Η πλαστική χειρουργική δεν είναι μόνο γυναικείο προνόμιο


Η πλαστική χειρουργική δεν είναι μόνο γυναικείο προνόμιο

Ο Δρ. Δημήτρης Σταύρου, Πλαστικός και επανορθωτικός χειρουργός, μας ενημερώνει..

Η εποχή που η πλαστική χειρουργική ήταν προνόμιο των γυναικών έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Πριν από μερικά χρόνια, οι άντρες έβλεπαν την πλαστική χειρουργική σαν μια γυναικεία υπόθεση, δηλαδή ένα ακόμη τρόπο που είχαν οι γυναίκες για να βελτιώσουν την εμφάνισή τους. Την τελευταία δεκαετία ωστόσο τα πράγματα έχουν αλλάξει, οι κοινωνίες έγιναν πιο απελευθερωμένες και τα ταμπού της καθημερινότητας έχουν ξεπεραστεί. Οι άντρες πια ενδιαφέρονται και φροντίζουν για την εμφάνισή τους τουλάχιστον το ίδιο με τις γυναίκες. Η βιομηχανία της ομορφιάς έκτισε μια ολόκληρη επιχείρηση γύρω από το αντρικό φύλο που επεκτείνεται από τον ρουχισμό και τα καλλυντικά μέχρι τις χειρουργικές επεμβάσεις για τη βελτίωση της εμφάνισής του.

Στις ΗΠΑ το ποσοστό των ανδρών που υποβάλλονται σε αισθητικές επεμβάσεις (χειρουργικές και μη) αυξάνεται ραγδαία, με τις επεμβάσεις που αφορούν λιπογλυπτική και βλεφαροπλαστική να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση. Στην περίπτωση των γυναικών τα τελευταία χρόνια παρατηρείτε μία αλματώδης αύξηση στις μη επεμβατικές αισθητικές θεραπείες όπως το Botox και τα fillers, ενώ στους άντρες οι περισσότερο αυξανόμενες επεμβάσεις είναι χειρουργικές. Η λιποαναρρόφηση έρχεται πρώτη στη λίστα ακολουθούμενη από τη ρινοπλαστική, τη βλεφαροπλαστική, τη διόρθωση γυναικομαστίας και το face-lift.

H αύξηση αυτή οφείλεται σε μία σειρά παραγόντων. Πρώτα είναι η πρόοδος στις μεθόδους και τα φάρμακα της αναισθησίας που επιτρέπουν τη διενέργεια επεμβάσεων με ασφάλεια, χωρίς την ανάγκη για διανυκτέρευση και με γρήγορη ανάρρωση και επάνοδο στην καθημερινότητα. Επίσης οι καινούργιες τεχνικές στην πλαστική χειρουργική που βρίσκουν εφαρμογή ειδικά σε άντρες, προσδίδουν πιο φυσικά και αποδεκτά για τους άντρες αποτελέσματα. Ακόμη η ευρεία διάδοση της πλαστικής χειρουργικής μέσα από διάφορα προγράμματα στην τηλεόραση και από προβολές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, βοήθησε στην αποδοχή της επιστήμης από το σύνολο της κοινωνίας.

Ο κυριότερος όμως λόγος που η πλαστική χειρουργική βρίσκεται σε ανοδική πορεία είναι η αλλαγή της ηλικιακής σύνθεσης του πληθυσμού. Ο όλο και πιο αυξημένος ηλικιακά πληθυσμός, αναζητά λύσεις για τη γερασμένη του εικόνα. Οι ηλικίες από 35 έως 64 ετών, αφορούν το 71% όλων των αισθητικών επεμβάσεων. Επίσης η σύγχρονη κοινωνία περιμένει από τους ανθρώπους να φαίνονται πιο νέοι και δυναμικοί. Στο παρελθόν οι γενικοί διευθυντές έπρεπε να έχουν γκρίζα μαλλιά και ρυτίδες στο μέτωπο. Σήμερα τα άτομα σε διευθυντικές θέσεις είναι νέα, με καινοτόμες ιδέες και εκπέμπουν μια φρεσκάδα και ένα δυναμισμό που πολλές φορές τους προσφέρει η πλαστική χειρουργική, άμεσα ή έμμεσα, μέσα από την τόνωση της αυτοπεποίθησής τους.

Η πίεση στους άντρες να δείχνουν πιο νέοι είναι όλο και περισσότερη. Η άσκηση και η διατροφή δεν είναι αρκετές για να διατηρήσουν τη νεανική αυτή εικόνα σε κάθε περίπτωση. Αυτός είναι και ο λόγος που η πλαστική χειρουργική, έρχεται για να επέμβει στις περιοχές που προδίδουν την ηλικία στους άντρες και να προσφέρει λύσεις για τη βελτίωση της εμφάνισής τους. Βρισκόμαστε πλέον στην εποχή που οι επισκέψεις στον πλαστικό χειρουργό γίνονται από ζευγάρια ή αντρόγυνα που αναζητούν συμβουλές και λύσεις και για τους δύο.

Δρ. Δημήτρης Σταύρου είναι πλαστικός και επανορθωτικός χειρουργός, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μετεκπαίδευση στην πλαστική χειρουργική στο Chaim Sheba Medical Center at Tel-Hashomer, Tel-Aviv, Israel.

Tags ανδρες, γυναίκες, αισθητικη, πλαστικη χειρουργικη


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.4119 s (280 Queries.) // Parse time: 0.4789 s // Total time: 2.8908 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X