Σχεδόν ποτέ... ασκείται η πλειοψηφία των Κυπρίων


Σχεδόν ποτέ... ασκείται η πλειοψηφία των Κυπρίων

Το 64% των Κυπρίων αθλείται 1-3 φορές το μήνα ή ποτέ σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο έναντι 69% στην Ελλάδα και 59% στο σύνολο της ΕΕ.  

 Η έλλειψη σωματικής άσκησης μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού είναι η βασική διαπίστωση της έρευνας του Ευρωβαρομέτρου που πραγματοποιήθηκε στα κράτη μέλη την περίοδο 23 Νοεμβρίου-2 Δεκεμβρίου 2013. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με τον αθλητισμό και τη σωματική άσκηση, το 59% των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιδίδεται καθόλου ή επιδίδεται σπάνια σε κάποιο είδος σωματικής άσκησης ή άθλησης.

Στην Κύπρο, το 11% των ερωτηθέντων απάντησε ότι αθλείται 5 φορές την εβδομάδα, έναντι 7% στην Ελλάδα και 8% στο σύνολο της ΕΕ. Το 25% των Κυπρίων αθλείται 1-4 φορές τη βδομάδα, έναντι 24% στην Ελλάδα και 33% στην ΕΕ. Το 64% των Κυπρίων αθλείται 1-3 φορές το μήνα ή ποτέ, έναντι 69% στην Ελλάδα και 59% στο σύνολο της ΕΕ.

Η βόρεια Ευρώπη είναι περισσότερο δραστήρια από τη νότια και την ανατολική Ευρώπη. Το 70% των ερωτηθέντων στη Σουηδία δήλωσε ότι επιδίδεται σε κάποιο είδος σωματικής άσκησης ή άθλησης τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα έχοντας μικρή διαφορά από τη Δανία (68%) και τη Φινλανδία (66%), ακολουθούμενη από την Ολλανδία (58%) και το Λουξεμβούργο (54%).

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, το 78% των ερωτηθέντων στη Βουλγαρία δεν ασκείται καθόλου σωματικά, ακολουθούμενη από τη Μάλτα (75%), την Πορτογαλία (64%), τη Ρουμανία (60%) και την Ιταλία (60%). Στην Κύπρο το ποσοστό των ερωτηθέντων που απάντησε ότι δεν αθλείται ποτά ήταν 54% στην Ελλάδα 59% και στην ΕΕ 42.

«Τα αποτελέσματα του Ευρωβαρομέτρου επιβεβαιώνουν την ανάγκη λήψης μέτρων προκειμένου να ενθαρρυνθούν περισσότερα άτομα να εντάξουν τον αθλητισμό και τη σωματική άσκηση στην καθημερινή τους ζωή», δήλωσε η Επίτροπος για θέματα αθλητισμού Ανδρούλλα Βασιλείου, προσθέτοντας ότι αυτό είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για λόγους υγείας, ευημερίας και ολοκλήρωσης, αλλά και λόγω του σημαντικού οικονομικού κόστους που προκύπτει από την έλλειψη σωματικής άσκησης. «Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει τα κράτη μέλη στις προσπάθειες ενθάρρυνσης του κοινού για να είναι πιο δραστήριο, θα εφαρμόσουμε τη σύσταση του Συμβουλίου που υιοθετήθηκε πρόσφατα σχετικά με τη σωματική άσκηση για τη βελτίωση της υγείας και θα προωθήσουμε τα σχέδια για μία ευρωπαϊκή εβδομάδα αθλητισμού, ενώ το νέο πρόγραμμα Erasmus+ για πρώτη φορά θα παράσχει χρηματοδότηση σε διακρατικές πρωτοβουλίες για την προώθηση του αθλητισμού και της σωματικής άσκησης», κατέληξε η Επίτροπος.

Η έρευνα δείχνει ότι οι τοπικές αρχές ειδικότερα θα μπορούσαν να πράξουν περισσότερα για να ενθαρρυνθούν οι πολίτες να ασκηθούν σωματικά. Ενώ το 74% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι τοπικές αθλητικές λέσχες και άλλα σωματεία παρέχουν επαρκείς ευκαιρίες για τον σκοπό αυτό, το 39% πιστεύει ότι οι τοπικές αρχές δεν δραστηριοποιούνται αρκετά.

Στην έρευνα του Ευρωβαρομέτρου έλαβαν μέρος 28.000 άτομα από διαφορετικές κοινωνικές και πληθυσμιακές ομάδες συμμετείχαν στη δημοσκόπηση. Η έρευνα ακολουθεί τις παρεμφερείς έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το 2002 και το 2009 και θα συμβάλλει στην παροχή δεδομένων για την υποστήριξη της ανάπτυξης των πολιτικών προώθησης του αθλητισμού και της σωματικής άσκησης, αναφέρει η Κομισιόν.
( ΚΥΠΕ)

Tags αθληση, άσκηση, ερευνα, κυπριοι


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.7651 s (249 Queries.) // Parse time: 0.4631 s // Total time: 3.2282 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X