Βιταμίνες και γιατί είναι απαραίτητες


Βιταμίνες και γιατί είναι απαραίτητες

Οι βιταμίνες είναι οργανικές ενώσεις που σε πολύ μικρές ποσότητες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη, την σωστή  λειτουργία του οργανισμού όπως και για την αναπαραγωγή. 

Το όνομα τους προέρχεται από το λατινικό "vita" που σημαίνει ζωή και από το γερμανικό "amin (amine)" λόγω της τότε αντίληψης ότι όλες οι βιταμίνες περιείχαν αμινοξέα. Οι βιταμίνες, παρόλο που χρειάζονται σε πολύ μικρές ποσότητες έχουν πολύ σημαντικό ρόλο για τις πλύστες διαδικασίες του μεταβολισμού, ενώ  χωρίς την παρουσία τους θα ήταν αδύνατες πολλές βιοχημικές αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού ή κάποιες θα γίνονταν πολύ αργά και ακανόνιστα.

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες  για την απορρόφηση και αφομοίωση των μακροθρεπτικών συστατικών όπως είναι οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λίπη. Συνεπώς η μη επαρκής πρόσληψη τους οδηγεί τον οργανισμό σε σοβαρές ελλείψεις και σημαντικές επιπτώσεις την υγεία.Είναι επίσης υπεύθυνες για την σύνθεση των ορμονών και των ενζύμων, τα οποία είναι αναγκαία για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, όπως  και για την αποφυγή ανισορροπίας στα διάφορα συστήματα στο σώμα μας.‘Όπως γνωρίζουμε, οι βιταμίνες έχουν πολύ σημαντική δράση στην ενίσχυση του ανοσοποιητικούσυστήματος του οργανισμού, ρυθμίζουν την ανάπτυξη, και τέλος σημαντικός συμβάλλουν στη καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι κάποιες από τις βιταμίνεςμπορούν να παραχθούν από τον ίδιο τον οργανισμό αλλά σε ανεπαρκής ποσότητες, ενώ κάποιες άλλες δεν μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό, για αυτό το λόγο πρέπει να λαμβάνονται με την τροφή.

Οι βιταμίνες έχουν διαφορές μεταξύ τους ως προς τη δομή και τη λειτουργία τους και διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες, στις υδατοδιαλυτέςή υδροδιαλυτές και λιποδιαλυτές.Από χημική άποψη οι λιποδιαλυτές βιταμίνες περιέχουν άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο (C, H, O), ενώ οι υδατοδιαλυτές περιέχουν στη δομή τους και άζωτο(C, H, O, N).

Λιποδιαλυτές είναι οι βιταμίνες που είναι διαλυτές  στο λίποςκαι είναι οι A, Δ, E και K. Έχουν την τάση να αποθηκεύονται στους ιστούς και ιδιαίτερα στο ήπαρ σε αντίθεση με τις υδατοδιαλυτές οι οποίες αποβάλλονται από τον οργανισμό. Η βραχυπρόθεσμη έλλειψη τους από τον οργανισμό μπορεί να αναπληρωθεί από την χρήση αυτών των αποθεμάτων ενώ παράλληλα η υπερδοσολογίατων λιποδιαλυτών βιταμινών μπορεί να προβεί τοξική, με πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία.

Υδατοδιαλυτές είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και η Γ. Πιο αναλυτικά οι B1, B2, B5 (παντοθεικό οξύ), B6, Β9 (φολικό οξύ), και B12. Σε περίπτωση περίσσιας  ποσότητας υδατοδιαλυτών βιταμινών δεν θεωρείται επικίνδυνο για το λόγο ότι δεν αποθηκεύονται στο οργανισμό, αλλά αποβάλλεται με τον ιδρώτα και τα ούρα. Εξαίρεση αυτού αποτελεί η βιταμίνης Β12.

Παραδείγματα με τροφές πλούσιες σε βιταμίνες είναι :
• Πράσινα φυλλώδη λαχανικά:βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Κ.
• Ξηροί καρποί όπως καρύδια, αμύγδαλα: βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε.
• Εσπεριδοειδή, φράουλες, ακτινίδια: βιταμίνη C.
• Όσπρια: βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Γενικά, ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που παρέχει μία ποικιλία ζωικών και φυτικών τροφών μπορεί να εξασφαλίσει μία ισορροπημένη και επαρκή παροχή βιταμινών και να προλάβει αβιταμινώσεις και ελλείψεις στον οργανισμό. Συνεπώς, η λήψη προβιταμινών μπορεί να διασφαλίζει ότι ο οργανισμός προσλαμβάνει τις απαραίτητες βιταμίνες που χρειάζεται καθημερινά και ειδικότερα σε περιόδους όπου κάποιο άτομο μπορεί να μην τρέφεται σωστά.
 

Επισκεφτείτε σήμερα ένα κατάστημα Holland & Barrett, όπου θα βρείτε μια πλούσια ποικιλία από συμπληρώματα διατροφής και τρόφιμα που μπορούν να συμβάλουν στην επαρκή πρόσληψη βιταμινών.

Tags Holland and Barrett, βιταμίνες, υγεια, Διατροφή


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.7752 s (249 Queries.) // Parse time: 0.4012 s // Total time: 2.1764 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X