Δημήτρης Μώρος: Ο personal trainer μας δίνει μυστικά για τέλειο σώμα!


Δημήτρης Μώρος: Ο personal trainer μας δίνει μυστικά για τέλειο σώμα!

Personal trainer γνωστών Ελλήνων –από τον Σάκη Ρουβά μέχρι 
τον Φώτη Σεργουλόπουλο– ο Δημήτρης Μώρος αποκαλύπτει 
στο περιοδικό People μυστικά για τέλεια σιλουέτα, εξηγώντας τη λογική πίσω 
από το νέο παγκόσμιο trend στην άσκηση, το crossfit, 
που έχουν λατρέψει οι επώνυμοι ανά τον πλανήτη.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσει κάποιος ιδανικό βάρος, να «στεγνώσει» και να πετύχει την πολυπόθητη γράμμωση;

Είμαι αντίθετος με τις αυστηρές, εξαντλητικές δίαιτες και πρέπει ο κόσμος να συνειδητοποιήσει ότι τέτοιου είδους προγράμματα διατροφής έχουν πρόσκαιρο αποτέλεσμα στη ζυγαριά του, καθώς η απώλεια βάρους προέρχεται κυρίως από υγρά και μυϊκό ιστό, κάτι που τελικά «κοστίζει» στο μεταβολισμό. Η άσκηση και η ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής και αυτός είναι ο μόνος δρόμος για ένα όμορφο σώμα εφ’ όρου ζωής.

Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε όλο και περισσότερους fit celebrities να ομολογούν ότι τρέχουν εντατικά. Από τη Heidi Klum μέχρι τον Matthew McConaughey.

Το τρέξιμο, και κυρίως το outdoor, έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα δημοφιλές, κάτι που φαίνεται και από την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των συμμετοχών σε running events. Όντως λειτουργεί ευεργετικά στη διατήρηση του βάρους, ενδυναμώνει το καρδιοαναπνευστικό μας σύστημα, αλλά βοηθάει πάρα πολύ και στην καταπολέμηση του στρες, λειτουργώντας ως αγχολυτικό, ενώ δεν κοστίζει στον ασκούμενο τίποτα, παρά μόνο ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια.

Είχες προπονήσει τον Φώτη Σεργουλόπουλο για να τρέξει τα 10 χιλιόμετρα στο Μαραθώνιο. Ποιο είναι το μυστικό για να καταφέρεις να τρέχεις σε μεγάλες αποστάσεις;

Συστηματική προπόνηση με προπονητικό πλάνο στοχευμένο στις ανάγκες του αγώνα, αλλά βασισμένο στις δυνατότητες του ασκούμενου. Τα 10 χιλιόμετρα είναι μια απόσταση (σε χρόνο λίγο κάτω από μια ώρα) εφικτή για όλους, αρκεί να διαθέσουμε για περίπου 2-3 μήνες, τρεις φορές την εβδομάδα, από μία ώρα σε προπόνηση σχεδιασμένη πάνω στο δικό μας προφίλ από κάποιον ειδικό. Το δύσκολο ήταν να προετοιμάσω 25 άτομα από το γυμναστήριό μου –με διαφορετική φυσική κατάσταση ο καθένας– μέσα σε τρεις μήνες για τον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, των 42 χιλιομέτρων. Τερματίσαμε όλοι!

Τελευταία όλο και περισσότερος κόσμος κολλάει με το crossfit. Ποια είναι η 
λογική του;

Είναι ένα καινούριο άθλημα, με ασκησιολόγιο απεριόριστο, που προέρχεται από οποιαδήποτε άσκηση ή προάσκηση υπάρχει στον αθλητισμό, κυρίως όμως από την άρση βαρών, την ενόργανη γυμναστική, την κωπηλασία και το στίβο. Η κάθε προπόνηση είναι μοναδική (δηλαδή ο συνδυασμός των ασκήσεων και η δομή του ημερήσιου workout δεν επαναλαμβάνεται ξανά) και ο ασκούμενος καλείται να εκτελέσει τις ασκήσεις του WOD (workout of the day) όσο πιο γρήγορα μπορεί ή όσο πιο πολλές μπορεί μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο.

Ο κόσμος λοιπόν κολλάει, γιατί το crossfit έχει το στοιχείο του ανταγωνισμού –κυρίως με τον εαυτό σου– και ο ασκούμενος δεν βαριέται ποτέ, αφού κάνει κάθε μέρα κάτι διαφορετικό, γιατί βάζει στόχους και τους πραγματοποιεί, κάνει πράγματα που δεν πίστευε ποτέ ότι είναι ικανός να κάνει και, τέλος, γιατί είναι γρήγορο (κάθε προπόνηση διαρκεί μόνο μία ώρα) και τα αποτελέσματα είναι ορατά σε όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης γρήγορα. Όμως, για μένα, το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι μέσα στο box (όπως λέγεται το γυμναστήριο στη γλώσσα του crossfit) όλοι γίνονται, όχι απλώς μια μεγάλη παρέα, αλλά μια «οικογένεια». Οι κοινωνικές σχέσεις που δημιουργούνται μέσα στα crossfit boxes σε όλο τον κόσμο είναι ένα φαινόμενο πραγματικά εντυπωσιακό.

Βλέποντας κάποια βίντεο στο YouTube, μπορεί κάποιος να σκεφτεί πως είναι γυμναστική για «σφίχτες». Ισχύει;

Όχι, και η απάντηση είναι κάθετη. Το crossfit απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από τη φυσική του κατάσταση, καθώς το κάθε πρόγραμμα προσαρμόζεται ανάλογα με το επίπεδο του ασκούμενου ως προς τη δυσκολία των ασκήσεων, αλλά και ως προς τον όγκο και την ένταση του workout. Τα περισσότερα βίντεο που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο προέρχονται από αγώνες επαγγελματιών αθλητών πολύ υψηλού επιπέδου.

Το crossfit είναι ιδανικός τρόπος άσκησης για να αποκτήσεις μυϊκό όγκο, καλή φυσική κατάσταση ή γράμμωση; Ή εξαρτάται πώς το κάνεις;

Το crossfit, με ένα «μαγικό» τρόπο, θα βρει και θα βελτιώσει τις αδυναμίες του καθενός μας. Στόχος του είναι να βελτιώσει τις δέκα παρακάτω αρετές: Ακρίβεια, ισορροπία, συντονισμό, ευλυγισία, επιδεξιότητα, αντοχή, ταχύτητα, ισχύ, δύναμη και καρδιοαναπνευστική αντοχή. Και το πετυχαίνει μέσα από τα πολλά και διαφορετικά προπονητικά ερεθίσματα που προσφέρει σε κάθε ασκούμενο.

Ποιοι ξένοι celebrities, τους οποίους θαυμάζουμε για το σώμα τους, δηλώνουν πως κάνουν crossfit;

Δεν τα παρακολουθώ και στενά, αλλά απ’ όσο ξέρω ο Brad Pitt, ο Jason Statham, ο Matt Damon και ο Kellan Lutz (με τον οποίο έτυχε να κάνω προπόνηση κατά τη διάρκεια πρόσφατου ταξιδιού μου στο Λος Άντζελες), αλλά και γυναίκες, όπως η Jessica Biel. Πιστεύω πως η παραπάνω λίστα είναι μόνο ενδεικτική, καθώς στην Αμερική το crossfit είναι το νούμερο ένα πρόγραμμα fitness. Και από τους «δικούς μας», ο Σάκης Ρουβάς! Καθόλου περίεργο, καθώς η προπόνηση που έκανε ως αθλητής είναι παρόμοια με αυτήν του crossfit. Έτσι, αυτό τού είναι πολύ οικείο και του ταιριάζει απόλυτα.

Δώσε μας ένα ενδεικτικό πρόγραμμα crossfit για αρχάριους.

400 μέτρα τρέξιμο, 10 pushups, 10 situps, 15 squats. Επαναλαμβάνουμε για 3 κύκλους, προσπαθώντας να επιτύχουμε τον καλύτερο δυνατό συνολικό χρόνο.

Τελικά, πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει κάποιος να γυμνάζεται για να έχει καλύτερο αποτέλεσμα;

Σύμφωνα με έρευνα που έχει κάνει το American College οf Sports Medicine, το ιδανικό είναι 3-4 φορές την εβδομάδα, με ένα πρόγραμμα που να περιλαμβάνει τόσο αερόβιες όσο και ασκήσεις με αντίσταση (βάρη, μηχανήματα, λάστιχα, ασκήσεις με το βάρος του σώματος) και άλλες δύο φορές την εβδομάδα active rest (μια μέρα active resting μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε μας κάνει λίγο πιο δραστήριους: από τις ασχολίες στον κήπο μέχρι μια βόλτα στο πάρκο με το σκύλο μας ή, το καλοκαίρι, μια βουτιά στη θάλασσα). Αυτό, βέβαια, εξαρτάται και από το μοντέλο της εργασίας μας. Η παραπάνω έρευνα έγινε σε ανθρώπους που είχαν καθιστική δουλειά, οι οποίοι εργάζονται πέντε φορές την εβδομάδα, 8-14 ώρες την ήμερα.

Tags δημητρης μωρος, personal trainer, γυμναστικη


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5604 s (234 Queries.) // Parse time: 0.3349 s // Total time: 2.8952 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X