Τι είναι η κατακράτηση υγρών;


Τι είναι η κατακράτηση υγρών;

Η Στέλλα Πετρίδου, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος σου λέει όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις. 

Εάν παίρνεις ή χάνεις δύο με τρία κιλά από τη μια μέρα στην άλλη, τότε πιθανόν τα περισσότερα από αυτά να οφείλονται στην κατακράτηση υγρών. Αλλά πώς και γιατί κερδίζεις και χάνεις, αντίστοιχα, τόσα υγρά; 

Η κατακράτηση υγρών είναι μία αρκετά κοινή κατάσταση που εντοπίζεται κυρίως στο γυναικείο φύλο και αφορά την υπερβολική συσσώρευση υγρών στο κυκλοφορικό σύστημα, τους ιστούς και άλλες κοιλότητες του οργανισμού. 

Αυτό συμβαίνει όταν διαταράσσεται η ισορροπία ανάμεσα στα υγρά που λαμβάνει και αποβάλλει ο οργανισμός. 

Το ισοζύγιο των υγρών στο σώμα μας αποτελεί ένα πολύπλοκο και αυστηρά ρυθμιζόμενο σύστημα, το  οποίο περιλαμβάνει τη δράση διαφόρων ορμονών, την απώλεια υγρών μέσω των ούρων και του ιδρώτα, καθώς και την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και νερού μέσω της καθημερινής διατροφής (π.χ. νάτριο, κάλιο). 

Το νερό έχει τεράστια σημασία για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, καθώς ο άνθρωπος αποτελείται κατά ποσοστό περίπου 70% από νερό. Υπάρχει μέσα και έξω από τα κύτταρά μας, στο αίμα, στους μύες και σε κάθε όργανο. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ισορροπία των επιπέδων του στο σώμα μας.

Που οφείλεται η κατακράτηση υγρών;

Υπάρχουν αρκετές αιτίες πίσω από την κατακράτηση τις οποίες θα δούμε στη συνέχεια. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις μπορείτε εύκολα να απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών κάνοντας μικρές αλλαγές στη διατροφή σας.

•    Αλάτι και κατακράτηση υγρών

Η πρώτη και ίσως η πιο γνωστή αιτία που οδηγεί σε κατακράτηση υγρών είναι η αυξημένη κατανάλωση αλατιού (νατρίου). Το αλάτι και πιο συγκεκριμένα το νάτριο που περιέχεται σε αυτό, οδηγεί σε επαναρρόφηση νερού από τους νεφρούς και τελικά σε κατακράτηση υγρών στο σώμα.

•    Μη ισορροπημένη διατροφή

Έχει φανεί πως μία μη ισορροπημένη διατροφή (συχνή κατανάλωση έτοιμου φαγητού, ανεπαρκής ενυδάτωση κ.ά.) συμβάλλει, μεταξύ άλλων, και στην κατακράτηση υγρών.
Το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος οφείλεται, συνήθως, στην υπερπρόσληψη αλατιού και στη μειωμένη πρόσληψη καλίου και νερού.

•    Πολύ χαμηλή πρωτεϊνική πρόσληψη

Η εξαιρετικά χαμηλή πρόσληψη πρωτεϊνών μέσω της διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών & πολύ έντονο μετεωρισμό (φούσκωμα στην κοιλιακή χώρα).

•    Ελλιπής φυσική δραστηριότητα

Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην κατακράτηση υγρών, ιδιαίτερα όσον αφορά την κατακράτηση στα κάτω άκρα.
Αυτό μπορεί να συμβεί, ωστόσο, και στα άτομα που κατά κανόνα έχουν επαρκή φυσική δραστηριότητα, η οποία περιορίζεται σε ορισμένες περιστάσεις όπως η πολύωρη καθιστική εργασία, η πολύωρη ορθοστασία και οι πτήσεις μεγάλης διάρκειας.

•    Παχυσαρκία 

Τα άτομα με υπερβάλλον σωματικό βάρος παρουσιάζουν πολύ συχνά κατακράτηση υγρών, η οποία εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στον κορμό, τα πόδια και τα χέρια. 

•    Λοιμώξεις και αλλεργίες

Οι φυσιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού μας σε περίπτωση λοίμωξης ή αλλεργίας προκαλούν, μεταξύ άλλων, παροδικό οίδημα.

•    Παθολογικές καταστάσεις

Υπάρχουν παθήσεις, μεταξύ των οποίων διάφορα καρδιακά και νεφρικά προβλήματα, που μπορεί να οδηγήσουν σε κατακράτηση υγρών, στην κάθε περίπτωση για διαφορετικό λόγο και σε διαφορετικά σημεία στο σώμα. 
Επίσης, η κακή κυκλοφορία του αίματος και ιδιαίτερα η συμφόρηση της λέμφου μπορούν να οδηγήσουν σε οίδημα, ενώ συχνά προκαλείται και η εμφάνιση κυτταρίτιδας. 

•    Φαρμακευτικές αγωγές 

Αρκετές από τις ευρέως χρησιμοποιούμενες φαρμακευτικές αγωγές, συχνά, επιφέρουν κατακράτηση υγρών στον οργανισμό.

Συμπερασματικά

Γενικές συμβουλές για τη αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών είναι να παραμείνετε δραστήριοι, να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή, να μειώσετε την πρόσληψη αλκοόλ και να προσλαμβάνετε επαρκής ποσότητες υγρών, κυρίως νερού. 

Προσοχή! Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο για άμεσες ιατρικές συμβουλές από το γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο ιατρό.

Στέλλα Πετρίδου,

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: @nutritionplanforlife

Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook Page: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist

Tags ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗ ΥΓΡΩΝ, υγεια, Διατροφή


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.8770 s (249 Queries.) // Parse time: 0.2641 s // Total time: 2.1411 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X