Τρελό πάρτι σε βάρος κρατουμένων στο Παντοπωλείο Φυλακών


Τρελό πάρτι σε βάρος κρατουμένων στο Παντοπωλείο Φυλακών

Πλήρη εκμετάλλευση των κρατουμένων των Κεντρικών Φυλακών, από το Συνεργατικό Παντοπωλείο το οποίο λειτουργεί για την εξυπηρέτηση των ιδίων και του προσωπικού, διαπιστώνει ο Γενικός Ελεγκτής μετά από γραπτή καταγγελία της Βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου.

Μετά από έρευνα η οποία κράτησε για αρκετούς μήνες, η Ειρήνη Χαραλαμπίδου συγκέντρωσε αρκετό υλικό το οποίο όπως προκύπτει, αποδεικνύει πως στο Συνεργατικό Παντοπωλείο Φυλακών γινόταν πάρτι χιλιάδων ευρώ εδώ και πολλά χρόνια.

Στο παντοπωλείο όπως αναφέρει σχετική επιστολή του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, απασχολούνται σε μόνιμη βάση δύο δεσμοφύλακες ενώ το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί την λειτουργία του Παντοπωλείου αλλά και την απασχόληση μελών του προσωπικού ως ανεπίτρεπτη. Ωστόσο μέχρι και σήμερα, σημειώνει ο Γενικός Ελεγκτής, δεν εξασφαλίστηκε έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών όπως κάτι ανάλογο συμβαίνει και για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 118% θέμα που έπρεπε να είχε τύχει έγκρισης από την Υπηρεσία Συνεργατικών Εταιρειών.

Την ίδια ώρα όπως προκύπτει οι τελικές τιμές πώλησης των προϊόντων καθορίζονται από τον εκάστοτε δεσμοφύλακα που εκτελεί καθήκοντα πωλητή.

«Ειδικότερα όπως μας αναφέρθηκε για τα είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα προστίθεται στο αρχικό κόστος προμήθειας τους ποσοστό κέρδους το οποίο διακυμαίνεται από 5%-10% ενώ για όλα τα υπόλοιπα είδη το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται από 10-20%» αναφέρει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Εν τω μεταξύ για την επιλογή των προμηθευτών ειδών παντοπωλείου δεν διενεργείται οποιοσδήποτε μειοδοτικός διαγωνισμός, αλλά η αγορά τους πραγματοποιείται με απευθείας ανάθεση σε προμηθευτές της επιλογής του εκάστοτε δεσμοφύλακα που εκτελεί καθήκοντα πωλητή.

20-60% πιο ακριβά

Ο Γενικός Ελεγτκής χρησιμοποιώντας ενδεικτικές τιμές από υπεραγορά της επαρχίας Λευκωσίας, συμπεραίνει ότι οι τιμές πώλησης των συγκεκριμένων προϊόντων στο Συνεργατικό Παντοπωλείο Προσωπικού Φυλακών είναι υψηλότερες κατά 20%. Για όλα τα υπόλοιπα η απόκλιση φτάνει μέχρι και το 60%.

Εκμετάλλευση και στις τηλεκάρτες

Οι τηλεκάρτες οι οποίες αποτελούν τον μοναδικό τρόπο επικοινωνίας των κρατουμένων με τον έξω κόσμο νοουμένου ότι απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων, παρόλο που ο παροχέας υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας δίνει έκπτωση 10%, εντούτοις αυτή δεν μετακυλύετε στους κρατουμένους.

Τέλος ορισμένες προμηθεύτριες εταιρείες δίδουν χρηματικά ποσά στο Συνεργατικό υπό μορφή προμήθειας. Το 2014 τα έσοδα αυτά ανήλθαν στις 3.100 ευρώ.

Για την κατάσταση είναι ενήμερη και η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φυλακών η οποία φέρεται να έδωσε οδηγίες για υποβολή σε αυτή διαφόρων πληροφοριών από την Επιτροπή του Παντοπωλείου αλλά και για αξιολόγηση της κατάστασης και λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Tags ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ, ΦΥΛΑΚΕΣ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.3224 s (251 Queries.) // Parse time: 0.4825 s // Total time: 2.8049 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X