Ας μιλήσουμε για τις σούπες!


Ας μιλήσουμε για τις σούπες!

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διατροφολόγος – διαιτολόγος σου λέει όλα όσα θες να γνωρίζεις.  

Οι σούπες, ιδανικό γεύμα για τις κρύες μέρες είναι χωρίς αμφιβολία το πιο χειμωνιάτικο φαγητό. Είναι ένα γεύμα που συνήθως ετοιμάζεται εύκολα και γρήγορα και μπορεί να γίνει αρκετά θρεπτικό καλύπτοντας τις διατροφικές μας ανάγκες.

Οι σούπες χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, τις διαυγείς (ζωμός) και τις πυκνές (βελουτέ, πουρέ). Υπάρχουν πολλά και διάφορα είδη σούπας για όλα τα γούστα. Οι σούπες που καταναλώνονται πιο συχνά στην Κύπρο είναι: χορτόσουπα, αυγολέμονο, τραχανάς, κοτόσουπα, ψαρόσουπα, κολοκυθόσουπα και μανιταρόσουπα.

Η διατροφική αξία της σούπας εξαρτάται από τα υλικά που θα επιλέξουμε να προσθέσουμε. Η προσθήκη λαχανικών στη σούπα αποτελεί έναν εύκολο τρόπο για να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας σε λαχανικά και έτσι αυξάνουμε την περιεκτικότητα της σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία Οι σούπες που περιέχουν λαχανικά και είναι διαυγείς συνήθως είναι χαμηλότερες σε θερμίδες και λιπαρά. Με την προσθήκη ζυμαρικών (π.χ φιδές) κάνουμε τη σούπα εύπεπτη, ενώ οι υδατάνθρακες μας δίνουν ενέργεια. Όταν επιλέγουμε να βάλουμε κρέας (π.χ κοτόπουλο ή βοδινό) τότε η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη αυξάνεται, ενώ το κόκκινο κρέας αποτελεί καλή πηγή σιδήρου. Στην περίπτωση που επιλέξουμε να βάλουμε ψάρι στη σούπα μας, αυξάνουμε την περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά και βιταμίνες Β, Α και D. Ακόμη, η σούπα μπορεί να αποτελείται από όσπρια (όπως φακές ή ρεβίθια) και με αυτόν τον τρόπο την ενισχύουμε σε φυτική πρωτεΐνη.

Δεν είναι όλες οι σούπες το ίδιο. Η προσθήκη αυγών, βουτύρου, κρέμας, τυριού ή γάλακτος μπορεί να αυξήσει κατά πολύ τις θερμίδες και τα λιπαρά. Αν μπορούμε, επιλέγουμε τη light εκδοχή των υλικών αυτών ή περιορίζουμε τη μερίδα μας σε ένα μικρό μπολ. Κάτι άλλο που χρειάζεται προσοχή όσον αφορά στα άτομα που πάσχουν από υπέρταση, είναι οι έτοιμες συσκευασμένες σούπες, οι οποίες συχνά είναι πολύ πλούσιες σε νάτριο (αλάτι). Τα άτομα αυτά καλύτερα να ετοιμάζουν σπιτικές σούπες χωρίς αλάτι, αλλά με μυρωδικά όπως ρίγανη, σκόρδο ή βασιλικό.

Οφέλη της κατανάλωσης σούπας:

  • Αυξάνει το αίσθημα κορεσμού, δηλαδή μας κρατά χορτάτους για αρκετή ώρα, πράγμα που βοηθά στην απώλεια βάρους.
  • Μπορεί να καταναλωθεί από μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με προβλήματα μάσησης ή κατάποσης.
  • Η κατανάλωση της συμβάλλει στην ενυδάτωση του οργανισμού, αφού αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από νερό.
  • Είναι εύκολο να ετοιμαστεί.
  • Μπορεί να καταναλωθεί σαν σνακ, σαν κύριο γεύμα ή ελαφρύ βραδινό

Η σούπα μπορεί να αποτελέσει πλήρες γεύμα, εφόσον περιέχει υλικά από διάφορες ομάδες τροφών. Μπορεί να περιέχει λαχανικά, άμυλο (όπως η πατάτα, το ρύζι ή τα ζυμαρικά), κρέας ή ψάρι. Δοκιμάστε να εντάξετε τη σούπα στη διατροφή σας, αν δεν το κάνετε ήδη!

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags σούπα, Διατροφή, υγεια, αντρια ιωαννου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.0022 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3070 s // Total time: 2.3092 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X