Βουλευτικές: Κερδισμένοι – χαμένοι και η επόμενη μέρα


Βουλευτικές: Κερδισμένοι – χαμένοι και η επόμενη μέρα

Με τη συμμετοχή οκτώ κομμάτων θα ξεκινήσει τις εργασίες της η νέα Βουλή, η οποία προέκυψε από τις εκλογές της 22ας Μαϊου.

Η ψήφος των πολιτών διαμόρφωσε ένα νέο πολιτικό και κομματικό σκηνικό, το οποίο θα επηρεάσει αναπόφευκτα την κυβερνητική πολιτική. Η επόμενη μέρα των εκλογών δημιουργεί την ανάγκη για συμμαχίες, τόσο σε σχέση με την εκλογή του νέου Προέδρου του Κοινοβουλίου, όσο και σε σχέση με την ψήφιση ή μη των κυβερνητικών νομοσχεδίων.

Στους κερδισμένους των βουλευτικών εκλογών περιλαμβάνονται το ΕΛΑΜ, το οποίο θα εκπροσωπείται στη νέα Βουλή με δυο βουλευτές. Κίνημα Αλληλεγγύης και Οικολόγοι επίσης πέτυχαν την είσοδο τους στη Βουλή, παρά τις αμφιταλαντεύσεις που υπήρχαν μέχρι την τελευταία στιγμή, ενώ η Συμμαχία καθιερώνεται πλέον ως μια υπολογίσιμη κοινοβουλευτική δύναμη, παρά τη μικρή διάρκεια ζωής του κόμματος.

Μεγάλος κερδισμένος το ΔΗΚΟ και ο πρόεδρος του Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος απέναντι και στην εσωκομματική αντιπολίτευση, κατάφερε να έχει τις μικρότερες δυνατές απώλειες σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα και χωρίς να χάσει έδρες.

Στους χαμένους, το ΑΚΕΛ, κατέγραψε μεγάλες απώλειες στα ποσοστά του σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές (-7,1%) και μείον 3 έδρες, εξέλιξη την οποία ο Γ.Γ. του κόμματος Άντρος Κυπριανού απέδωσε στην αποχή.

Η ΕΔΕΚ χάνοντας δύο έδρες και σημαντικά ποσοστά από τη δύναμη της, κατατάσσεται στο στρατόπεδο των χαμένων των εκλογών. Ενδεικτικό των απωλειών που είχε η ΕΔΕΚ, το γεγονός ότι υπήρχε αγωνία μέχρι και την τελευταία στιγμή εάν θα χαθεί η έδρα της Λεμεσού και κατ’ επέκταση θα έμενε εκτός κοινοβουλευτικών εδράνων ο πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός κατετάγη πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο έχασε σχεδόν 4% από την δύναμη του (3,7%) και δύο έδρες. Ταυτόχρονα, τεράστιο πλήγμα δέχτηκε ο διπολισμός καθώς το άθροισμα του ποσοστού των δυο μεγάλων κομμάτων (ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ) κατέγραψε ιστορικό χαμηλό, φτάνοντας στο 56% περίπου.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ 100%

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ (ΔΗ.ΣΥ) 30.69%

107.825 -3.7%

ΑΚΕΛ - ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 25.67%

90.206 -7.1%

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (ΔΗ.ΚΟ) 14.49%

50.923 -1.3%

ΕΔΕΚ ΚΙΝΗΜΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ 6.18%

21.730 -2.8%

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 6.01%

21.109 +6.0%

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ 5.24%

18.424 +5.2%

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 4.81%

16.915 +2.6%

ΕΘΝΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ( Ε.ΛΑ.Μ) 3.71%

13.041 +2.6%

ΟΙ ΕΔΡΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Κόμμα                                  2016                       2011

ΔΗΣΥ                                     18                           20

ΑΚΕΛ                                     16                           19

ΔΗΚΟ                                    9                              9

ΕΔΕΚ                                      3                              5

ΣΥΜΜΑΧΙΑ                         3                              1

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ                     3                              1

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ                        2                              1

ΕΛΑΜ                                   2                              0

(Αποτέλεσμα μέχρι τις 23.00)

Βαριά ήττα για διπολισμό

Σύμφωνα με τους εκλογολόγους αναλυτές, το άθροισμα των ποσοστών των δυο μεγαλύτερων κομμάτων (ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ) κατέγραψε ιστορικό χαμηλό σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, κάτι που μεταφράζεται σε βαριά ήττα για τον διπολισμό. Συγκεκριμένα, το 2011 τα ποσοστά των δυο κομμάτων αθροίζονταν σε ένα ποσοστό που έφτανε το 67% περίπου. Το 2016, το ποσοστό αυτό έπεσε δραματικά, φτάνοντας στο 56% περίπου, καταγράφοντας απώλειες 11% περίπου, στέλνοντας ηχηρά μηνύματα στις ηγεσίες των δυο κομμάτων.

Οι μεγάλες απώλειες του ΑΚΕΛ

Βάση αριθμών και ποσοστών, μεγάλος χαμένος των εκλογών είναι το ΑΚΕΛ. Το κόμμα της Αριστεράς εξασφάλισε ποσοστό 25,67% σε σχέση με 32,67% στις εκλογές του 2011, καταγράφοντας απώλειες 7,1%. Το αποτέλεσμα αυτό, συνεπάγεται με μειωμένη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του ΑΚΕΛ στη νέα Βουλή κατά 3 έδρες. Ο Γ.Γ. του κόμματος Άντρος Κυπριανού στις πρώτες του δηλώσεις σημείωσε ότι η ηγεσία έχει λάβει τα μηνύματα των ψηφοφόρων και σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις. Σημείωσε περαιτέρω ότι το μεγάλο πλήγμα στα ποσοστά του ΑΚΕΛ δεν το επέφεραν οι διαρροές προς άλλα κόμματα, αλλά το μεγάλο ποσοστό αποχής.

ΕΔΕΚ: «Κινδύνευσε» ο Σιζόπουλος

Δεν πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει προεκλογικά η ΕΔΕΚ και αναπόφευκτα κατατάσσεται στους χαμένους των εκλογών. Με μειωμένα ποσοστά κατά 2,8% και απώλειες 2 εδρών η ΕΔΕΚ «πάλεψε» για να μην χάσει και αυτή την τέταρτη θέση. Μάλιστα, ο πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος, παρά το γεγονός ότι κατήλθε ως αρχηγός κόμματος, παραλίγο να μην πετύχει είσοδο στη Βουλή, καθώς κινδύνεψε να χαθεί η έδρα της ΕΔΕΚ στη Λεμεσό, γεγονός που θα άφηνε εκτός κοινοβουλίου τον Μαρίνο Σιζόπουλο. Τελικά, ο κ. Σιζόπουλος πέτυχε είσοδο στη Βουλή και στις πρώτες του δηλώσεις σημείωσε ότι η ΕΔΕΚ έστω και με μειωμένη κοινοβουλευτική παρουσία θα συνεχίσει δυναμικά την κοινοβουλευτική της δράση. Συναφώς, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον στο παρόν στάδιο δεν θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο κόμμα.

ΕΛΑΜ: Εμφαντική νίκη

Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να μην τους έβαζαν στη Βουλή, μπορεί να δέχτηκαν πόλεμο από τα μεγάλα κόμματα με την αύξηση του εκλογικού μέτρου, ωστόσο το ΕΛΑΜ κατάφερε να εισέλθει στη Βουλή και να έχει διπλή εκπροσώπηση στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Πρόκειται ασφαλώς για μια μεγάλη νίκη του κόμματος, το οποίο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του, Χρίστος Χρίστου θα τηρήσει μετεκλογικά όσα διακήρυξε προεκλογικά.

Νικόλας: Νικητής εντός και εκτός

Οι πληροφορίες πριν από τις εκλογές τον έφεραν να είναι ικανοποιημένος με ένα ποσοστό μεταξύ 12 – 14%. Και αυτό δεδομένου ότι είχε να αντιμετωπίσει και τις εσωκομματικές αντιπαλότητες, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα πρωτοκλασάτα ονόματα να μην συμμετέχουν στον προεκλογικό αγώνα και να μην αποδέχονται την πρόσκληση του να μπουν στο ψηφοδέλτιο του κόμματος. Τελικά με ένα ποσοστό 14,49% και χωρίς να χάσει καμιά έδρα, το ΔΗΚΟ και ο Νικόλας Παπαδόπουλος μπορούν να συγκαταλέγονται στους μεγάλους νικητές των εκλογών.

Συμμαχία – Οικολόγοι - Αλληλεγγύη

Η Συμμαχία Πολιτών εξασφάλισε με ποσοστό 6,01% τριπλή κοινοβουλευτική παρουσία στη νέα Βουλή και πλέον εδραιώνεται ως μια σημαντική πολιτική και κοινοβουλευτική δύναμη. Από την πλευρά τους, οι Οικολόγοι μπορεί να έχουν αυξήσει την κοινοβουλευτική τους παρουσία κατά ένα βουλευτή, αλλά με μια ιστορία 20 περίπου χρόνων βλέπουν νεοσύστατα κόμματα να τους προσπερνούν, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία στην ηγεσία τους. Τέλος, η Αλληλεγγύη με επίσης τριπλή παρουσία τη νέα Βουλή θα πρέπει να αισθάνεται ικανοποιημένη.

Η επόμενη μέρα

Ενδεικτική είναι η δήλωση του εκλογολόγου Κώστα Παναγόπουλου, ο οποίος σημείωσε ότι η ψήφος που δόθηκε αυτή τη φορά στα κόμματα από τους πολίτες είναι δανεική. Από αύριο, τα κόμματα θα πρέπει να πείσουν ότι άξιζαν τη ψήφο αυτή. Σε διαφορετική περίπτωση οι πολίτες θα πάρουν πίσω τη ψήφο τους και θα την δώσουν αλλού.

Ένα άλλο μεγάλο ερωτηματικό που υπάρχει πλέον, είναι οι διεργασίες που θα γίνουν για την εκλογή Προέδρου της Βουλής. Οι αμέσως επόμενες μέρες θα καταδείξουν τις συμμαχίες που θα δημιουργηθούν με σκοπό την εκλογή Προέδρου, οι οποίες ενδεχομένως να αποτελέσουν και προοίμιο για την παραπέρα κοινοβουλευτική δράση των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Tags εκλογες, κυπρος


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.8625 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3640 s // Total time: 3.2265 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X