Η νέα λέξη της πλαστικής χειρουργικής: Προσωποπλαστική


Η νέα λέξη της πλαστικής χειρουργικής: Προσωποπλαστική

Η ονομασία της Πλαστικής Χειρουργικής προέρχεται  από το ελληνικό ρήμα «πλάθω» που σημαίνει «δίνω σχήμα», «δίνω μορφή». 

Η Πλαστική Χειρουργική άρα είναι η ειδικότητα της Ιατρικής η οποία με χειρουργικές επεμβάσεις πλάθει το ανθρώπινο σώμα. Μας βοηθά να βελτιώσουμε την αυτοεικόνα και την αυτοπεποίθηση μας. Το σύνολο των επεμβάσεων που έχουν σκοπό τη φυσική ανανέωση του προσώπου (ανόρθωση προσώπου, λιποαναρρόφηση λαιμού, ανόρθωση λαιμού, βλεφαροπλαστική, ανόρθωση φρυδιών, δερμοαπόξεση) μπορούν να πραγματοποιηθούν μαζί, αποτελώντας μία επέμβαση.

Προσωπική μου γνώμη είναι ότι η διεθνής ιατρική κοινότητα πρέπει να εγκαθιδρύσει έναν καινούργιο όρο, την «προσωποπλαστική» (prosopoplasty), που να περιλαμβάνει όλες αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις ανανέωσης του προσώπου. Η λέξη «πρόσωπο» προέρχεται από την αρχαία ελληνική φράση «προς ώπα» που σημαίνει: το μέρος του κεφαλιού που βρίσκεται μπροστά, στην πλευρά των ματιών. Το μεγαλύτερο μέρος της  ορολογίας της Πλαστικής Χειρουργικής έχει ελληνική προέλευση, γιατί η ελληνική γλώσσα εκφράζει αυτό που λέει και γι’  αυτό χαρακτηρίζεται γλώσσα εννοιολογική. Επομένως αφού μιλάμε για βλεφαροπλαστική (blepharoplasty), ρινοπλαστική (rhinoplαsty), ωτοπλαστική (otoplasty), μαστοπλαστική (mastoplasty), τότε πρέπει να μιλάμε και για «προσωποπλαστική» (prosopoplasty). Δεν υπάρχει άλλο κείμενο σε εγκεκριμένο ιατρικό περιοδικό στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία που να εισηγείται αυτό τον όρο εκτός από δύο κείμενα που έχω δημοσιεύσει.

Ένα κείμενο στο αγγλόφωνο ιατρικό περιοδικό: “Archives of Plastic Surgery”, και ένα κείμενο στο ελληνόφωνο ιατρικό περιοδικό: «Ιατρική Κύπρος». Από ότι γνωρίζω δεν υπάρχει άλλο γραπτό κείμενο εκτός από ένα κεφάλαιο στο βιβλίο του Πανφιλόφ. Ο Κος Πανφιλόφ όμως δεν όρισε συγκεκριμένα τί είναι η «προσωποπλαστική». Γνώμη μου είναι ότι η «προσωποπλαστική» είναι το σύνολο των αισθητικών χειρουργικών επεμβάσεων σε ένα πρόσωπο που έχουν σκοπό την ανανέωση του προσώπου. 

Επανορθωτικές χειρουργικές επεμβάσεις όπως για θεραπεία όγκων, εγκαύματος και καρκίνου δέρματος, μή χειρουργικές θεραπείες όπως λέιζερ και μπότοξ, χειρουργικές επεμβάσεις που βελτιώνουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου όπως ρινοπλαστική και ωτοπλαστική, χειρουργικές επεμβάσεις που βελτιώνουν το προφίλ του προσώπου όπως γενειοπλαστική δεν μπορεί να ανήκουν στην «προσωποπλαστική».  Ο Κος Πανφιλόφ εισηγείται ότι όλες αυτές οι επεμβάσεις μπορεί να ανήκουν στη «προσωποπλαστική». Γνώμη μου είναι ότι αυτό είναι λάθος γιατί η λέξη πρόσωπο προέρχεται από την αρχαία ελληνική φράση «προς ώπα». Άρα οτιδήποτε δεν σχετίζεται με το πρόσωπο δηλαδή με το μέρος του κεφαλιού που βρίσκεται μπροστά, στη πλευρά των ματιών δεν μπορεί να είναι «πρόσωποπλαστική». Επιπρόσθετα στην ιατρική ορολογία ο όρος «πλαστική» πάντοτε σχετίζεται με χειρουργική επέμβαση1,2,3,4,5,6,7,8.


Χάρης Ζαβρίδης MD, PhD, Πλαστικός Χειρουργός*
Ιατρικά Νέα, τεύχος 61, έτος 11ο, 2015. 26-27.

*«Κέντρο Πλαστικής Χειρουργικής Χάρης Ζαβρίδης»,
Λευκωσία , Τηλ: 22445588, e-mail: info@harriszavrides.com,
website: www.harriszavrides.com


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Horch RE. The role of plastic surgery in remodelling the body image. MMWFrrtschr Med. 2004; 146(42): 32-36.
2. Foustanos A, Pantazi L, Zavrides H. Representations in Plastic Surgery: The impact of Self-Image and Self-Confidence in the work environment. Aesth Plast Surg 2007. 31: 435-442.
3. Moss TP, Harris D. Psychological change after aesthetic plastic surgery: a prospective controlled outcome study. Psychology Health and Medicine 2009. 14:567-572.
4.  Foustanos A, Zavrides H. An alternative fixation technique for the endoscopic brow lift. Ann Plast Surg. 2006. 56:599-604.
5. Graf R, Biggs T.M In search of better shape in mastopexy and reduction mammaplasty. Plast Reconstr Surg. 2002; 110: 309.
6. Zavrides H. Prosopoplasty: A New term? Archives of Plastic Surgery. 2014 September  / Vol.41 / No.5: 3-4.
7. Zavrides H. Prosopoplasty: A New term? Cyprus Medical Journal. 2014, Vol. 28, No 2, 10-12.
8. Panfilof DE. Aesthetic Surgery of the facial Mosaic. The Face as a dynamic mosaic work – Prosopoplasty, Chapter 1. 2007, 3-4.

Tags πλαστικη χειρουργικη, προσωπο, ΕΠΕΜΒΑΣΗ, ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ, ανανέωση


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.4774 s (252 Queries.) // Parse time: 0.4054 s // Total time: 2.8828 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X