Η σχέση με τους γονείς πόσο επηρεάζει την ενήλικη ζωή μας;


Η σχέση με τους γονείς πόσο επηρεάζει την ενήλικη ζωή μας;

Η Τζιλ Δούκα, life coach, σου λέει όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις.   

Έχουμε γύρω μας ανθρώπους. Ανθρώπους μέσα από τους οποίους δημιουργούμε τα μαθήματα που παίρνουμε. Τα μαθήματα που μας εξελίσσουν και μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Ας πιάσουμε το κεφάλαιο, γονείς!

Πάμε να δούμε τι γίνεται εδώ. Αυτοί οι υπέροχοι άνθρωποι, η μαμά και ο μπαμπάς, ουσιαστικά αυτό που έχουν κάνει είναι να μας εμφυσήσουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν εκείνοι τη ζωή. Αυτό έχει γίνει από την αρχή. Από την ώρα της σύλληψής μας, που ουσιαστικά μπαίνουμε στο περιβάλλον αυτών των ανθρώπων. Ακούγοντας όλα όσα γίνονται, νιώθοντας τα συναισθήματα της μητέρας μας όσο είμαστε μέσα στην κοιλιά της, ξεκινάει αυτό το υπέροχο χτίσιμο. Μπορείς να καταλάβεις ότι, από τη στιγμή που αρχίζουμε έτσι, παίρνοντας από εκείνους τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τη ζωή, αυτό σημαίνει ότι ξεκινάμε με κάποια στερεότυπα. Ξεκινάμε με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο, με τον οποίο μπορούμε να πορευτούμε στη ζωή. Εδώ όμως θα κάνω την ερώτηση: Είσαι πάνω από 18; Ξέρω ότι η απάντηση για σχεδόν όλες σας είναι ναι. Από τη στιγμή που είμαστε πάνω από 18, έχουμε πλέον εμείς το δικαίωμα να έχουμε τον δικό μας τρόπο σκέψης, τον δικό μας τρόπο θέασης της ζωής. 

Παρ’ όλα αυτά, ένα πολύ μικρό ποσοστό, σχεδόν το 5% των ανθρώπων, πηγαίνει σε αυτή τη διαδικασία και δημιουργεί τη δική του οπτική γωνία. Το υπόλοιπο 95% μένει σε αυτό που τους έχουν δώσει οι γονείς τους. Μπορεί να σε τρελαίνει αυτό. Να λες: "Μπα; Γιατί να δουλέψουμε πάνω σε αυτό; Δεν μπορώ να καταλάβω πώς θα με βοηθήσει αυτό". Θα σου πω λοιπόν ότι, σε περίπτωση που δεν δουλέψεις πάνω στη σχέση που έχεις με τους γονείς σου, οι πιθανότητες να προχωρήσεις και να δημιουργήσεις εσύ αυτά που θέλεις, πραγματοποιώντας τα δικά σου όνειρα σε ένα ανώτερο επίπεδο, είναι ελάχιστες. 

Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή η σχέση που έχουμε με τους γονείς μας ουσιαστικά μας σημαδεύει για όλη μας τη ζωή. Έχει μεγάλη σημασία να τη δουλέψουμε, να την αναπτύξουμε, να την πάμε σε ένα σημείο που θέλουμε εμείς για να αναπτυχθούμε εμείς. Για να έρθει η μεγάλη δουλειά που θέλεις, ο σύντροφος που θέλεις, το παιδί που θέλεις, η προσωπική σου ολοκλήρωση. Για να έρθει η ψυχική ηρεμία. Ο μόνος τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να ξεκινήσεις και να δουλέψεις πάνω στη σχέση που έχεις με τους γονείς σου. 

Τώρα θέλω να κάνω τη διαφορά. Θα σου πω όχι απλώς μια οποιαδήποτε σχέση με τους γονείς σου, αλλά την ενήλικη σχέση με τους γονείς σου. Εμπεριέχει τεράστια αλλαγή αυτό που σου λέω. Διαφέρει από τη σχέση με τους γονείς σου. Εδώ μιλάμε για την ενήλικη σχέση. 

Ας δούμε λοιπόν τα χαρακτηριστικά της ενήλικης σχέσης με τους γονείς μας. Δεν εξαρτιόμαστε με κανέναν τρόπο από εκείνους. Δηλαδή δεν εξαρτόμαστε οικονομικά, δε μένουμε μαζί τους, δε μας ταΐζουν, δεν είναι μπέιμπι σίτερ για τα παιδιά μας, δεν εξαρτάται η προσωπική μας ευτυχία από τους γονείς μας.

Βάζοντας αυτούς τους όρους, θέλω να δεις αν έχεις εσύ μια ενήλικη σχέση με τους γονείς σου. Καθένας έχει τη δική του ζωή και πορεύεται με τη ζωή του. Αυτό δε σημαίνει ότι δε μας ενδιαφέρει τι κάνουν οι γονείς μας. Καμία σχέση. Αλλά δεν υπάρχει η εξάρτηση. Οι περισσότεροι έχουν οικονομική εξάρτηση. Η οικονομική εξάρτηση δεν είναι μόνο το να σου δίνουν χρήματα. Οικονομική εξάρτηση είναι και το να σου ψωνίζουν ή το να σου κάνουν την μπέιμπι σίτερ. Οικονομική εξάρτηση είναι όλα αυτά που, αν δεν υπήρχαν οι γονείς μας ώστε τα κάνουν, δε θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε. 

Για να έχουμε μια ενήλικη σχέση, δε θα πρέπει να υπάρχει καμία εξάρτηση. Η δυσκολία στις σχέσεις με τους γονείς έγκειται στο γεγονός ότι θεωρούμε πως αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να μας αποδέχονται 100%, να μας αγαπούν 100%. Αυτό έχουμε μάθει. Το πρόβλημα είναι ότι εκείνοι δεν έχουν αγαπηθεί 100%. Εκείνους δεν τους έχουν αποδεχτεί 100%. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να το κάνουν σε εμάς. Επομένως, κάθε φορά που έρχεστε σε αντιπαράθεση εσύ και οι γονείς σου, που μαλώνετε, που διαφωνείτε, είναι πάρα πολύ σημαντικό να βλέπεις πού είναι το μάθημα.

Να θυμάσαι πως: Μόλις γίνουμε πραγματικά ενήλικες, θα πάρουμε αυτή την αποδοχή από τον ίδιο μας τον εαυτό. Θα είμαστε πολύ καλύτερα. Θα δώσουμε και στους γονείς μας τον χώρο ώστε να μπορέσουν οι ίδιοι να είναι όπως θέλουν να είναι!

Τζιλ Δούκα ΜCC, MBA

Facebook: Jill Douka

Instagram: @jilldouka

Website: www.globalacademyofcoaching.com

Tags τζιλ δουκα, παιδια, γονεις, σχεσεις


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 0.0002 s (1 Queries.) // Parse time: 0.0242 s // Total time: 0.0244 s // Source: cache

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X