Συναισθηματική διατροφή: Πως να την αντιμετωπίσεις;


Συναισθηματική διατροφή: Πως να την αντιμετωπίσεις;

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος σου λέει όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις. 

Συναισθηματική διατροφή (emotional eating) αποκαλούμε την κατανάλωση τροφής που δε γίνεται λόγω βιολογικής πείνας, αλλά εξαιτίας της ψυχολογικής κατάστασης του ατόμου. Σίγουρα έχει συμβεί σε πολλές από εμάς, το να μη νιώθουμε καλά και να ξεσπάμε στο φαγητό. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί πρόβλημα όταν γίνεται πολλές φορές την εβδομάδα. Συναισθήματα όπως είναι το άγχος, η στεναχώρια, ο θυμός, ο φόβος, καταστάσεις όπως μια άσχημη μέρα στη δουλειά, ένας χωρισμός, οικονομικά ή οικογενειακά προβλήματα αποτελούν βασικές αιτίες. Το άτομο χρησιμοποιεί το φαγητό ως μέσο διαφυγής και ανακούφισης από τα προβλήματα του. 

Είναι εύκολο να ξεχωρίσεις τη συναισθηματική από τη βιολογική πείνα, αρκεί να προσέξεις μερικές λεπτομέρειες. Η συναισθηματική πείνα έρχεται ξαφνικά, συνήθως θέλεις να φας συγκεκριμένες τροφές (συχνά πλούσιες σε ζάχαρη και λιπαρά), μερικές φορές μπορεί να καταναλώσεις υπερβολική ποσότητα τροφής σε μικρό χρονικό διάστημα, δεν καταλαβαίνεις αν έχεις χορτάσει και στο τέλος έχεις τύψεις. Από την άλλη, η πραγματική πείνα αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς, θέλεις να φας ποικιλία τροφίμων και όχι ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, σταματάς να τρως όταν έχεις χορτάσει και αφού φας δεν έχεις ενοχές. Κάθε φορά που βρίσκεις τον εαυτό σου σε αυτήν την θέση, αναρωτήσου αν πεινάς πραγματικά και αν η απάντηση είναι «δεν ξέρω» ή "ίσως" τότε μάλλον δεν πεινάς.

Δες μερικές συμβουλές για να το αντιμετωπίσεις:

•    Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσεις αν πεινάς πραγματικά ή όχι!

•    Αν τρως επειδή βαριέσαι, βρες κάτι να απασχολήσεις τον εαυτό σου. Βγες για περπάτημα, δες μια ταινία, άκουσε μουσική, διάβασε ένα βιβλίο ή ασχολήσου με κάτι δημιουργικό. 

•    Αν ευθύνεται το στρες, προσπάθησε να το μειώσεις μέσω άσκησης, γιόγκα ή με κάποιο χόμπι που σε ευχαριστεί και σε χαλαρώνει.

•    Μην έχεις στο σπίτι τρόφιμα στα οποία δεν μπορείς να αντισταθείς και που καταναλώνεις χωρίς μέτρο.

•    Μην ακολουθείς εξαντλητικές δίαιτες! Αν στερηθείς ορισμένα τρόφιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι απόλυτα λογικό ότι όταν βρεθείς σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση θα θέλεις να τα υπερκαταναλώσεις. Σε περίπτωση που θέλεις να χάσεις βάρος και ακολουθείς ένα πρόγραμμα διατροφής, μπορείς μια φορά τη βδομάδα να φας το αγαπημένο σου γλυκό σε μικρή ποσότητα χωρίς πρόβλημα.

•    Δοκίμασε να καταγράφεις τα τρόφιμα που καταναλώνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει στον εντοπισμό των παραγόντων που προκαλούν το συναισθηματικό φαγητό. Γράψε πότε συμβαίνει, τι τρως συνήθως και πως νιώθεις πριν και μετά. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείς να το αναγνωρίζεις πιο εύκολα.

Σε περίπτωση που προσπάθησες να το αντιμετωπίσεις μόνη σου αλλά δεν τα κατάφερες, μίλησε σε κάποιον ειδικό. Μαζί με έναν ψυχολόγο μπορείς να εντοπίσεις την αιτία του προβλήματος. Επίσης, ένας διαιτολόγος θα σε βοηθήσει να υιοθετήσεις σωστές διατροφικές συνήθειες και να βελτιώσεις τη σχέση σου με το φαγητό.

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: [email protected]

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags Διατροφή, υγεια, αντρια ιωαννου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.6386 s (279 Queries.) // Parse time: 0.2760 s // Total time: 2.9146 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X