Κάστανο: Ο βασιλιάς της χειμερινής διατροφής


Κάστανο: Ο βασιλιάς της χειμερινής διατροφής

To κάστανο είναι το κατεξοχήν χειμωνιάτικο τρόφιμο που μυρίζει Χριστούγεννα! Με τη χαρακτηριστική γλυκιά και πλoύσια γεύση, τα κάστανα καταναλώνονται βραστά, ψητά και ως μαρόν γλασέ. Αν και ανήκει στην κατηγορία των ξηρών καρπών, η θρεπτική του αξία είναι ισάξια με αυτή του καλαμποκιού.

Επομένως δεν έχει την ποσότητα λίπους των ξηρών καρπών αλλά είναι πλούσιο σε νερό και δίνει πολύ λιγότερες θερμίδες 170 kcal/ 100γρ σε αντίθεση με τα καρύδια , τα αμύγδαλα και τα φυστίκια που δίνουν κατά μέσο όρο 600kcal ανά 100 γραμμάρια.

Επίσης αποτελεί πηγή σύνθετων υδατανθράκων και επομένως φυτικών ινών που μας βοηθά να νιώθουμε χορτάτοι και να αντιμετωπίσουμε τυχον προβλήματα δυσκοιλιότητας, ενώ ρυθμίζει και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα ώστε να μην νιώθουμε πείνα μετά την κατανάλωσή του. Τα κάστανα δεν περιέχουν χοληστερόλη και είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως τα μονοακόρεστα στη διατροφή  συμβάλουν στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης και στην αύξηση της ΗDL (καλής) χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης συστήνεται σε άτομα που θέλουν να ρυθμίσουν την αρτηριακή τους πίεση καθώς το κάστανο αποτελεί άριστη πηγή καλίου και μαγνησίου ενώ  δεν περιέχει νάτριο.

Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικές ενώσεις (βιταμίνη C και Ε) οι οποίες καταπολεμούν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και μειώνουν τον κίνδυνο για  χρόνια νοσήματα όπως καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια. Τα κάστανα  περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες βιταμινών  του συμπλέγματος Β όπως Β6 και φυλλικό οξύ, οι οποίες είναι απαραίτητες  για  την σωστή  λειτουργία του μεταβολισμού  και του νευρικού συστήματος. Τα  κάστανα είναι επίσης  ελεύθερα γλουτένης που σημαίνει ότι μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη χωρις να δημιουργούν γαστρεντερικές διαταραχές.

Μπορούν να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες σε μικροθρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, γι αυτό και θεωρούνται ιδανικά σνακς για παιδιά και εφήβους αφού παίζουν σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του νευρομυϊκού συστήματος, στην ανάπτυξη οστών και δοντιών.
Συνοψίζοντας το κάστανο είναι ο βασιλιάς  των θρεπτικών καρπών και αξίζει να ενταχθεί στην χειμωνιάτικη μας διατροφή φυσικά με μέτρο.

ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΤΡΟΥΛΛΙΔΟΥ, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος με ειδίκευση στην Νοσογόνο Παχυσαρκία (BSc (Hons.), MSc (Hons.))  Διευθύντρια και Υπεύθυνη Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Κέντρου mydietspot Health Clinic
Τηλ.: 22 256752
Email: info@mydietspot.com
www.mydietspot.com

Tags ΚΑΣΤΑΝΟ, Διατροφή, χειμωνας, ΟΦΕΛΗ, υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.9600 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3765 s // Total time: 2.3365 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X