Και Κύπριοι στη λίστα φοροδιαφυγής της HSBC


Και Κύπριοι στη λίστα φοροδιαφυγής της HSBC

Mορφή χιονοστιβάδας προσλαμβάνουν οι αποκαλύψεις για φαινόμενα φοροδιαφυγής σε ολόκληρο τον κόσμο.  

Βρετανοί βουλευτές ανακοίνωσαν την ταχεία έναρξη έρευνας κατά του τραπεζικού κολοσσού HSBC, που εδρεύει στο Λονδίνο, μετά από το εκτεταμένο σκάνδαλο φοροδιαφυγής, που αποκαλύφθηκε ύστερα από συνδυασμένη έρευνα των μεγαλύτερων εφημερίδων στον κόσμο, σχετικά με τη θυγατρική της τράπεζας στην Ελβετία.

Σύμφωνα με το BBC η Επιτροπή Δημοσίων Λογαριασμών της Βουλής των Κοινοτήτων θα διερευνήσει το σκάνδαλο και θα ζητήσει από την HSBC να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία.

Οι αποκαλύψεις για την HSBC αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την αδιαφάνεια μιας παγκόσμιας βιομηχανίας που εξυπηρετεί μια πλούσια ελίτ, δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Μάργκαρετ Χοντζ.

Το ελβετικό υποκατάστημα της τράπεζας HSBC είναι στο επίκεντρο ενός τεράστιου οικονομικού σκανδάλου, καθώς φέρεται να βοήθησε μερικούς από τους πελάτες του, συμπεριλαμβανομένων πλούσιων βιομηχάνων και πολιτικών, να κρύψουν δις δολάρια για την αποφυγή καταβολής φόρων.

Μεταξύ των ονομάτων, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από διεθνή ΜΜΕ, είναι ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ VI, το μοντέλο Ελ Μακφέρσον, η ηθοποιός Τζόαν Κόλινς και ο οδηγός αγωνιστικής μοτοσικλέτας, Βαλεντίνο Ρόσι.

Στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων υπάρχουν στοιχεία για χώρες, που φαίνεται ότι εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στον κατάλογο υπάρχουν και 308 πελάτες της HSBC, οι οποίοι έχουν σχέση με την Κύπρο.

Από αυτούς, το 25% έχει είτε κυπριακό διαβατήριο, είτε πρόκειται για Κύπριους υπηκόους, οι οποίοι διατηρούσαν στην ελβετική τράπεζα 553 λογαριασμούς.

Οι λογαριασμοί ανοίχτηκαν από το 1996 μέχρι το 2006.

Σύμφωνα με την αθηναϊκή εφημερίδα «Τα Νέα», που συμμετείχε στην έρευνα, στον κατάλογο περιλαμβάνεται και το όνομα Κύπριου μεγιστάνα του κατασκευαστικού κλάδου, ο οποίος είχε έντονη δραστηριότητα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες και βρέθηκε με σχεδόν 18 εκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Προϋπολογισμού της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι κατάφερε να συγκεντρώσει σχεδόν 34,8 δις ευρώ, μετά την έναρξη το 2012 ενός προγράμματος, με σκοπό την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης.

Το περασμένο έτος οι φορολογικές αρχές συγκέντρωσαν 12,3 δις ευρώ, ένα ποσό αυξημένο κατά 12,5% σε σύγκριση με το 2013, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, στην οποία υπογραμμίζεται πως πρόκειται για «ένα ιστορικό ρεκόρ».

Η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, ενέτεινε τις προσπάθειες της να καταπολεμήσει τη φορολογική απάτη μετά το 2011, όταν η Ισπανία βυθιζόταν στην οικονομική κρίση και κατέγραφε ένα διογκούμενο δημόσιο έλλειμμα, εν μέσω της εφαρμογής προγράμματος λιτότητας.

Η ισπανική κυβέρνηση αύξησε έκτοτε τους φορολογικούς ελέγχους, ενώ παράλληλα απαγόρευσε τις πληρωμές και τις συναλλαγές σε μετρητά από τις επιχειρήσεις άνω των €2.500.

Παράλληλα, θέσπισε έναν πιο αυστηρό φορολογικό κώδικα, ο οποίος προβλέπει πιο βαριά πρόστιμα για τους φορολογικούς παραβάτες.

Tags BSBC, κυπριοι, οικονομια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.8429 s (249 Queries.) // Parse time: 0.5224 s // Total time: 3.3653 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X