Δίαιτες αποτοξίνωσης: Μύθος ή αλήθεια;


Δίαιτες αποτοξίνωσης: Μύθος ή αλήθεια;

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος σου λέει όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις. 

Οι δίαιτες "detox" βασίζονται στην ιδέα ότι πρέπει να «καθαρίζουμε» τον οργανισμό μας από τοξίνες και άχρηστες ουσίες. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς μετά από περιόδους γιορτών αλλά και πριν το καλοκαίρι, καθώς ψάχνουμε μια εύκολη και γρήγορη λύση να μας επαναφέρει στα κιλά που είχαμε πριν. Εκτός από δίαιτες, υπάρχουν και πολλά προϊόντα τα οποία ισχυρίζονται ότι αποτοξινώνουν όπως για παράδειγμα χάπια, κάψουλες και ροφήματα. Αυτές οι μέθοδοι υπόσχονται μεταξύ άλλων απώλεια βάρους, καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, πιο υγιή μαλλιά, νύχια και δέρμα, περισσότερη ενέργεια, ενισχυμένο ανοσοποιητικό, ακόμα και εξαφάνιση της κυτταρίτιδας. 

Στην πραγματικότητα όμως η αποβολή τοξικών ουσιών μέσω συγκεκριμένων διαιτών και σκευασμάτων αποτελεί μύθο. Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι πλήρως ικανός να «φιλτράρει» και να αποβάλει άχρηστες ουσίες μέσω του δέρματος, των εντέρων, του συκωτιού και των νεφρών. Δεν υπάρχουν μαγικές δίαιτες και ροφήματα. 

Πώς να βοηθήσετε το σώμα σας να κάνει αποτοξίνωση φυσικά και με ασφάλεια;

•    Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά καθημερινά 

•    Ενυδατωθείτε – πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό ημερησίως

•    Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης 

•    Να τρέφεστε ισορροπημένα και με ποικιλία τροφών 

•    Κάνετε συχνή σωματική άσκηση

Ποια όργανα συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού; 

•    Το δέρμα: είναι η πρώτη άμυνα του οργανισμού ενάντια στους περιβαλλοντικούς ρύπους. Οι τοξίνες αποβάλλονται περνώντας μέσα από το δέρμα και τον ιδρώτα που παράγεται.

•    Το καρδιαγγειακό σύστημα: το αίμα μεταφέρει τις τοξίνες από τους ιστούς στην καρδιά από όπου στέλνονται στους πνεύμονες για αποβολή μέσω της εκπνοής.

•    Το αναπνευστικό σύστημα: το στόμα και η μύτη λειτουργούν ως φίλτρα που απωθούν τοξίνες, σκόνη και παθογόνα μικρόβια. Ότι καταφέρνει να περάσει μέσα στο σώμα μας, πηγαίνει στους πνεύμονες ή το πεπτικό σύστημα. Οι πνεύμονες παράγουν βλέννα, η οποία μπορεί να αποβληθεί μέσω του βήχα, ενώ παράλληλα αποβάλλουν διοξείδιο του άνθρακα και άλλα άχρηστα αέρια μέσω της εκπνοής.

•    Το ήπαρ: το αίμα κυκλοφορεί μέσα από το ήπαρ, το οποίο με τη σειρά του απομονώνει και διασπά τις τοξίνες για να αποβληθούν μέσω των νεφρών και του πεπτικού συστήματος.

•    Η σπλήνα: εντοπίζει βακτήρια, ιούς και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στο αίμα και παράγει λευκά αιμοσφαίρια για να τους εξολοθρεύσει.

•    Τα νεφρά: φιλτράρουν καθημερινά μέχρι και δύο λίτρα υγρά, με αποτέλεσμα οι άχρηστες ουσίες και οι τοξίνες να αποβάλλονται μέσω των ούρων.

•    Το παχύ έντερο: απορροφά το νερό και τα μέταλλα που έχουν απομείνει στον οργανισμό αφού τα άλλα πεπτικά όργανα έχουν πάρει αυτά που χρειάζονται. Τα υπόλοιπα είναι άχρηστες ουσίες που αποβάλλονται μέσω της αφόδευσης.

Μην πέφτετε σε παγίδες με ειδικές δίαιτες ή προϊόντα αποτοξίνωσης γιατί δεν είναι θαυματουργά. Να θυμάστε ότι αν τρέφεστε σωστά και φροντίζετε το σώμα σας, θα σας ανταμείψει προστατεύοντας σας από πολλούς κινδύνους. Μην ψάχνετε την εύκολη και γρήγορη λύση! Μόνο αν βελτιώσετε τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας θα πετύχετε το στόχο σας.

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags διαίτα αποτοξινωσης, Διατροφή, υγεια, αντρια ιωαννου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5617 s (251 Queries.) // Parse time: 0.4178 s // Total time: 2.9795 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X