Αναστασιάδης: Δεν μετανιώνω για τις αποφάσεις μου


Αναστασιάδης: Δεν μετανιώνω για τις αποφάσεις μου

Το κούρεμα, οι δύσκολες επιλογές και η επόμενη μέρα σε συνέντευξη του Προέδρου στο Gold.

Πήρε πανηγυρικά τα ηνία της χώρας μια ανάσα πριν την υπογραφή Μνημονίου με την τρόικα, ωστόσο, έμελλε να χειριστεί μια από τις πλέον δύσκολες περιστάσεις στη σύγχρονη ιστορία της Δημοκρατίας. Ο Νίκος Αναστασιάδης, έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στο αγγλόφωνο περιοδικό Gold, για την περίοδο του Μαρτίου του 2013, όσα έχουν γίνει, όσα επιτεύχθηκαν αλλά και όσα ως στόχο έχει θέσει για το υπόλοιπο της θητείας του.

«Δεν μετανιώνω»
Δύσκολες αλλά αναγκαίες χαρακτήρισε τις αποφάσεις που έλαβε προ διετίας σε σχέση με τις δυσμενείς συνθήκες που αντιμετώπισε η Κύπρος στα Eurogroup του Μαρτίου του 2013. Μάλιστα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τονίζει στο Gold: «Η πιστή εφαρμογή του Μνημονίου σε συνδυασμό με την αναγκαία συνεννόηση με κοινωνικούς και άλλους φορείς και βεβαίως με θυσίες από τον κόσμο μας έχουν θέσει σήμερα σε σαφώς καλύτερη κατάσταση απ’ ότι όταν ανέλαβα την Προεδρία της Δημοκρατίας»

«Τιμήσαμε την υπογραφή μας, αλλάξαμε το αρνητικό κλίμα χωρίς νέους φόρους και μειώσεις μισθών και συντάξεων»
Κληθείς να απαντήσει εάν και ο ίδιος ανέμενε τν απροσδόκητη, όπως χαρακτηρίζεται από τρίτους, πρόοδο της Κύπρου ο Νίκος Αναστασιάδης απαντά: «Όταν προχωράς στη σύναψη μιας σύμβασης πρέπει να είσαι έτοιμος να τηρήσεις τις όρους της. Ήταν συνειδητή η επιλογή εφαρμογής των απαιτήσεων του Μνημονίου και ήμασταν πεπεισμένοι ότι θα πετυχαίναμε εάν ήμασταν συνεπείς». 

Αναφερόμενος στο μεγάλο στοίχημα της αναδιοργάνωσης του τρόπου λειτουργίας της δημόσιας μηχανής αλλά και εκσυγχρονισμού της δημόσιας υπηρεσίας ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει: «Σε πέντε με έξι μήνες θα έχουμε έτοιμο συγκεκριμένο πλάνο για εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας και ευρύτερα του τρόπου λειτουργίας του κράτους, το οποίο θα επικεντρώνεται στη μείωση της γραφειοκρατίας, στην εξυπηρέτηση με σκοπό την ανάπτυξη και δημιουργίας αυτού που λέγεται one-stop-shop, το οποίο θα υποβοηθήσει μεγάλα έργα ανάπτυξης και υποδομών.

«Κάποιοι αμφισβήτησαν τους νέους που εμπιστεύθηκα»
Μεγάλη εμπιστοσύνη σε νέους επέδειξε ο Πρόεδρος με διορισμούς όπως αυτούς των Κωνσταντίνου Πετρίδη και Χάρη Γεωργιάδη, ενώ μεσολάβησε και ο διορισμός της Ειρένας Γεωργιάδου ως Επιτρόπου Μεταρρύθμισης. Σε σχετική ερώτηση από το περιοδικό Gold ο Νίκος Αναστασιάδης τονίζει: «Δείχνω πολλή εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους και με ικανοποίηση βλέπω ότι έχουν χειριστεί με επιτυχία έργα που ανέλαβαν. Μιλάμε για εξαιρετικά ταλαντούχα άτομα, κάπου στα 40, τα οποία με κάνουν περήφανο για όσα πέτυχαν. Πρέπει να ομολογήσω ότι μεγαλύτερης ηλικίας άτομα αμφισβήτησαν τις γνώσεις τους».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρεται σε όσα πρέπει να προηγηθούν για να επέλθει και ευημερία για τον απλό κόσμο, πέραν των αριθμών που δείχνουν να βελτιώνονται τόσο στα δημοσιονομικά όσο και στον τραπεζικό τομέα.

Εξάλλου, ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρει ότι συγκεκριμένες τακτικές όπως αυτή της μηδενικής ανοχής για όλους έφερε στην επιφάνεια οικονομικά σκάνδαλα ή άλλα αδικήματα. 

Αναφερόμενος στην ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας και εάν διαβλέπει ότι αυτή θα καταγραφεί μέχρι το τέλος της θητείας του ο κ. Αναστασιάδης απαντά: «Θα ήθελα να πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί πολύ νωρίτερα, ενώ το μεγάλο μας στοίχημα αφορά στην εφαρμογή προεκλογικών μας δεσμεύσεων, όπως ο εκσυγχρονισμός του δημοσίου τομέα, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και η πάταξης της διαφθοράς.

«Η εκλογή Ακιντζί φέρνει ελπίδα»
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο μεγάλο πολιτικό ζήτημα του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι «Η εκλογή Ακιντζί δεν αλλάζει απλώς το κλίμα, αλλά φέρνει ελπίδα Επανειλημμένως έχει εκφράσει τις θέσεις του ο κ. Ακιντζί, καθόλη την πολιτική του πορεία, στάση που μας κάνει να πιστεύουμε ότι είναι ένας ηγέτης που θα διαπραγματευτεί με σύνεση».

Το περιοδικό Gold κυκλοφορεί την Πέμπτη, 14 Μαΐου και πέραν της συνέντευξης του Νίκου Αναστασιάδη, φιλοξενεί συνεντεύξεις των πολιτικών αρχηγών τω μεγαλύτερων κομμάτων της Κύπρου. Αβέρωφ Νεοφύτου, Άντρος Κυπριανού, Νικόλας Παπαδόπουλος και Μαρίνος Σιζόπουλος αναλύουν τις θέσεις τους επί οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών θεμάτων στο ανανεωμένο, τόσο από σχεδιαστικής όσο και από άποψης θεματογραφίας, περιοδικό Gold.

Tags αναστασιαδης, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Συνεντευξη


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5767 s (231 Queries.) // Parse time: 0.2332 s // Total time: 2.8099 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X