Ενώπιον του Κακουργιοδικείου σήμερα οι 13 για ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ


Ενώπιον του Κακουργιοδικείου σήμερα οι 13 για ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ

Στο Κακουργιοδικείο θα οδηγηθούν σήμερα οι 13 κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο στα ΧΥΤΑ Πάφου και το ΧΥΤΥ Κόσιης. Θα τους απαγγελθούν οι κατηγορίες και θα οριστεί νέα δικάσιμος.

Στο κατηγορητήριο συμπεριλαμβάνονται τα ονόματα των Δημήτρη Πατσαλίδη, οικονομικού διευθυντή του Δήμου Πάφου, που τελεί σε διαθεσιμότητα, Μιχάλη Πάντη, που επέβλεπε τις εργασίες στο ΧΥΤΥ Κόσιης, των λειτουργών του ΥΠΕΣ, Αντώνη Κουρουζίδη, Στέλιου Παπαδόπουλου και Χρηστάκη Πέτρου, που απαρτίζουν την Επιτροπή Προσφορών, του Δημάρχου Λάρνακας, Ανδρέα Λουρουτζιάτη, του πρώην λειτουργού του Υπουργείου Εσωτερικών, Γιώργου Κουλαππή, του υιού του Νίκου Κουλαππή, του Ιmad Baqleh, πολιτικού μηχανικού από την Ιορδανία και του πρώην Διευθυντή της ελληνικής εταιρείας Helector, Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Επίσης, στο κατηγορητήριο συμπεριλαμβάνονται τα ονόματα του τέως Δημάρχου Πάφου, Σάββα Βέργα, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου ΧΥΤΑ Πάφου από την ίδρυση του το 2008 μέχρι την παραίτησή του και αυτή τη στιγμή εκτίει ποινή φυλάκισης για την υπόθεση ΣΑΠΑ, αλλά και του πρώην ΓΔ του ΣΑΠΑ, Ευτύχιου Μαλληκίδη, που, επίσης, εκτίει εξαετή ποινή φυλάκισης.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέα Αγγελίδη, σήμερα θα αποσυρθεί το προηγούμενο κατηγορητήριο και θα καταχωρισθεί το νέο, στο οποίο θα προστεθεί και ο Διευθυντής της εταιρείας Εnviroplan, Θεοφάνης Λώλος, ο οποίος μαζί με την εταιρεία ως νομικό πρόσωπο κατηγορήθηκε πρόσφατα.

Ο Θεοφάνης Λώλος είναι στενός συνεργάτης του επιχειρηματία και ιδιοκτήτη της εταιρείας Helector, που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου ως ανάδοχος του ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης, Λεωνίδα Μπόμπολα, και σύμβουλος της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διαχείριση αποβλήτων.

Σημειώνεται ότι η έκδοση στην Κύπρο του Λεωνίδα Μπόμπολα εκκρεμεί ενώπιον του Αρείου Πάγου. Οι ανακριτές της υπόθεσης ετοίμασαν για να στείλουν στον Άρειο Πάγο στοιχεία, τα οποία, όπως εκτιμούν, δεν θ’ αφήσουν άλλη επιλογή από την έκδοσή του. Τα στοιχεία ζητήθηκαν από το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο θα τα αξιολογήσει σε νέα συνεδρία στις 6 Μαΐου, προκειμένου να αποφανθεί επί του κυπριακού αιτήματος.

Στο μεταξύ στην Αθήνα μετέβησαν τρεις ανακριτές για να λάβουν καταθέσεις από πρόσωπα, που προέκυψαν μετά τις καταθέσεις των Λώλου, Κατρή και Γιαννακόπουλου. Οι ανακριτές ευελπιστούν ότι θα προκύψουν μαρτυρίες, οι οποίες θα ενισχύουν τα στοιχεία, που έδωσαν οι τρεις Ελλαδίτες εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.

Εξάλλου, η εταιρεία Helector απορρίπτει τα περί χαμηλότερων προσφορών και καθορισμό ευνοϊκών για την ίδια τεχνικών προδιαγραφών στη διαδικασία για την ανάθεση του ΧΥΤΥ Κόσιης. Σε ανακοίνωση, με αφορμή δημοσιεύματα για το άνοιγμα των σφραγισμένων φακέλων των οικονομικών προσφορών, όλων όσοι συμμετείχαν στη διαγωνιστική διαδικασία για την ανάληψη του Έργου «Μελέτη, Κατασκευή και Λειτουργία Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας και Διάθεσης Απορριμμάτων Επαρχιών Λάρνακας-Αμμοχώστου», η εταιρεία κάνει λόγο για «αναληθείς αναφορές» στον κυπριακό Τύπο.

Η αναφορά σε δήθεν χαμηλότερες προσφορές είναι παραπλανητική, διότι αποτελεί προϋπόθεση η τεχνική προσφορά του κάθε διαγωνιζομένου να είναι κατ’ αρχήν συμβατή με τους όρους της προκήρυξης και τις τεχνικές προδιαγραφές της αναθέτουσας αρχής, ως ορίζονται σχετικά αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

Στην επόμενη φάση, δηλαδή αυτή του ανοίγματος των οικονομικών προσφορών, συμπληρώνει, συμμετέχουν μόνο τα σχήματα, που οι φάκελοι των τεχνικών τους προσφορών αξιολογήθηκαν από την επιτροπή ως κατάλληλοι και επαρκείς σύμφωνα με όσα ορίζονται σχετικά στην προκήρυξη.

Tags ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ, δικαστηριο


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2782 s (252 Queries.) // Parse time: 0.4508 s // Total time: 2.7290 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X