Καλύτερη εγκεφαλική υγεία για όσους τρώνε ψάρια


Καλύτερη εγκεφαλική υγεία για όσους τρώνε ψάρια

Τα ψάρια είναι γνωστό ότι κάνουν καλό στην υγεία, αλλά μια νέα αμερικανική μελέτη έρχεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την καλή τους φήμη καθώς δείχνει ότι τα ψάρια περιέχουν συστατικά που συντελούν σε καλύτερη εγκεφαλική υγεία.

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Νότια Ντακότα, με επικεφαλής τον Τζέιμς Ποττάλα, έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 1.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και έλεγξε τα επίπεδα δύο συγκεκριμένων λιπαρών οξέων που περιέχουν τα ψάρια, του EPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) και του DHA (δοκοσαεξανοικό οξύ), στον οργανισμό τους.

Οι γυναίκες με ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα των δύο λιπαρών οξέων στα ερυθρά αιμοσφαίρια τους έτειναν να έχουν μεγαλύτερους εγκεφάλους και ιππόκαμπους, δηλαδή το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον σχηματισμό των αναμνήσεων.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι στα ηλικιωμένα άτομα, ο εγκέφαλος γενικά έχει την τάση να συρρικνώνεται με το πέρασμα του χρόνου.

«Αν η επίτευξη συγκεκριμένων επιπέδων των δύο αυτών βασικών ω-3 λιπαρών οξέων μπορεί να προλάβει ή να καθυστερήσει την άνοια, τότε μιλάμε για μεγάλα οφέλη για την πνευματική υγεία, ειδικά όταν αυτό μπορεί να γίνει με ασφάλεια και μικρό κόστος μέσω της διατροφής», σχολιάζει ο Δρ Ποττάλα.

Οι ερευνητές μέτρησαν μέσω μαγνητικής τομογραφίας τον εγκεφαλικό όγκο και τα επίπεδα των EPA και DHA στα ερυθρά αιμοσφαίρια των γυναικών, που είχαν πάρει μέρος στη μελέτη Women's Health Initiative Memory Study. Οι μετρήσεις επαναλήφθηκαν και οκτώ χρόνια αργότερα, ώστε να τεκμηριωθεί η σχέση μεταξύ των επιπέδων των λιπαρών οξέων και του εγκεφαλικού όγκου.

«Διαπιστώσαμε ότι, ένας μεγαλύτερος ιππόκαμπος κατά 2,7% συσχετιζόταν με την αύξηση των EPA και DHA στον οργανισμό με την πάροδο του χρόνου», επισημαίνει ο ερευνητής.

Τα επίπεδα των δύο λιπαρών οξέων στις γυναίκες αντιστοιχούσαν με κατανάλωση λιπαρών ψαριών (τόνος, σολομός, σαρδέλες κ.α.) τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και παράλληλα λήψη ιχθυελαίου με τη μορφή συμπληρώματος διατροφής.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Neurology, αν και τα συμπεράσματα της μελέτης είναι ενθαρρυντικά, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο κατά πόσο η διατήρηση των EPA και DHA σε συγκεκριμένα επίπεδα είναι ικανά να προλάβουν την άνοια.

Οι επιστήμονες πάντως εικάζουν ότι η παρουσία των EPA και DHA μπορεί να προλαμβάνει την συρρίκνωση του εγκεφάλου, είτε επειδή το DHA έχει αντιφλεγμονώδη συστατικά που προλαμβάνουν τον κυτταρικό θάνατο, είτε επειδή χρησιμοποιείται στην δόμηση των μεμβρανών των εγκεφαλικών κυττάρων.

Tags θαλασσινά, ψάρια, Ω3, καρδιά, εγκεφαλος, υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.7690 s (233 Queries.) // Parse time: 0.2309 s // Total time: 3.0000 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X