Κρύο, καιρός για....σούπες!


Κρύο, καιρός για....σούπες!

Πώς να παρασκευάσεις νόστιμες και υγιεινές σούπες και τι να κάνεις για να αποφύγεις θερμίδες.

Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια χώρα με έντονη ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες. Τι γίνετε όμως όταν ο χειμώνας έχει μπεί για τα καλά και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες είναι γεγονός; Σίγουρα η θέρμανση και η ένδυση είναι δύο από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που μας κρατούν ζεστούς, σε όλη αυτή την προσπάθεια, όμως, μπορεί να παίξει ρόλο και η διατροφή μας.

Σούπα...η θαυματουργή!
Η σούπα αποτελεί το κατ’ εξοχήν πιάτο του χειμώνα αφού σερβίρεται ζεστή ώστε να μας προσφέρει τη θερμότητα που χρειαζόμαστε και την ενέργεια που έχουμε ανάγκη μετά από μια κρύα μέρα. Επίσης οι σούπες είναι πολύ νόστιμες, ελαφριές και εύπεπτες και αποτελούν ιδανική λύση για ένα σνάκ ή ακόμα και κυρίως γεύμα.
Ανέκαθεν οι σούπες είχαν καίριο ρόλο στη διατροφή μας και αποτελούσαν την απλούστερη λύση για παροχή φαγητού κάτω από συνθήκες φτώχειας και ανέχειας αφού ουσιαστικά μπορούν να παρασκευαστούν από όποιο διαθέσιμο τρόφιμο υπάρχει στο νοικοκυριό. Και ας μη ξεχνάμε πως οι σούπες σερβίρονται για θεραπευτικούς-αναρρωτικούς λόγους.
Η πιο διάσημη ελληνική σούπα είναι ο Σπαρτιάτικος μέλανας ζωμός. Επίσης, η σούπα με φακές, η φασολάδα, η κακαβιά, ο πατσάς, ο τραχανάς, το αυγολέμονο.

Γιατί να επιλέξουμε τη σούπα σαν γεύμα;
Οι σούπες αποτελούν πολύ καλή διατροφική επιλογή για να διατήρησουμε το βάρος μας ή ακόμα και για απώλεια σωματικού λίπους όταν δεν περιέχουν λάδι ή βούτυρο ή έστω περιέχουν λάδι σε μικρή ποσότητα (μέχρι 1 κουταλιά σούπας ανά μερίδα) π.χ. χορτόσουπα.

• Καταρχήν, οι σούπες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσουμε λαχανικά και προϊόντα υψηλά σε φυτικές ίνες στη διατροφή μας, χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερα έξοδα και ιδιαίτερη προετοιμασία.
• Η κατανάλωση της προσφέρει ικανοποίηση και κορεσμό, ενώ πολλές  επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι όταν μια χορτόσουπα χρησιμοποιείται σαν ορεκτικό οι συνολικές θερμίδες που προσλαμβάνονται στο κύριο γεύμα είναι λιγότερες, κατά 20% περίπου.
• Επιπλέον, η διαδικασία κατανάλωσης μιας μερίδας σούπας μας απασχολεί για πολύ ώρα γεγονός που συντελεί στη γρηγορότερη δημιουργία αίσθησης κορεσμού με άμεση συνέπεια τη χαμηλότερη πρόσληψη φαγητού και θερμίδων.
• Καθώς αποτελείται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό από νερό (45-75% του όγκου της), μία σούπα μπορεί να συνεισφέρει και στην ενυδάτωση του οργανισμού.
• Επιπλέον, το νερό σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα της σούπας σε φυτικές ίνες βοηθούν στη καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και στη δυσκοιλιότητα.
• Οι σούπες εφοδιάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό με ποικιλία βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β12 (μανιταρόσουπες, κρεατόσουπες) σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό, σίδηρο (κρεατόσουπες) μαγγάνιο, φωσφόρο και έτσι αποτελούν ιδανική τροφή για τα άτομα της τρίτης ηλικίας αλλά και για τα παιδιά.

Σούπες εμπορίου...ναι ή όχι;

Σίγουρα να προτιμούμε οι σούπες να είναι σπιτικές και να παρασκευάζονται από φρέσκα υλικά. Οι τυποποιημένες σούπες του εμπορίου έχουν αρκετά πλεονεκτήματα:
• Οι σούπες του εμπορίου μας δίνουν τη δυνατότητα να «γλιτώνουμε» χρόνο από τη διαδικασία της προετοιμασίας.
• Έχουν χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο ανά μερίδα και προκαλούν έντονο αίσθημα κορεσμού
• Οι σούπες αυτές αποτελούνται από μια μεγάλη ποικιλία συστατικών τα οποία βρίσκονται στις κατάλληλες αναλογίες έτσι ώστε να ικανοποιούν τις απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής.


Από την άλλη, πολλές συσκευασμένες σούπες μπορεί να περιέχουν αρκετό λίπος, πολλές θερμίδες και αλάτι. Επομένως χρειάζεται εκπαίδευση ως προς την αναγνώριση των «κινδύνων» στις διατροφικές ετικέτες.

Αναζητήστε σούπες με τα εξής χαρακτηριστικά:
• Κάτω από 250 θερμίδες/μερίδα
• Κάτω από 3 γρ. λίπους/μερίδα
• Τουλάχιστον 3 γρ. φυτικών ινών/ μερίδα
• Έως 600 mg Νατρίου/ μερίδα

Όταν ετοιμάζετε μια σούπα, πώς θα αποφύγετε περιττές θερμίδες;
Aν θέλουμε να αυγοκόψουμε τη σούπα μπορούμε, για να την κάνουμε πιο υγιεινή και ελαφριά, να παραλείψουμε τον κρόκο του αυγού και να βάλουμε μόνο το ασπράδι του
Στις σούπες όπου η συνταγή προτείνει την προσθήκη κρέμας γάλακτος μπορούμε, για να αποφύγουμε τα κορεσμένα λιπαρά και τις επιπλέον θερμίδες, να την αντικαταστήσουμε με γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή με φυτική κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών
Όταν θέλουμε να προσθέσουμε κρουτόνια στη σούπα, μπορούμε αντί για τα έτοιμα του εμπορίου τα οποία είναι συνήθως τηγανιτά και με πολλές θερμίδες, να θρυμματίσουμε 1-2 φρυγανιές ολικής άλεσης μέσα στη σούπα.

Πως παρασκευάζουμε νόστιμες και υγιεινές σούπες:

Πρωτεϊνικές σούπες:
Με ζωικά προϊόντα. Aυτές είναι η κρεατόσουπα, η κοτόσουπα και η ψαρόσουπα. Σε αυτές τις σούπες μπορούμε να προσθέσουμε και άμυλο, όπως ρύζι, πατάτα, φακές ή κάποιο ζυμαρικό αφαιρόντας το κρέας ή ψάρι από το ζωμό και επανατοποθετώντας το αφού έχει ψηθεί το αμυλώδες τρόφιμο.

Άλιπες σούπες:
Με λαχανικά – χόρτα. Δεν περιέχουν πρωτεΐνη. Παρασκευάζονται πολύ εύκολα αφού κόψουμε τα λαχανικά και τα βάλουμε να βράσουν σε κρύο νερό χωρίς αλάτι. Μπορούμε και σε αυτή την περίπτωση να προσθέσουμε και άμυλο, όπως ρύζι, πατάτα, φακές ή κάποιο ζυμαρικό.
Με αυξημένες φυτικές ίνες:
Με όσπρια. Παραδείγματα αποτελούν η φασολάδα, οι φακές και τα ρεβύθια σούπα.

Info: Η Έλενα Τρουλλίδου είναι κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος με ειδίκευση στη νοσογόνο παχυσαρκία-BSN (HONS.), MSC (HONS.)- Τηλ.: 22333534

Tags σούπα, υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.8867 s (249 Queries.) // Parse time: 0.4489 s // Total time: 2.3356 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X