Πώς να μην κολλήσετε Έμπολα!


Πώς να μην κολλήσετε Έμπολα!

Πώς μεταφέρεται ο ιός και πόσο εύκολο είναι να κολλήσει κάποιος; Δείτε τις απαντήσεις στα συχνότερα ερωτήματα που αφορούν στη μετάδοση του Έμπολα.  

1. Πώς εξαπλώνεται;
Ο Έμπολα μεταδίδεται από έναν ασθενή σε ένα υγιές άτομο με τα σωματικά υγρά, καθώς μερικά από τα βασικότερα συμπτώματα της λοίμωξης είναι ο συχνός εμετός, η αιμορραγία και η διάρροια. Εάν ο ασθενής βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ο ιός είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί με το αίμα, τα κόπρανα και τον εμετός ακόμη και σε πολύ μικρές ποσότητες. Η επαφή με το δέρμα δεν είναι επικίνδυνη, ο ιός όμως μπορεί να μεταδοθεί εάν υπάρχουν στην επιδερμίδα μικροσκοπικές πληγές ή αν υπάρξει επακόλουθη επαφή με το στόμα, τα μάτια ή τη μύτη.

2. Μεταδίδεται με τον ιδρώτα;
Ο ιδρώτας δεν περιέχει σημαντική ποσότητα DNA του ιού. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν έχει απομονωθεί ποτέ ο ιός σε ενεργή μορφή από δείγμα ιδρώτα.

3. Μεταδίδεται με το σάλιο;
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το σάλιο και τα δάκρυα των ασθενών σε προχωρημένο στάδιο της λοίμωξης μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα, όμως οι σχετικές μελέτες δεν έχουν καταλήξει σε πάγια συμπεράσματα. Ο ιός έχει επίσης ανιχνευθεί στο μητρικό γάλα.

4. Μεταδίδεται από τις κοινόχρηστες τουαλέτες;
Ναι. Ο ιός είναι μεταδοτικός μέσω των κοπράνων και των ούρων. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος εντός των νοσοκομείων που νοσηλεύονται τα βαριά περιστατικά.

5. Μεταδίδεται με το σεξ;
Ναι. Ο ιός μπορεί να εντοπιστεί στο σπέρμα των ασθενών που έχουν αναρρώσει έως και 90 ημέρες μετά.

6. Μεταδίδεται από τα πόμολα και άλλες κοινόχρηστες επιφάνειες;
Ναι, εάν η εν λόγω επιφάνεια έχει μολυνθεί από το αίμα, τον εμετό ή τα κόπρανα του ασθενούς και το άτομο που θα αγγίξει την επιφάνεια έχει κάποια επιδερμική πληγή ή αγγίξει τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του. Εάν έχει προηγουμένως πλύνει τα χέρια του, δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.

Εν ολίγοις, για να προσβληθεί κάποιος από τον Έμπολα πρέπει ο ιός να μεταφερθεί από τα σωματικά υγρά του ασθενούς στον οργανισμό του υγιούς ατόμου.
Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο της Guardian, ο ιός δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός και καταστρέφεται με σχετική ευκολία από την υπεριώδη ακτινοβολία, τις υψηλές θερμοκρασίες, το νερό και το σαπούνι ή το τζελ αλκοόλης. Ο ιός επιβιώνει λίγες μόλις ημέρες στα σωματικά υγρά του ασθενούς, εάν επικρατούν κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας.

Tags γρίπη, ΕΜΠΟΛΑ, ΕΠΙΔΗΜΙΑ, υγεια, ΙΩΣΗ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΑΝΤΙΜΕΤΨΠΙΣΗ, προστασια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.7662 s (251 Queries.) // Parse time: 0.3821 s // Total time: 2.1483 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X