5 λόγοι για τους οποίους τα παιδιά έχουν ανάγκη από πρόγραμμα


5 λόγοι για τους οποίους τα παιδιά έχουν ανάγκη από πρόγραμμα

Πολύ σημαντικό για την καθημερινότητά ενός παιδιού αλλά και για ευκολία των γονιών να υπάρχει πρόγραμμα. 

1. Βελτιώνει τη συνεργασία. Όταν ακούμε έναν γονέα να λέει σε ένα νήπιο τη φράση, “Σε πέντε λεπτά θα έχουμε φύγει”, δεν περιμένουμε από το παιδί να κάνει μια πραγματική χρονική καταμέτρηση των 300 δευτερολέπτων. Η φράση λέγεται επειδή οι γονείς προσπαθούν να προετοιμάσουν διανοητικά παιδί τους για μια αλλαγή της παρούσας φάσης, ή μετάβαση σε μια άλλη φάση. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, επωφελούνται όταν έχουν μια οπτική του προγράμματος της καθημερινότητάς τους. Όταν τους συμβαίνει αυτό, συνεργάζονται καλύτερα στις μεταβάσεις των γεγονότων, όπως για παράδειγμα από το πρωινό γεύμα στον παιδικό σταθμό ή από μια βόλτα στην παιδική χαρά σε μια επίσκεψη στον παιδίατρο. Όταν ένα παιδί έχει εικόνες ή λέξεις από τα γεγονότα που θα δώσουν “σχήμα” στην ημέρα του, μοιάζει να είναι πιο πρόθυμο να μεταβεί στο επόμενο γεγονός.

2. Εξαλείφει το άγχος. Σαν γονείς έχουμε δει ή βιώσει καταστάσεις όπου το παιδί αισθάνεται νευρικό ή ανήσυχο, επειδή πρόκειται να πάει κάπου ή να κάνει κάτι. Όταν ένα παιδί γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια, είναι σε θέση να προετοιμαστεί ψυχικά και σωματικά για την αλλαγή στη δραστηριότητα και στο χώρο. Τα παιδιά σε οποιαδήποτε ηλικία, συχνά ρωτούν τους γονείς, “Τι κάνουμε σήμερα;” ή “Πού πάμε τώρα;”. Για τις ερωτήσεις αυτές, μια γρήγορη και εύκολη λύση για να λύσεις την περιέργεια του παιδιού και να διευκολύνεις το άγχος του, είναι να του παρουσιάσεις ένα πλάνο του προγράμματος της μέρας. Έτσι, εξαλείφεται η αίσθηση του άγνωστου δημιουργείται ένα περιβάλλον πιο ασφαλές. Διάβασε ακόμα: To “άγχος του αποχωρισμού” στη νηπιακή ηλικία

3. Αναπτύσσει αυτοπειθαρχία και υπευθυνότητα. Μια καθημερινή ρουτίνα μπορεί να ακούγεται βαρετή σε έναν ενήλικα, αλλά για ένα παιδί είναι το θεμέλιο της ασφάλειας. Είτε πρόκειται για την θέσπιση απλών βημάτων πριν τον ύπνο – γάλα, πιτζάμα, δόντια, προσευχή-, είτε για την τυποποιημένη προετοιμασία για το σχολείο το πρωί, το παιδί θα επωφεληθεί από τέτοιες διαδικασίες. Όταν η ρουτίνα ακολουθείται βήμα προς βήμα ξανά και ξανά, τότε το παιδί διδάσκεται εξαιρετικά τις συνήθειες της αυτοπειθαρχίας και της υπευθυνότητας. Επίσης, απολαμβάνει τα θετικά αποτελέσματα της ολοκλήρωσης μιας εργασίας και της επίτευξης ενός στόχου. Ποτέ να μην παραλείπεις να επιβραβεύεις τις υπέροχες προσπάθειές του!

4. Χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης και ανεξαρτησίας. Ανεξάρτητα από την ηλικία του, αποκομίζει μεγάλη χαρά όταν επιβραβεύεται ακόμη και για την μικρότερη επιτυχία του. Ακόμα κι αν ολοκληρώνει μια ρουτίνα δύο μόνο σταδίων θα πρέπει να το γιορτάζεται, για να του δείξετε ότι είναι στο σωστό δρόμο και να το ενθαρρύνετε να παραμείνει σε τροχιά. Έτσι, σύντομα με την επανάληψη και τους επαίνους, το παιδί θα αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και ανεξαρτησία, για να κάνει τις διάφορες διαδικασίες με απόλυτη επιτυχία!

5. Κάνει ένα παιδί πιο ευτυχισμένο. Αν ένα παιδί ξεκινήσει τη μέρα του έχοντας μια οπτική της ρουτίνας, θα έχει την αίσθηση της ασφάλειας και της προβλεψιμότητας που θα το κάνει αυτόματα να αισθάνεται πιο σίγουρο και πιο συνεργατικό. Και μην ξεχνάς ότι ένα ευτυχισμένο παιδί κάνει και έναν γονέα πιο ευτυχισμένο!

Tags παιδι, πρόγραμμα, μητερα, γονεις, ΡΟΥΤΙΝΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.8731 s (231 Queries.) // Parse time: 0.2624 s // Total time: 3.1355 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X