Ω3. Τι είναι και ποιες είναι οι ιδιότητες του


Ω3. Τι είναι και ποιες είναι οι ιδιότητες του

Τα ω3 λιπαρά, είναι τα λίπη που βρίσκονται στον τόνο, στο σολομό, στο σκουμπρί και τις σαρδέλες, στα φασόλια, στο μπρόκολο, στα κόκκινα κρασιά και στους χυμούς σταφυλιών. Τα ω3 λιπαρά, ως γνωστόν, προστατεύουν την καρδιά μας. Κυρίως όμως είναι η τροφή που χρειάζεται ο εγκέφαλος και τα μάτια μας.  

Από τα παλιά χρόνια, είναι γνωστό πως μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και σε συνδυασμό με φρούτα και λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή καρδιακών επεισοδίων. Πρόσφατα, όμως από μελέτες που έχουν γίνει έχει αναδειχτεί η σπουδαιότητα των λιπαρών ουσιών (ω3, ω6)καθώς πιστεύεται πως η έλλειψη τους προκαλεί κατάθλιψη και αδυναμία συγκέντρωσης. Άρα λοιπόν, το λίπος εξαρτάται και από το είδος του όχι μόνο από την ποσότητα. Για παράδειγμα, τα κορεσμένα λίπη έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ τα πολυακόρεστα λιπαρά (ω3 και ω6) και τα μονοακόρεστα λιπαρά (ελαιόλαδο) έχουν θετικές επιπτώσεις.

Μελέτες που έχουν γίνει στους Εσκιμώους της Γροιλανδίας που είναι γνωστό ότι καταναλώνουν πολλά ψάρια, είχαν πολύ χαμηλά ποσοστά καρδιακών προσβολών, άσθματος, διαβήτη, ψωρίασης και αλλεργιών. Επίσης, μια μελέτη του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες που τρώνε ψάρι έχουν 26% λιγότερες πιθανότητες για καρδιακά προβλήματα έναντι σε αυτούς που δε τρώνε. 

Επίσης, τα ω3 είναι ευεργετικά και για τον εγκέφαλο και γι΄αυτό το ψάρια είναι γνωστά και ως τροφή του μυαλού. Τα ω3 συσσωρεύονται κατά κύριο λόγο στις μεμβράνες των εγκεφαλικών συνάψεων.

  Κάποιες από τις ιδιότητες των ω3 είναι:
• Μειώνουν την καρδιακή ευαισθησία στην αρρυθμία.
• Είναι αντιθρομβωτικά.
• Είναι υποτριγλυκεριδιακά.
• Εμποδίζουν την αύξηση της αθηρωματικής πλάκας.

Άρα λοιπόν, το ψάρι θα πρέπει να αποτελεί συχνή επιλογή μέσα στην
διατροφής μας αφού συντελούν στην καλυτέρευση της υγείας. Από διατροφικής πλευράς τα ψάρια υπερτερούν σε σχέση με το κρέας καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Δ και Β, ενώ περιέχει και σημαντικές ποσότητες νατρίου, ασβεστίου, ψευδάργυρο, σελήνιο, μαγνήσιο, ιώδιο και φώσφορο. Επίσης, επειδή τα ψάρια, δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά αλλά ω3 και ω6, με τα οποία συνδέεται ο μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου. Τα καταλληλότερα για δίαιτα είναι η πέρκα, η γλώσσα, ο μπακαλιάρος και ο τόνος αλλά και τα κάπως πιο λιπαρά ψάρια όπως το χέλι, ο σολομός, το σκουμπρί, η τσιπούρα, ο ξιφίας, η πέστροφα και το μπαρμπούνι. 

Νικολέτα Μιχαηλίδου, M.S., R.D, CSSD
Κλινική και Αθλητική Διαιτολόγος/ Διατροφολόγος
Για περισσότερες πληροφορίες: nikoletam@cytanet.com.cy

Tags ωμέγα 3, ψάρια, καρδιά, τονος, σολομος


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5914 s (251 Queries.) // Parse time: 0.6650 s // Total time: 3.2565 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X