά αποτελέσματα στην Κυπριακή Οικονομία και αναμφίβολα δόθηκε τεράστιας εμβέλειας δωρεάν δημοσιότητα λόγω της συμμετοχής στην ταινία Jiu Jitsu του πολύ γνωστού βραβευμένου ηθοποιού του Χόλυγουντ Nicolas Cage και άλλων πολύ γνωστών ηθοποιών. Την διανομή της ταινίας στην Αμερική ανέλαβε η διεθνής γνωστή σε όλους εταιρεία Paramount με τεράστια επιτυχία . Όταν δε κυκλοφόρησε η ταινία στην Αμερική από την Πλατφόρμα Netflix με 200 εκατομμύρια συνδρομητές ήταν μέσα στις 10 πρώτες ταινίες και στην εβδομάδα τέταρτη. Όταν κυκλοφόρησε στην πλατφόρμα Netflix του Καναδά ήταν πρώτη η ταινία .Επίσης μεγάλη δημοσιότητα για την Κύπρο δόθηκε με το άκουσμα της παραγωγής  της δεύτερης ταινίας «Man of War»που θα την πλαισίωναν πολύ φημισμένοι ηθοποιοί του Χόλυγουντ»,.

«Η τετραμελής επιτροπή του ΚΟΠΕ μετά από καθυστέρηση περίπου 2 χρόνων και παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι ήταν θέμα χρόνου να καταβάλουν τα ποσά που εγκρίναν αρχικά, τελικά αρνήθηκαν να καταβάλουν έστω και ένα σεντ από τα 8 εκατομμύρια που είχαν υποσχεθεί χωρίς να αιτιολογήσουν την απόφαση τους. Αυτό μάλιστα έγινε παρόλο που τον Σεπτέμβριο του 2020 είχαν αποστείλει ενδιάμεση βεβαίωση στους παραγωγούς υπογεγραμμένη από τον Πρόεδρο της επιτροπής Λευτέρη Ελευθερίου μετά από έλεγχο στις δαπάνες που έγιναν μέχρι εκείνη την στιγμή από τον μεγάλο ελεγκτικό οίκο PWC που αντιπροσώπευε την κυβέρνηση σύμφωνα με τη οποία εγκρίθηκε η καταβολή σε μετρητά του ποσού των 5.1 εκατομμυρίων. Παρέμενε μόνο να γίνει ο έλεγχος και στις υπόλοιπες δαπάνες για να εγκριθεί η πληρωμή  και του υπόλοιπου ποσό των 3 εκατομμυρίων ως προβλεπόταν στο Πιστοποιητικό Έγκρισης Κάλυψης Δαπανών. Στην πιο πάνω ενδιάμεση βεβαίωση από το κράτος  και τις διαβεβαιώσεις του διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών βασίστηκαν και οι επενδυτές για να χρηματοδοτήσουν την ταινία σύμφωνα με τους».

«Επίσης ενώ είχαν αρχικά εγκρίνει το ποσό των 15 εκατομμυρίων, για την δεύτερη ταινία που θα γυριζόταν στην Κύπρο με τίτλο  «Man of War» μετέπειτα ξεκίνησαν να παροτρύνουν τους παραγωγούς και ιδιαίτερα ο Λευτέρης Ελευθερίου Πρόεδρος της Επιτροπής να καταθέσουν εκ νέου την αίτηση τους διότι ως τους ανέφεραν εάν δεν την επανακαταχωρούσαν δεν θα ίσχυαν οι τροποποιήσεις του σχεδίου που έγιναν μετά την έγκριση του πιστοποιητικού κάλυψης δαπανών και οι οποίες ήταν πιο πλεονεκτικές από πριν. Οι παραγωγοί τελικά εμπιστεύτηκαν τους αξιωματούχους του κράτους που τους διαβεβαίωναν ότι η κατάθεση εκ νέου προκειτον περί τυπικής διαδικασίας και θα έπρεπε να γίνει για το καλό τους και έτσι μετά που δέχτηκαν πολλές πιέσεις επανακαταχώρησαν αυτούσια την αίτηση ως είχε χωρίς καμία αλλαγή.

Με μεγάλη τους όμως έκπληξη οι παραγωγοί διαπίστωσαν ότι η επιτροπή στο νέο πιστοποιητικό μείωσε περίπου κατά 9 εκατομμύρια ευρώ το ποσό κάλυψης δαπανών και πρόσθεσαν τέτοιους αρνητικούς και αυστηρότερους όρους από το προηγούμενο σχέδιο που τελικά οδήγησε μια Κυπριακή τράπεζα που αρχικά ενέκρινε  την χρηματοδότηση της ταινίας αποδεχόμενοι το προηγούμενο πιστοποιητικό κάλυψης δαπανών ως ασφάλεια , να μην τους χρηματοδότηση βάση του νέου πιστοποιητικού. Περαιτέρω η μείωση του ποσού περιόρισε δραματικά την δυνατότητα των παραγωγών  να συμβληθούν με τους διάσημους ηθοποιούς κλάσης Α που είχαν υπόψη τους να φέρουν κάτι που θα εξασφάλιζε και την επιτυχία της ταινίας. Οι δαπάνες αυτής της ταινίας θα ήταν περίπου 40.000.000 ευρώ

Το τι είναι ιδιαίτερα σκανδαλώδης λέει ο κύριος Γεωργιάδης είναι ότι φαίνεται από τις απαντήσεις που έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, στα σχόλια το Γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη   ως καταγράφονται στο παράρτημα Γ της έκθεσης του , ότι ο πραγματικός λόγος που πίεσαν οι λειτουργοί του κράτους τους παραγωγούς να καταθέσουν  εκ νέου την αίτηση τους ήταν για να τους μειώσουν τα ποσά και να τους βάλουν αυστηρότερους όρους και όχι επειδή θα ενεργούσε κάτι τέτοιο προς το συμφέρον τους  ως ψευδώς τους διαβεβαίωναν. Συγκεκριμένα αναφέρουν στην εν λόγω έκθεση το εξής:

«Η μη αποδοχή του πιστοποιητικού δεν αποσκοπούσε στην δημιουργία ευνοϊκότερων όρων. Όπως θα έχετε διαπιστώσει , οι όροι που περιέχονται στο νέο προσωρινό πιστοποιητικό είναι πολύ αυστηρότεροι και το ποσό των δαπανών έχει μειωθεί σημαντικά και συγκεκριμένα κατά €8.94 εκατ.»

Ο Δημήτρης Λογοθέτης επισημάνει  ότι έγιναν πρόσφατα αναφορές στο τύπο για το ότι ο Πρόεδρος του ΚΟΠΕ είχε συγκρουόμενα συμφέροντα. Δεν μας νοιάζει λέει ο Λογοθέτης εάν ο Μιχάλης Μιχαήλ είχε ή όχι σύγκρουση συμφερόντων κάτι για το οποίο εμείς δεν είχαμε γνώση ούτε τα όποια εσωτερικά λάθη των αρμοδίων σε σχέση με το σχέδιο ή τα όσα αρνητικά και ανυπόστατα λέει εκ των υστέρων ο Γενικός Ελεγκτής. Το  τι έχει σημασία για μας είναι ότι εμπιστευτήκαμε τα όσα μας παρουσίασε επίσημα η Κυπριακή Δημοκρατία που περιέχονταν σέ ένα καθόλα τελειωμένο εγκεκριμένο από την Βουλή σχέδιο  που διαφημίστηκε εκτενώς και τα όσα διαλαλούσαν και μας υποσχέθηκαν οι αρμόδιοι για το σχέδιο όπως ο Πρόεδρος του ΚΟΠΕ Μιχάλης Μιχαήλ Ο διευθυντής Γιώργος Καμπανέλλας ο Πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης Λευτέρης Ελευθερίου ο Υπουργός Οικονομικών και ο Διευθυντής του Υπουργείου Γεώργιος Παντελής. Δυστυχώς  ως διαφάνηκε εκ των υστέρων τα όσα μας παρουσίασαν για να μας προσελκύσουν δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και νιώθουμε εξαπατημένοι από την Κυπριακή Δημοκρατία!

Με όλα αυτά να συμβαίνουν λέει ο κύριος Γεωργιάδης ανάγκασαν τους παραγωγούς να εγκαταλείψουν την Κύπρο και να επιλέξουν άλλους προορισμούς για την παραγωγή των ταινιών τους και μάλιστα  σε χώρες που έχουν διαμορφώσει  ένα πολύ πιο ελκυστικό σχέδιο από ότι η Κύπρος.

Δεν αναμένει κανείς λέει ο Δημήτρης Λογοθέτης ότι θα σε ξεγελάσουν οι αρμόδιοι λειτουργοί ενός κράτους και μάλιστα ενός Ευρωπαϊκού κράτους. «Το τι είναι λυπηρό είναι ότι ενώ εμείς εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας και έφτασε η ώρα της πληρωμής εμφανίστηκε ξαφνικά  ο Γενικός Ελεγκτής να κατακρίνει το σχέδιο μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης με ψευδής και ατεκμηρίωτες αναφορές όπως η τάχα ανάμειξη των παραγωγών του έργου με το σκάνδαλο των χρυσών  διαβατήριων και οι υπεύθυνοι λειτουργοί για την καταβολή του εγκεκριμένου. ποσού, να κωλυσιεργούν και  να φαίνεται ότι προσπαθούν να βρουν τρόπο να μην το πληρώσουν» . Ο Λογοθέτης πιστεύει ,με τα όσα έχουν εξελιχθεί , ότι ουδέποτε έκανε πρόνοιες το κράτος ώστε να μπορούν να πληρώσουν τα εγκεκριμένα ποσά βάσει των πιστοποιητικών κάλυψης δαπανών .

Ως ανέφερε ο κύριος Γεωργιάδης κάτι τέτοιο φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τα όσα λέχθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου. Θα ζητηθούν περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα αυτό μέσω του δικαστηρίου . Είναι πολύ επιλήψιμο εάν τελικά διαφανεί ότι το κράτος διαφήμιζε την κάλυψη 35%  των δαπανών χωρίς να υπάρχουν καν τα λεφτά αλλά ούτε και ο μηχανισμός καταβολής των εγκεκριμένων ποσών (cash rebate).

Ο Δημήτρης Λογοθέτης ανέφερε ότι αυτό δυστυχώς  προσομοιάζει με συμπεριφορά που θα ανάμενε κανείς από κάποιους κομπιναδόρους ή άτομα που δεν έχουν λεφτά και προσπαθούν να μην πληρώσουν τος υποχρεώσεις τους και όχι από ένα κράτος.

«Μας ενθάρρυναν να έρθουμε στην Κύπρο. Σπαταλήσαμε περί των 27 εκατομμυρίων για να γυρίσουμε την ταινία μας με την υπόσχεση και την προέγκριση ότι θα πάρουμε 35% «cash rebate» κάτι ανάλογο που κάνουν εδώ και πολλές δεκαετίες άλλες χώρες όπως Καναδάς , Αγγλία , Ελλάδα με την διαφορά ότι εκείνοι πληρώνουν. Κάναμε εμείς τι υποσχεθήκαμε αποδίδοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη και διαφήμιση της Κύπρου  αλλά τελικά η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μας έδωσαν ούτε ένα σεντ.
Επίσης ενώ μας εγκρίναν «cash rebate» για περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ για την δεύτερη μας ταινία «Man of War» και βάση αυτής της έγκρισης προχωρήσαμε σε δεσμεύσεις με τρίτους και έξοδα για την παραγωγή της προχώρησαν o ΚΟΠΕ και το Υπουργείο οικονομικών εκ των υστέρων σε δραματική μείωση των ήδη εγκριθέντων ποσών και αυστηροποίηση των όρων σε τέτοιο βαθμό που δεν ήταν πλέον εφικτή η συνέχιση της παραγωγής και έτσι αναγκαστήκαμε να την εγκαταλείψουμε.
Οι ζημιές που προκλήθηκαν σε μας και τον όμιλο μας ξεπερνούν τα 30000000 . Το λυπηρό βέβαια είναι ότι οι συμπεριφορές αυτές προκαλούν τεράστιες ζημιές και στην Κυπριακή Δημοκρατία  εφόσον έχασε την αξιοπιστία της διεθνώς και πολύ δύσκολα θα εμπιστευτούν πλέον  το νησί άλλοι μεγάλοι παραγωγοί από το Χόλυγουντ και επενδυτές.

Ως αναφέρει ο κύριος Γεωργιάδης αποτέλεσμα αυτών των αρνητικών εξελίξεων είναι να ζημιώνει η Κύπρος και να χάνει την ευκαιρείς να γυριστούν ταινίες του Χόλυγουντ μεγάλης εμβέλειας όπως η γνωστή ταινία Expendables  4 με διάσημους ηθοποιούς Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει ο Κύριος Γεωργιάδης η ταινία «Expendables 4» θα μπορούσε να γυριστεί στην Κύπρο αλλά φαίνεται  απέτρεψε τους παραγωγούς η μη πληρωμή από τις αρμόδιες αρχές των εγκεκριμένων κονδυλίων «cash rebate” για την ταινία Jiu Jitsu και την αρνητική εικόνα  που προκλήθηκε με τα δημοσιεύματα που έκανε ο Οδυσσέας Μιχαϊλίδης .Επιβεβαιώθηκε πλέον επίσημα ότι η ταινία «Expendables 4» θα γυριστεί στην Θεσσαλονίκη Ελλάδα και όχι στην Κύπρο με περίπου 60 εκατομμύρια δαπάνες . Όπως ανέφερε πρόσφατα το Alpha Παντού  θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη γι’ αυτή την ταινία μεταξύ άλλων οι Sylvester Stalone, Arnold Schwarzenegger, Jason Statham, Mickey Rourke και όχι μόνο. Ο ΕΚΟΜΕ Ελλάδας συζητά την έγκριση ακόμη δύο γυρισμάτων μεγάλων ταινιών του Χόλυγουντ στην Θεσσαλονίκη.

Ο Κρις Οικονομίδης ανέφερε ότι μετά τις πρόσφατες αλλαγές που έγιναν στο Κυπριακό σχέδιο και η μη αποπληρωμή του cash rebate για την ταινία Jiu Jitsu   αυτό έγινε λίγοτερο ελκυστικό ιδιαίτερα για ξένους μεγάλους παραγωγούς ταινιών όπως αυτούς του Χόλυγουντ και επενδυτές ενώ την ίδια στιγμή πολλές χώρες πρόσθεσαν περισσότερα κίνητρα στο σχέδιο τους προσελκύοντας έτσι περισσότερες παραγωγές στις χώρες τους

Ο κύριος Γεωργιαδης ανέφερε ότι Θα χρειαστούν μεγάλες ριζικές αλλαγές στο τμήμα του οπτιοακουστικού τομέα και στα άτομα που είναι υπεύθυνα καθώς επίσης η εξόφληση παλιών λογαριασμών και διευθέτηση εκκρεμοτήτων σε σχέση με τις ταινίες “Jiu Jitsu “και “Man of War “ εάν πραγματικά θέλει η Κυπριακή Δημοκρατία να βγεί καθαρή, να κερδίσει την αξιοπιστία της και τελικά να επωφεληθεί από τα τεράστια κέρδη που μπορούν επιφέρουν στην Κύπρο τα γύρισματα μεγάλων ταινιών του Χόλυγουντ με φημισμένους ηθοποιούς της εμβέλειας του Nicolas Cage όπως αποδειγμένα συμβαίνει και σε άλλες χώρες εδώ και πολλές δεκαετίες. Δυστυχώς η Κύπρος φαίνεται να κατατάσσεται στην ίδια κατηγορία όπως η Ρουμανία η οποία ως φαίνεται από σωρεία δημοσιευμάτων δεν την προτιμούν οι παραγωγοί του Χόλυγουντ παρά το φαινομενικά ελκυστικό της σχέδιο διότι σπο το 2018 που εισήγαγαν το επενδυτικό οπτιοακουστικό  τους σχέδιο δεν πληρώνουν τους παραγωγούς το 45% που διαφημίζουν ως κάλυψη δαπανών «cash rebate”.

Σύμφωνα με τον κύριο Γεωργιάδη το τι ίσως δεν κατάλαβε ο Γενικός Ελεγκτής και άλλοι που κατακρίνουν το σχέδιο είναι ότι το μυστικό της επιτυχίας του έγκειται στο ότι βασίζεται σε μία δοκιμασμένη οικονομική φόρμουλα που εφαρμόζεται εδώ και πολλές δεκαετίες από πολλές άλλες μεγάλες χώρες. Το λεφτά που δίνονται ως κίνητρο για τις παραγωγές δεν βγαίνουν από τον προϋπολογισμό δαπανών του κράτους αλλά προκύπτουν  από τις εγχώριες φορολογίες που επιβάλλονται στους παροχείς υπηρεσιών για σκοπούς της παραγωγής όπως ΦΠΑ φόρος εισοδήματος καθώς επίσης το 10% παρακράτησης φόρου από τα λεφτά που πληρώνονται στους ξένους παραγωγούς και ηθοποιούς.

Δηλαδή αποτελούν έσοδα τα οποία δεν θα υπήρχαν εάν δεν γινόταν το γύρισμα των ταινιών. Αυτά τα έσοδα είναι αρκετά για να αποπληρωθεί το cash rebate και απομένει και κάποιο κέρδος. Τα μεγάλη οφέλη της χώρας όμως πηγάζουν  από την εισαγωγή επενδύσεων στην χώρα από ξένους επενδυτές , την κίνηση της οικονομίας, παροχή εργασίας  αρκετών ντόπιων για σκοπούς της παραγωγής ,ανάπτυξη και προώθηση του οπτικοακουστικού τομέα και γενικά η δημιουργία κατάλληλων υποδομών και προσέλκυση άλλων επενδύσεων συναφή με τον τομέα όπως δημιουργία μεγάλων εξειδικευμένων στούντιο κάτι που σχεδίαζαν να δημιουργήσουν οι πελάτες μου. Μάλιστα βρήκαν ιδανικό χώρο τον οποίαν σχεδίαζαν να μετατρέψουν σε μεγάλο πολυτελή Στούντιο.

Επίσης μεγάλα κέρδη πηγάζουν από την εκτεταμένη δωρεάν διαφήμιση που παίρνει η χώρα τόσο με το άκουσμα ότι θα γίνει η ταινία στην Κύπρο όσο και κατά την διάρκεια των γυρισμάτων και την διανομή της ταινίας διεθνώς  όταν τελειώσει λόγω του κύρους και της φήμης των παραγωγών του σκηνοθέτη και των πολύ γνωστών ηθοποιών του Hollywood. Δεδομένη επίσης είναι και η τεράστια προσέλκυση τουρισμού που προκύπτει από τέτοιου είδους ταινίες» λέει.

Ο κύριος Γεωργιάδης δήλωσε ότι «εκτός από τις αγωγές που έχει καταχωρήσει θα ζητήσει άμεσα την διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας ως προς τα πραγματικά κίνητρα όσων επιμελώς προσπάθησαν και συνεχίζουν να προσπαθούν να καταστρέψουν εντελώς το οπτικοακουστικό σχέδιο ως να είναι εχθροί του τόπου μας όταν όλα τα πραγματικά στοιχεία και αριθμοί σύμφωνα με ανάλυση οικονομολόγων φαίνεται ότι επωφελείται η οικονομία μας από τα γύρισμα ταινιών όπως το Jiu Jitsu. Τα κέρδη για την κυπριακή Δημοκρατία θα είναι τεράστια εάν επιτευχθεί ανατροπή στη μη αναστρέψιμη πορεία που οδηγείται τώρα το οπτικοακουστικό επενδυτικό σχέδιο» λέει καταλήγοντας.

Πηγή: cyprustimes.com 
 

Tags hollywood, jiu jitsu, αγωγη


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.9477 s (252 Queries.) // Parse time: 0.3737 s // Total time: 2.3215 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X