Γιατί δεν κάνει καλό να πατάμε snooze στο ξυπνητήρι μας κάθε πρωί;


Γιατί δεν κάνει καλό να πατάμε snooze στο ξυπνητήρι μας κάθε πρωί;

Όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις για την καθημερινή σου ευεξία.  

Σύμφωνα με τους ειδικούς ύπνου, το πάτημα συνεχώς του κουμπιού "αναβολή" στο ξυπνητήρι, μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένες περιόδους "αδράνειας του ύπνου".

Είναι γεγονός ότι όταν ξυπνά κανείς το πρωί υπό το άκουσμα του ήχου του ξυπνητηριού μετά από έναν όχι και τόσο ικανοποιητικό ύπνο, μπορεί να είναι πολύ δελεαστικό να πατήσει το κουμπί snooze και να μείνει στο κρεβάτι για μερικά λεπτά επιπλέον.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμιο για την υγεία του και να προκαλέσει σύγχυση τόσο στο σώμα όσο και στον εγκέφαλό του. Οι ειδικοί από το Sleep Clinic Services εξηγούν στην ιστοσελίδα Independent τους λόγους που πρέπει να αποφεύγεται το πάτημα αυτού του τόσο δελεαστικού κουμπιού snooze ή αλλιώς της αναβολής, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένες περιόδους αδράνειας του ύπνου.

Η αδράνεια του ύπνου είναι το αίσθημα υπνηλίας που έχουν πολλοί άνθρωποι όταν σηκώνονται το πρωί, όπως εξηγεί η ιστοσελίδα Silentnight. Αυτή η κατάσταση διαρκεί συνήθως μόνο για περίπου 15 έως 30 λεπτά, καθώς το μυαλό και το σώμα γίνονται σταδιακά πιο αφυπνισμένα και alert. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Νοσοκομείο Brigham and Women's στη Βοστώνη, μπορεί να διαρκέσει έως και δύο με τέσσερις ώρες αν ξυπνά κανείς κατά τη διάρκεια του πρώιμου κύκλου ύπνου ή κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου.

Με το πάτημα του κουμπιού snooze όμως και την επιστροφή στον ύπνο, μπορεί να απελευθερωθούν ορμόνες που ξεγελούν κατά κάποιο τρόπο το σώμα και το κάνουν να νομίζει ότι πρόκειται να πέσει σε βαθύ ύπνο.
Επομένως, αν στη συνέχεια ξυπνήσει κανείς απότομα και πάλι μετά από μόλις 10 λεπτά, μπορεί να αποσυντονίσουν το μυαλό και το σώμα του, αφού ο οργανισμός ξυπνά από μια κατάσταση βαθύ ύπνου.

Ο Neil Robinson, ειδικός ύπνου στην κατασκευαστική κρεβατιών Sealy, εξηγεί πώς το πάτημα του κουμπιού snooze μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το υπόλοιπο της ημέρας κάποιου: "Το να ξυπνάτε νιώθοντας αναζωογονημένοι μετά από έναν υπέροχο βραδινό ύπνο είναι κάτι που όλοι ονειρεύονται" εξηγεί και προσθέτει "Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε κοινά λάθη που μας εμποδίζουν να ξεκουραστούμε με ύπνο κορυφαίας ποιότητας - με αποτέλεσμα να είναι πιο πιθανό να ξυπνήσουμε με βαρύ κεφάλι αντί για φρέσκο και ανάλαφρο".

"Όλοι έχουμε γίνει ένοχοι κατά καιρούς και πατάμε το "snooze" στο ξυπνητήρι μας για να απολαύσουμε αυτά τα πολύτιμα 10 λεπτά παραπάνω στο κρεβάτι. Ωστόσο, αποκοιμιζόμενοι για αυτά τα επιπλέον λεπτά, προετοιμάζουμε το σώμα μας για έναν άλλο κύκλο ύπνου, ο οποίος στη συνέχεια διακόπτεται γρήγορα - με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε κουρασμένοι για το υπόλοιπο της ημέρας που ακολουθεί".

Τον Σεπτέμβριο του 2017, ο νευροεπιστήμονας καθηγητής Matthew Walker αποκάλυψε τις κορυφαίες συμβουλές του για να διασφαλιστεί το μέγιστο δυνατό αίσθημα ξεκούρασης μετά από έναν νυχτερινό ύπνο. Εκτός από την αποφυγή του κουμπιού της αναβολής στο ξυπνητήρι, συνέστησε επίσης καφέ χωρίς καφεΐνη και αποφυγή των γνωστών power naps.

Πώς επηρεάζει ο ύπνος την ψυχική ευεξία;

Τον Μάιο του 2018, μια μελέτη που διαβάζουμε στη βρετανική ιστοσελίδα Independent, αποκάλυψε ότι ο μέσος Βρετανός κοιμάται περίπου έξι ώρες και 19 λεπτά κάθε βράδυ.

Η δημοσκόπηση σε 2.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι καταφέρνουν να επιτύχουν οκτώ ώρες ύπνου μόνο δύο φορές την εβδομάδα - το 38% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν είναι ποτέ σε θέση να επιτύχουν να κοιμηθούν οκτώ ώρες τη νύχτα.

Πηγή: shape.gr
 

Tags snooze, αναβολη, ύπνος, ξυπνητήρι


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.6068 s (228 Queries.) // Parse time: 0.3938 s // Total time: 3.0006 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X