Τι τρώνε οι Κύπριοι; Καλές και κακές διατροφικές συνήθειες που έχουμε στην Κύπρο


Τι τρώνε οι Κύπριοι; Καλές και κακές διατροφικές συνήθειες που έχουμε στην Κύπρο

Η Κύπρος είναι ευρέως γνωστή για την υπέροχη κουζίνα της, που βασίζεται στη μεσογειακή διατροφή, μια διατροφή ξακουστή για τα οφέλη που έχει στην υγεία μας. Ομοίως, τα παραδοσιακά κυπριακά πιάτα θεωρούνται πολύ θρεπτικά και πολύ καλά ισορροπημένα, ενώ βασίζονται σε συνταγές που πέρασαν στο τραπέζι μας από γενιά σε γενιά.

Η διατροφή μας είναι πλούσια σε καλούς υδατάνθρακες, όπως τα όσπρια, που χωνεύονται αργά και μας κρατούν χορτασμένους μέχρι το επόμενο μας γεύμα, καθώς και τα καλά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο. Τα πιάτα με κρεατικά σερβίρονται με λαχταριστές ντόπιες πατάτες, συνοδευόμενα από φρέσκα λαχανικά και σαλατικά. Όσο για το επιδόρπιο, αυτό συνήθως είναι κάποιο φρούτο, τοπικής παραγωγής. Τίποτα άλλωστε δεν ξεπερνά την απολαυστική γεύση μιας φέτας από δροσερό καρπούζι!

Επιπλέον, ο παραδοσιακός τρόπος ψησίματος των φαγητών, είτε στα κάρβουνα είτε στον φούρνο, συνιστούν πολύ λίγα λιπαρά, γεγονός που κάνει τα φαγητά τόσο θρεπτικά όσο και απολαυστικά. Μάλιστα, τα σουβλάκια, το πιο δημοφιλές ντόπιο fast food, είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα θρεπτικού πιάτου, αφού περιέχει κρέας, σαλάτα και πίτα, χωρίς περιττές σάλτσες και λίπη.

Αυτές είναι οι καλές διατροφικές συνήθειες που ακολουθούμε στην Κύπρο έως και σήμερα. Η οικογένεια συγκεντρώνεται το μεσημέρι στο τραπέζι για να απολαύσει το φαγητό που φτιάχνει συνήθως η γιαγιά, και από το οποίο δεν λείπουν τα φρέσκα φρούτα, αλλά και το παραδοσιακό παγωτό – γρανίτα, με τα μυρωδάτα αρώματα του τριαντάφυλλου και της μαστίχας.
Η αλήθεια είναι ότι αν εξακολουθούσαμε να τρώμε με αυτό τον τρόπο, δεν θα είμαστε παχύσαρκοι.

Τότε, ποιες είναι αυτές οι κακές συνήθειες που έχουν εισχωρήσει στον τρόπο διατροφής των Κυπρίων;

Η επέλαση του πρόχειρου φαγητού! Οι πολυεθνικές εταιρείες fast food και ο πολυάσχολος τρόπος ζωής μας, μας ώθησαν να καταναλώνουμε πιο συχνά επεξεργασμένα τρόφιμα, ως μια πιο φθηνή και γρήγορη λύση σε σχέση με το μαγειρεμένο φαγητό. Το φαγητό αυτό έχει επεξεργαστεί και μεταλλαχθεί από την αρχική του μορφή σε κάτι άλλο – όπως τα burgers. Ή τα φαγητά που είναι υψηλά σε υδατάνθρακες και λιπαρά, όπως η πίτσα. Και επειδή αυτά δεν συνοδεύονται συνήθως από σαλάτες, φρούτα ή λαχανικά, δεν αποτελούν ισορροπημένα υγιεινά γεύματα.
Τα επιδόρπια πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά, όπως τα ντόνατς και οι βάφλες, αλλά και το παγωτό που είναι υψηλό σε θερμίδες λόγω της πολλής ζάχαρης και λιπαρών που περιέχει. Ειδικά αν του προσθέσουμε και ξηρούς καρπούς, έξτρα σοκολάτα ή καραμέλα, αυτομάτως διπλασιάζουμε τις θερμίδες του.

Τα αναψυκτικά με πολλή ζάχαρη, όπως τα διάφορα παγωμένα τσάγια και τα αεριούχα αναψυκτικά, περιέχουν μέχρι και 6 κουταλάκια ζάχαρης! Επίσης, σοκολάτες, γλυκά και πατατάκια που βρίσκονται σε αφθονία γύρω μας, μας φορτώνουν με επιπλέον ζάχαρη και αλάτι.

Επιπρόσθετα σε όλα αυτά, είναι και οι φούρνοι που βρίσκονται παντού, προσφέροντας γλυκές και αλμυρές λιχουδιές, και τους οποίους επισκεπτόμαστε αρκετά συχνά λόγω κάποιας επίσκεψης ή γιορτής.

Όλα αυτά, μας φορτώνουν με διπλές και τριπλές μερίδες φαγητού, εκπαιδεύοντας μας να αυξήσουμε τα μεγέθη των μερίδων μας, τριπλασιάζοντας παράλληλα την ποσότητα των θερμίδων που προσλαμβάνουμε καθημερινά.

Τις νέες αυτές συνήθειες δυστυχώς τείνουμε να τις πληρώνουμε κάποιες φορές πολύ ακριβά με την υγεία μας, όπως με τον διαβήτη τύπου II στους ενήλικες, αλλά και την ανάπτυξη της παχυσαρκίας στα παιδιά μας. Γι’ αυτό ας κάνουμε μια πραγματική προσπάθεια να επιστρέψουμε στις ρίζες μας και να κρατήσουμε τις καλές συνήθειες της διατροφής μας και για τις επόμενες γενιές.

Για να χάσετε τα περιττά σας κιλά, αλλά και να αλλάξετε τρόπο σκέψης σχετικά με τη διατροφή, πατήστε εδώ.

Tags Cambridge Weight plan, Δίαιτα, Διατροφή


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.7784 s (230 Queries.) // Parse time: 0.5440 s // Total time: 3.3224 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X