Βοηθήστε το παιδί σας να διαχειριστεί το στρες των εξετάσεων


Βοηθήστε το παιδί σας να διαχειριστεί το στρες των εξετάσεων

Το στρες κατά την περίοδο των εξετάσεων είναι φυσιολογικό και καμιά φορά, αναπόφευκτο! Άλλωστε, όταν κανείς στρεσσάρεται για τις εξετάσεις, αυτό υποδηλώνει ότι πραγματικά ενδιαφέρεται για τις επιδόσεις του

Μάλιστα, αν το στρες παραμένει σε φυσιολογικά επίπεδα, τότε δύναται να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη του οργανισμού και να καταστεί δημιουργικό, δίνοντας ώθηση και κίνητρα για μελέτη. Ωστόσο, αν το στρες είναι πολύ έντονο, τότε η απόδοση μειώνεται.

Η συμπεριφορά των γονέων τις μέρες των εξετάσεων μπορεί να αποτελέσει πηγή στρες για το παιδί, όταν για παράδειγμα αισθάνεται ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες που έχουν θέσει οι γονείς του ή όταν δέχεται έντονη πίεση από αυτούς. Έτσι λοιπόν οι γονείς στην προσπάθειά τους να ωθήσουν το παιδί τους να πετύχει τους στόχους του, οδηγούνται συχνά σε αντίθετα αποτελέσματα.

Οι ειδικοί συμφωνούν πως το σημαντικό δεν είναι να επικεντρωθεί ο γονιός στο πόσο σημαντική είναι η εξέταση, ούτε να ασκήσει κριτική στο παιδί του, αλλά στη σχέση που έχει ο ίδιος με το παιδί.
Εκμεταλλευτείτε λοιπόν την περίοδο των εξετάσεων για να δώσετε στο παιδί σας συμβουλές ζωής, συμβουλές που θα το βοηθήσουν να διαχειριστεί αποτελεσματικά το στρες των εξετάσεων!
- Δείξτε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του και πείτε του «δώσε τον καλύτερό σου εαυτό», χωρίς να το κάνετε να αισθανθεί ότι θα σας απογοητεύσει αν δεν τα πάει καλά. 
- Δείξτε ενδιαφέρον για αυτά που κάνει και ακούστε με προσοχή τις ανησυχίες του, προτού του δώσετε τη συμβουλή σας.
- Θέστε ρεαλιστικές προσδοκίες για το παιδί σας. Αν είναι φανερό πως δεν θα τα πάει καλά στις εξετάσεις, τότε υπενθυμίστε του μελλοντικές ευκαιρίες. Επίσης, υπενθυμίστε του πως υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να πετύχει κανείς στη ζωή του και να είναι ευτυχισμένος!
- Ανυψώστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας τονίζοντάς του τα ταλέντα του, τις ικανότητες και τις δυνατότητές του και δηλώνοντας «είμαι περίφανος για σένα».
- Κάντε ρεαλιστικές δηλώσεις όπως «κάθε αποτυχία είναι μια ευκαιρία για να μάθεις κάτι», «αν δεν περάσεις τις εξετάσεις το μόνο που θα με στεναχωρήσει είναι ότι δεν θα ανταμοιφθείς για την προσπάθειά σου», «είναι φυσιολογικό να είσαι αγχωμένος αλλά σίγουρα δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου αν δεν περάσεις».
- Προτρέψτε το παιδί σας να αποφορτιστεί από το έντονο στρες μέσω φυσικής άσκησης ή τεχνικών χαλάρωσης (διαλογισμό, διαφραγματικές αναπνοές, οραματισμό).
- Ενθαρρύνετε τα συχνά διαλείμματα, την ξεκούραση και τον βραδινό ύπνο για τουλάχιστον 7-9 ώρες.
- Ενθαρρύνετε την υγιεινή ρουτίνα (αφύπνιση την ίδια ώρα κάθε μέρα, φαγητό την ίδια ώρα κάθε μέρα, ύπνος την ίδια ώρα κάθε μέρα, επαρκής ξεκούραση, φυσική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή).
- Φροντίστε το παιδί σας και προσφέρετέ του τροφές που έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες, όπως γάλα, μαύρη σοκολάτα, χαμομήλι.
- Διατηρήστε ήσυχο χώρο μελέτης.
- Αποφύγετε τους διαπληκτισμούς ή τις μεγάλες αλλαγές στην οικογένεια κατά την περίοδο των εξετάσεων.
- Ενθαρρύνετε το παιδί σας να διαχειριστεί αποτελεσματικά το χρόνο του, σχεδιάζοντας τις δραστηριότητές του με σειρά προτεραιότητας.

Και να θυμάστε... Υπάρχει ζωή μετά τις εξετάσεις!

Tags εξετασεις, παιδι, γονεις, ψυχολογια, ΒΟΗΘΕΙΑ, ΣΤΗΡΙΞΗ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5605 s (235 Queries.) // Parse time: 1.6949 s // Total time: 4.2554 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X