Χρήσιμες συμβουλές αυτοφροντίδας για γυναίκες με εμπειρία καρκίνου 


Χρήσιμες συμβουλές αυτοφροντίδας για γυναίκες με εμπειρία καρκίνου 

Στο πλαίσιο του προγράμματος “Αλλάζω… Παραμένω Εγώ” του ΠΑΣΥΚΑΦ  

Η τριχόπτωση αποτελεί μια από τις πιο επίφοβες ανεπιθύμητες παρενέργειες στις γυναίκες με εμπειρία καρκίνου.

Οφείλεται κυρίως στη χημειοθεραπεία, όπου τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται με σκοπό να καταστρέψουν τα ταχέως πολλαπλασιαζόμενα κύτταρα, όπως είναι τα καρκινικά κύτταρα, καταλήγουν να επηρεάζουν και μερικά υγιή κύτταρα όπως αυτά των τριχοθυλακίων. Τα πρώτα που επηρεάζονται είναι τα μαλλιά και οι τρίχες του σώματος.

Πότε και πώς θα ξεκινήσει η τριχόπτωση;

Η απώλεια που οφείλεται στη χημειοθεραπεία είναι μια προσωρινή παρενέργεια. Έχει παρατηρηθεί πως τα μαλλιά αρχίζουν και πάλι να αναπτύσσονται περίπου δύο μήνες μετά το τέλος των χημειοθεραπειών και σε κάποιες περιπτώσεις, πριν το τέλος των θεραπειών. 

Αρχικά η τρίχα θα είναι πολύ λεπτή και θα χρειαστεί περίπου ένα διάστημα 3-6 μηνών για την ανάπτυξη των μαλλιών σε ολόκληρο το κεφάλι. Τα καινούργια μαλλιά μπορεί να είναι ίδια με τα προηγούμενα, μπορεί όμως να αναπτυχθούν πιο κατσαρά ή λιγότερο ή περισσότερο ανοιχτόχρωμα.

Επηρεάζονται και άλλα μέρη του σώματος;

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η απώλεια είναι έντονη και επηρεάζονται και άλλα μέρη του σώματος, όπως οι βλεφαρίδες, τα φρύδια, το μούσι, το μουστάκι, οι τρίχες στο στήθος, στις μασχάλες, στα πόδια, στα χέρια και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. 

Τα φρύδια και οι βλεφαρίδες  είναι σημαντικά στην εμφάνισή μας.  

Η συμβουλή μας!

Προληπτικά, συμβουλεύουμε τον επανασχεδιασμό των φρυδιών πριν την πιθανή απώλεια τους, έτσι ώστε να εξοικειώνεστε με τη φυσική γραμμή τους. 

Με λίγη εξάσκηση  μπορείτε να μάθετε να σχεδιάζετε το φρύδι με ειδικό μολύβι φρυδιού. Είναι διαθέσιμο σε πολλούς χρωματισμούς και μπορείτε να το προμηθευτείτε από φαρμακεία και καταστήματα καλλυντικών. Ακόμη, υπάρχουν διαθέσιμα πολλά εκπαιδευτικά βίντεο στο διαδίκτυο που μπορούν να σας καθοδηγήσουν για τη σωστή τεχνική, ώστε με απλές κινήσεις να μπορείτε να επανασχεδιάσετε τα φρύδια σας.

Για τη φροντίδα των βλεφαρίδων μπορείτε να προμηθευτείτε βλεφαρίδες από φαρμακεία και καταστήματα με είδη ομορφιάς, οι οποίες τοποθετούνται με μαγνητική ταινία. Υπάρχει και η επιλογή τοποθέτησης τεχνητών βλεφαρίδων από επαγγελματίες αισθητικούς. Οι τεχνητές βλεφαρίδες είναι μια πιο μόνιμη επιλογή. Η συντήρηση βλεφαρίδων συνιστάται κάθε τρεις έως τέσσερις εβδομάδες για να κρατήσετε τις βλεφαρίδες σας πλούσιες και γεμάτες.

Έχω όλο και μεγαλύτερη ευαισθησία στο τριχωτό της κεφαλής εξαιτίας της θεραπείας.

Τι να κάνω; 

Μετά την απώλεια των μαλλιών είναι σημαντικό να γίνεται σωστή φροντίδα του δέρματος της κεφάλης και όπου αλλού είχατε τρίχες, καθώς το δέρμα στα σημεία αυτά γίνεται ιδιαίτερα ευαίσθητο.

Οι συμβουλές μας!

•Να αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο την έκθεση στον ήλιο, ακόμη και σε ήπια ηλιοφάνεια.

•Να έχετε μαζί σας πάντα καλυπτικά ρούχα, ένα καπέλο ή ένα φουλάρι.

•Να χρησιμοποιείτε αντηλιακή κρέμα SPF 50+, ανθεκτική στο νερό και τον ιδρώτα, υποαλλεργική και χωρίς άρωμα στο τριχωτό της κεφαλής σας.

•Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τη δερματική άνεση είναι η ενυδάτωση του δέρματος σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Χρησιμοποιήστε μια απαλή, ενυδατική κρέμα, με ουδέτερο Ph, χωρίς άρωμα και αλκοόλ, για να αποφύγετε την ξηροδερμία στο τριχωτό της κεφαλής.

• Να χρησιμοποιείτε  μαξιλαροθήκες από 100% βαμβάκι, καθώς οι συνθετικές ίνες (polyester και nylon) μπορεί να ερεθίσουν περισσότερο το τριχωτό της κεφαλής σας.

Μια περούκα ή ένα φουλάρι γύρω από το κεφάλι είναι ένας τρόπος να διατηρήσετε το look σας.

Προμηθευτείτε διαφόρων ειδών σκουφάκια, καπέλα, σάλια ή τουρμπάνια από οποιοδήποτε κατάστημα ειδών αξεσουάρ, όπως επίσης και από τα εξειδικευμένα κέντρα αγοράς περούκας. Επίσης, υπάρχουν πολλά είδη υφάσματος και τεχνικές δεσίματος ενός απλού σαλιού – εσάρπας ή μαντηλιού, για ποικιλία στο στυλ σας. 

Στην περίπτωση που επιλέξετε τη χρήση περούκας, μπορείτε να απευθυνθείτε στα εξειδικευμένα κέντρα περούκας, όπου θα δείτε και θα επιλέξετε ανάμεσα σε διάφορα είδη τρίχας (συνθετική, ημισυνθετική ή εξ’ ολοκλήρου φυσική τρίχα), χρώματα και υφή (ίσια, κυματιστά, σγουρά). Στα συγκεκριμένα κέντρα μπορεί να γίνει και προσωπική μέτρηση της κεφαλής, έτσι ώστε  η κατασκευή να είναι ακριβώς στα μέτρα σας.

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ με το Πρόγραμμα ‘Αλλάζω…ΠΑΡΑΜΕΝΩ ΕΓΩ’ μπορεί να σας προσφέρει συμβουλευτική υποστήριξη και παροχή περούκας μέσω δανεισμού.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου https://pasykaf.org/el-allazo-parameno-ego/

Υπηρεσία Κοινωνικής Στήριξης ΠΑΣΥΚΑΦ

Ιωάννα Αριστείδου, Κοινωνική Λειτουργός

Έμιλυ Παναγιώτου, Κοινωνική Λειτουργός


 

Tags πασυκαφ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.1356 s (228 Queries.) // Parse time: 0.4081 s // Total time: 3.5437 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X