Λεβέντειος Πινακοθήκη: Μια καλλιτεχνική όαση στην καρδιά της Λευκωσίας {εικόνες}


Λεβέντειος Πινακοθήκη: Μια καλλιτεχνική όαση στην καρδιά της Λευκωσίας {εικόνες}

Το ilovestyle βρέθηκε σε μια prive ξενάγηση, λίγο πριν τα εγκαίνια που θα γίνουν στις 23 Μαρτίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας!  

Βρίσκεται κτισμένη στην καρδιά της Λευκωσίας, στην οδό Λεωνίδου και η οποία έχει μετονομασθεί σε οδό Αναστασίου Γ. Λεβέντη. Φιλοξενεί περισσότερα από 800 έργα και αντικείμενα τέχνης που αποτελούν τις σημαντικές Συλλογές του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη υλοποιώντας με τον τρόπο αυτό το όραμα του ευεργέτη Αναστασία Γ. Λεβέντη, να καταστήσει προσβάσιμους στο ευρύ κοινό, για πρώτη φορά τους θησαυρούς της τέχνης και του πολιτισμού που συγκέντρωσε στη διάρκεια της ζωής του.


Το έργο ξεκίνησε το 2007 και εγκαινιάζεται στις 23 Μαρτίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Στην πινακοθήκη που αριθμεί 4.000 τετραγωνικά μέτρα φιλοξενούνται έργα από τρεις Συλλογές.

Η πρώτη είναι η  Συλλογή του Παρισιού ( προσωπική συλλογή του Αναστασίου Γ. Λεβέντη που περιλαμβάνει έργα κορυφαίων Ευρωπαίων Δημιουργών από τον 17ο μέχρι τον 20ο αιώνα) και οφείλει το όνομα της στην Παρισινή κατοικία του, όπου στεγάστηκε αθέατη από το ευρύ κοινό για περισσότερο από μισό αιώνα.

Η δεύτερη συλλογή είναι αυτή των Ελλήνων καλλιτεχνων του 19ου και του 20ου αιώνα και συγκροτήθηκε από έναν αρχικό πυρήνα έργων που αγόρασε ο Αναστάσιος Λεβέντης το 1973 από τον Ευάγγελο Αβέρωφ- Τοσίτσα.

Η Τρίτη είναι η Κυπριακή Συλλογή που περιλαμβάνει έργα της πρώτης γενιάς των Κυπρίων ζωγράφων από το 1900 εώς και την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Σε ότι αφορά στο ίδιο το κτίριο της πινακοθήκης είναι ένα σχεδιασμένο οικολογικό κτήριο που σχεδιάστηκε από το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο των Feilden Clegg Bradley studios και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τους I &Α Φιλίππου στην Κύπρο.

Η πινακοθήκη θα ανοίξει για το κοινό στις 25 Μαρτίου.

Tags λεβεντειος πινακοθηκη, Λευκωσια, ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, Νίκος Αναστασιάδης, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.3055 s (228 Queries.) // Parse time: 0.3473 s // Total time: 2.6528 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X