Τα καλοκαιρινά φρούτα και η διατροφική τους αξία


Τα καλοκαιρινά φρούτα και η διατροφική τους αξία

Διαβάστε αναλυτικά

Τα καλοκαιρινά φρούτα αποτελούν εξαιρετική επιλογή για ένα γρήγορο, γλυκό, θρεπτικό και δροσιστικό σνακ. Πέραν της υπέροχής τους γεύσης, είναι πλούσια σε βιταµίνες και φυτικές ίνες, θωρακίζουν το οργανισµό µας ενάντια σε χρόνιες ασθένειες, συµβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, ενώ χαρίζουν ενέργεια µε λίγες θερµίδες, χωρίς λιπαρά και χοληστερόλη.

Τα καλοκαιρινά φρούτα διαφέρουν µεταξύ τους ως προς την περιεκτικότητά τους σε νερό, σάκχαρα, φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.

Καρπούζι: Ο βασιλιάς των καλοκαιρινών φρούτων ωφελεί την υγεία µας. Αποδίδει περίπου 30kcal, 93g νερό, και 7g σάκχαρα ανά 100g. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά φυτοχηµικά όπως λυκοπένιο και φλαβονοειδή, τα οποία εξουδετερώνουν τις επιβλαβείς για τον οργανισµό ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας έτσι από την εµφάνιση νοσηµάτων όπως είναι ο καρκίνος. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό και ηλεκτρολύτες, όπως το κάλιο, το καρπούζι ενυδατώνει τον οργανισµό µας όταν παρουσιάζει αυξηµένες ανάγκες για νερό λόγω ζέστης και εντονότερη εφίδρωσης το καλοκαίρι. Αντίστροφα, σε υγιή άτοµα δρα ως φυσικό διουρητικό όταν υπάρχει κατακράτηση υγρών (χωρίς να αφυδατώνει όπως το αλκοόλ και η καφεΐνη), αυξάνοντας φυσικά τη ροή των ούρων και βοηθώντας στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Παράλληλα, η αυξηµένη πρόσληψη νερού και καλίου συµβάλλει στη µείωση της αρτηριακής πίεσης. Μια µερίδα καρπούζι ισοδυναµεί µε περίπου 200g, που αντιστοιχεί σε µια λεπτή καθαρισµένη φέτα (περίπου 60kcal).

Πεπόνι: Ευεργετικό για το δέρµα. Αποδίδει περίπου 30kcal, 92g νερό και 7g σάκχαρα ανά 100g. Περιέχει ελαφρώς περισσότερες φυτικές ίνες και το διπλάσιο κάλιο από ό,τι το καρπούζι. Το πεπόνι είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την επιδερµίδα µιας και είναι πλούσιο σε β-καροτένιο (µια µορφή βιταµίνης Α) και βιταµίνη C. Το β-καροτένιο προστατεύει το δέρµα από τη βλαβερή υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία και ενισχύει την παραγωγή µελανίνης στο δέρµα, συµβάλλοντας έτσι στην επίτευξη ενός οµοιόµορφου µαυρίσµατος. Η βιταµίνη C διεγείρει την παραγωγή του απαραίτητου για την υγεία και νεανικότητα του δέρµατος κολλαγόνου, ενώ παράλληλα εξουδετερώνει τη βλαβερή δράση των ελευθέρων ριζών στα κύτταρά µας ενισχύοντας το ανοσοποιητικό µας σύστηµα. Περιέχει επίσης βιταµίνη B6, η οποία συµβάλλει στην καλύτερη ψυχολογική υγεία και ηρεµία. Μια µερίδα πεπόνι ισοδυναµεί µε περίπου 200g, που αντιστοιχεί σε µια µέτρια καθαρισµένη φέτα (περίπου 60kcal).

Σταφύλι: Εµποδίζει την αθηροσκλήρωση. Αποδίδει περίπου 60kcal, 82g νερό και 15g σάκχαρα ανά 100g. Το σταφύλι και ιδιαίτερα το κόκκινο σταφύλι, είναι πλούσιο στην αντιοξειδωτική και καρδιοπροστατευτική ουσία ρεσβερατρόλη. Η ρεσβερατρόλη έχει µελετηθεί σε µεγάλο βαθµό τα τελευταία χρόνια και φαίνεται να προστατεύει τα αγγεία από την αθηροσκλήρωση και το οξειδωτικό στρες αφού εξουδετερώνει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, εµποδίζει την οξείδωση της «κακής» LDL χοληστερόλης και µειώνει τη συγκόλληση των αιµοπεταλίων. Επιπλέον η ρεσβερατρόλη έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, αφού προστατεύει το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρµατος από τις ελεύθερες ρίζες, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση της νεανικότητας της επιδερµίδας. Το σταφύλι έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, οι οποίες φαίνεται να ασκούν παρόµοια καρδιοπροστατευτική δράση µε τη ρεσβερατρόλη, µειώνοντας την οξείδωση της «κακής» LDL χοληστερόλης και εµποδίζοντας την εµφάνιση αθηροσκλήρωσης στα αγγεία.

Ισχυρά αντιοξειδωτικά και φυσικά αντιφλεγµονώδη. Αποδίδουν περίπου 50kcal, 83g νερό, και 12g σάκχαρα ανά 100g. Τα κεράσια έχουν µεγάλη συγκέντρωση φυσικών, χρωστικών ουσιών, που είναι γνωστές ως ανθοκυανίνες. Αυτές οι κόκκινες, µοβ ή µπλε ανθοκυανίνες  έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγµονώδεις ιδιότητες µιας και δρουν προστατευτικά εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα και προκαλούν τη γήρανση του οργανισµού. Η κατανάλωση τροφών µε υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες σχετίζεται µε την πρόληψη ορισµένων µορφών καρκίνου, παθήσεων της γήρανσης καθώς και νευρολογικών προβληµάτων. Επιπλέον, τα κεράσια περιέχουν τη σηµαντική για τον οργανισµό ουσία µελατονίνη. Η µελατονίνη είναι µια ορµόνη που εκκρίνεται φυσικά από την επίφυση του εγκεφάλου µας και συµβάλλει στη ρύθµιση του ύπνου και του µεταβολισµού, ενώ παράλληλα καταπολεµά την αϋπνία και την ευερεθιστότητα.

Πηγή: Περιοδικό “OK!”


 

Tags Διατροφή, Δίαιτα, φρούτα


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5798 s (231 Queries.) // Parse time: 3.7686 s // Total time: 6.3485 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X