"Ναι" στο λίπος για να χάσουμε λίπος;


"Ναι" στο λίπος για να χάσουμε λίπος;

Τι προτείνουν οι ειδικοί;

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι µπορούµε να χάσουµε βάρος τρώγοντας τροφές υψηλές σε λιπαρά. Το ΟΚ! παρουσιάζει µια αµφιλεγόµενη διατροφική προσέγγιση µε έµπνευση τις σταρ του Hollywood. Θα ακολουθήσετε το παράδειγµά τους;

Φανταστείτε πώς θα ήταν η ζωή σας αν αντιµετωπίζατε τα προϊόντα µε χαµηλά λιπαρά σαν να είναι ο εχθρός, ενώ το βούτυρο, η κρέµα γάλακτος και το τυρί το ακριβώς αντίθετο. Σύµφωνα µε µια καινούρια έρευνα η κατανάλωση του σωστού είδους λιπαρών µπορούν να µας κάνουν πιο αδύνατους αλλά και πιο υγιείς. Η ίδια έρευνα τονίζει ότι αρκετές φορές, καταναλώνοντας τροφές χαµηλές σε λιπαρά νιώθουµε ανικανοποίητοι και έτσι καταλήγουµε να πέφτουµε στην παγίδα των φαγητών µε υδατάνθρακα και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τα κορεσµένα λίπη είναι υπεύθυνα για καρδιοπάθειες, ενώ από την άλλη πλευρά τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκοµικά µπορούν να προστατεύσουν την καρδιά. Οπότε τι µπορούµε να κάνουµε; Ακολουθούµε µια δίαιτα υψηλή σε καλά λιπαρά και χαµηλή σε επεξεργασµένους υδατάνθρακες, µε µειωµένη ποσότητα ζάχαρης αλλά χωρίς να µετράµε θερµίδες. Η δρ Τρούντι Ντίκιν –συγγραφέας του βιβλίου Eat Fat: A Step-By-Step Guide To Low Carb Living και ιδρυτής του προγράµµατος X-PERT Health–  είναι σύµφωνη µε αυτή τη λογική. "Έχουµε 80.000 ασθενείς και η αλήθεια είναι πως παρατηρούµε ότι αρκετοί από αυτούς εγκαταλείπουν τη φιλοσοφία των χαµηλών λιπαρών, υιοθετώντας µια µεσογειακή διατροφή, υψηλή σε λιπαρά ή χαµηλή σε υδατάνθρακες. Βλέπουν διαφορά στο βάρος τους και στην περιφέρεια της µέσης τους, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίµα πέφτουν και η χοληστερίνη βελτιώνεται" καταλήγει η δρ Ντίκιν. Αυτό εξηγείται λόγω της επίδρασης του λίπους στην ινσουλίνη, την ορµόνη εκείνη που παράγεται από το πάγκρεας και απελευθερώνεται κάθε φορά που τρώµε. Μάλιστα βοηθά στη µετάβαση της γλυκόζης από το αίµα στα όργανά µας για την παραγωγή ενέργειας. Η ζάχαρη και οι υδατάνθρακες µετατρέπονται γρήγορα σε γλυκόζη και παράγουν τα υψηλότερα επίπεδα της ινσουλίνης, ενώ στο λίπος δεν παρατηρείται καµία απολύτως αύξηση. Αυτό σηµαίνει ότι όταν τρώµε λίπος, το σώµα αναζητάει ενέργεια από τις λιποαποθήκες του, γεγονός που οδηγεί στο χάσιµο βάρους. Επιπλέον, η πέψη του λίπους γίνεται αργά οπότε αισθανόµαστε πλήρεις, ενώ επειδή τα επίπεδα της ινσουλίνης ανεβοκατεβαίνουν τα επίπεδα της ενέργειας παραµένουν σταθερά.

Βέβαια σε όλα πρέπει να υπάρχει µέτρο οπότε σε καµία περίπτωση όλα τα παραπάνω δεν συνιστούν µια διατροφική προσέγγιση µε κέικ, παχυντικά σνακ και junk food. "Οι τροφές αυτές αποτελούν υδατάνθρακες υψηλούς σε λιπαρά και σίγουρα είναι απαγορευτικές. Αυτό το οποίο εµείς προωθούµε είναι πραγµατικές τροφές" εξηγεί η δρ Ντίκιν. "Τα καλά λίπη είναι απαραίτητα και όχι καταστροφικά. Το αβοκάντο, το λάδι καρύδας ή το φρέσκο βούτυρο είναι ωφέλιµα για τον οργανισµό".

Σαφώς υπάρχουν αντίθετες απόψεις όσον αφορά τα πλεονεκτήµατα των καλών λιπαρών. Όπως υποστηρίζει ο δρ Ίαν Κάµπελ δεν υπάρχει καµία αµφιβολία ότι η παχυσαρκία συνδέεται µε την καρδιοπάθεια. Κατά τη γνώµη του, όταν κάποιος καταναλώνει πάρα πολλές θερµίδες καταλήγει να είναι υπέρβαρος είτε αυτό έχει να κάνει µε ζάχαρη είτε µε λίπος.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

  • Πολλοί ειδικοί τονίζουν ότι το να κόβει κάποιος εντελώς τους υδατάνθρακες από τη διατροφή του είναι λάθος.
  • Όταν λες στον κόσµο ότι µπορεί να τρώει περισσότερο λίπος είναι ότι δεν ξεχωρίζουν τι είδους λίπη πρέπει να καταναλώσουν.
  •  Η υπερκατανάλωση λιπαρού κρέατος ή τυριού σε καθηµερινή βάση δεν είναι σωστή.
  • Αβοκάντο, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί και σπόροι είναι αποδεκτοί αλλά και η κατανάλωσή τους δεν προϋποθέτει ότι κάποιος θα παραµείνει αδύνατος. Παρ' όλα αυτά αποτελούν εξαιρετικά ωφέλιµες τροφές για τον οργανισµό.

Tags λίπος, τροφες, Διατροφή


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5406 s (228 Queries.) // Parse time: 0.8405 s // Total time: 3.3812 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X