Ηλιόλουστες μέρες με βιταμίνη D!


Ηλιόλουστες μέρες με βιταμίνη D!

Όταν ο ήλιος είναι σύμμαχος!

Τo 90% της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό παράγεται από την έκθεση στο φως του ήλιου, οπότε το τελευταίο πράγμα που θα περίμενε κανείς είναι να υπάρχει έλλειψη σε ηλιόλουστα μέρη του πλανήτη. Πρόσφατες έρευνες, ωστόσο, έδειξαν ότι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρατηρούνται τα υψηλότερα επίπεδα ανεπάρκειας της βιταμίνης D στον κόσμο. Αυτό οφείλεται στις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που υπάρχουν στην περιοχή και οδηγούν τους ανθρώπους σε κλειστούς χώρους αλλά και στον αυστηρό κώδικα ντυσίματος –  οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να δείχνουν γυμνά σημεία του σώματός τους.

Παρά τα όσα γνωρίζουν οι περισσότεροι, η συγκεκριμένη βιταμίνη δεν είναι σαν τις άλλες. Αποτελεί μια στεροειδή ορμόνη την οποία το σώμα είναι σχεδιασμένο να αποκτήσει, κατά κύριο λόγο, από την έκθεση στον ήλιο και όχι από τη διατροφή. Είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση των επιπέδων φωσφορικού άλατος και ασβεστίου στον οργανισμό έτσι ώστε τα οστά και τα δόντια να παραμένουν υγιή. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες γιατί, όπως τονίζεται σε κάποιες έρευνες, καθώς μεγαλώνουν και αναπτύσσονται η έλλειψη της βιταμίνης D πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης της σκλήρυνσης και της νόσου του Πάρκινσον όπως επίσης και την εμφάνιση κατάθλιψης. Επιπλέον, μια αμερικανική έρευνα συνδύασε τη βιταμίνη D με τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου, διαβήτη τύπου 2 και καρδιοπάθειας.

Και παρόλο που είμαστε εξοικειωμένοι με τους κινδύνους της υπερέκθεσης στον ήλιο, αν κάποιος δεν λαμβάνει υποκατάστατα βιταμίνης D και δεν εκτίθεται καθόλου στον ήλιο, τότε η ζημιά μπορεί να είναι το ίδιο σημαντική με τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

ΣΤΑΡ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ

Η Γκουίνεθ Πάλτροου ανακάλυψε ότι πάσχει από οστεοπενία, πάθηση κατά την οποία τα οστά αδυνατίζουν και συνδέεται με την έλλειψη βιταμίνης D. «Οι γιατροί έλεγξαν τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό μου και κατέληξαν ότι ήταν υπερβολικά χαμηλά. Αναρωτιόμουν και ήμουν κάπως μπερδεμένη για το αν η παρότρυνσή τους για περισσότερη έκθεση στον ήλιο ήταν ασφαλής, αφού για χρόνια μού έλεγαν ότι πρέπει να αποφεύγω τις επικίνδυνες ακτίνες του ήλιου» αποκαλύπτει η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός. Για την περίπτωσή της λοιπόν της ζητήθηκε να λάβει υψηλή δόση συμπληρώματος βιταμίνης D και επιπλέον να περνάει περισσότερο χρόνο στον ήλιο. Η Κάιλι Μινόγκ από την άλλη φροντίζει να εκτίθεται στον ήλιο όσο πιο συχνά μπορεί έστω για λίγα λεπτά καθημερινά. "Ήμουν πάντα εκείνο το άτομο που καθόταν στη σκιά με αντηλιακό, αλλά αργότερα ανακάλυψα ότι είχα έλλειψη βιταμίνης D, οπότε τώρα παίρνω τα ανάλογα συμπληρώματα" λέει η Αυστραλή ποπ σταρ.

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ & ΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΤΕ

Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να καταλάβετε αν έχετε έλλειψη βιταμίνης D είναι η εξέταση αίματος. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν κάποιοι γενικοί παράγοντες και συμπτώματα τα οποία μπορείτε να αναζητήσετε:

• Σκούρο δέρμα

Οι άνθρωποι με πιο σκούρα επιδερμίδα έχουν περισσότερες πιθανότητες έλλειψης βιταμίνης D, γιατί το σκούρο δέρμα χρειάζεται δέκα φορές περισσότερη έκθεση στον ήλιο για να παραγάγει την ίδια ποσότητα βιταμίνης D από ένα άτομο με πιο λευκή επιδερμίδα. Ο χρωματικός τόνος λειτουργεί σαν φυσικό αντηλιακό, οπότε όσο πιο σκούρα είναι η επιδερμίδα τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστεί να περάσετε στον ήλιο.

• Κακή διάθεση

Η σεροτονίνη, η ορμόνη του εγκεφάλου που σχετίζεται με το ανέβασμα της ψυχολογίας, αυξάνεται με την έκθεση στον ήλιο και μειώνεται με τα χαμηλά επίπεδα ηλιακής έκθεσης. Ίσως το να νιώθει κάποιος πεσμένος ψυχολογικά οφείλεται στο ότι δεν κάθεται αρκετά στον ήλιο, ότι δηλαδή τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι χαμηλά.

• Εφίδρωση στο κεφάλι

Ένα από τα πρώτα συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης D είναι η εφίδρωση στο κεφάλι. Η υπερβολική εφίδρωση στα νεογνά η οποία οφείλεται σε νευρομυϊκές ευερεθιστότητες εξακολουθεί να θεωρείται ένα κοινό, πρόωρο σύμπτωμα ανεπάρκειας της βιταμίνης D.

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΤΕ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D

• Καθίστε στον ήλιο για περίπου 20 λεπτά την ημέρα.

•  Καταναλώστε τροφές που περιέχουν υψηλότερες ποσότητες της βιταμίνης D, όπως είναι το ψάρι, ο χυμός πορτοκάλι, το γάλα σόγιας, το τυρί, τα αυγά, το συκώτι, τα ωμά μανιτάρια και δημητριακά.

•  Λαμβάνετε καθημερινά χαμηλή δόση συμπληρώματος βιταμίνης D.

ΟΦΕΛΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

•  Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιοπάθειας.

•  Ισορροπεί τη διάθεση και μπορεί να βοηθήσει στη μάχη με την κατάθλιψη.

•  Ενισχύει την απώλεια βάρους καθώς το ασβέστιο και η βιταμίνη D μειώνουν την όρεξη.

•  Ισορροπεί την αρτηριακή πίεση και μειώνει το άγχος και την ένταση.

• Απαλύνει μυϊκούς πόνους.

• Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πιθανοτήτων λοίμωξης του αναπνευστικού.

ΠΟΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΕΧΟΥΝ ΕΛΛΕΙΨΗ

α) Ενήλικες άνω των 50 ετών

Όσο μεγαλώνουμε, το δέρμα μας δεν παράγει τόση βιταμίνη D ως αποτέλεσμα της έκθεσης στον ήλιο. Την ίδια στιγμή τα νεύρα γίνονται λιγότερο ικανά στη μετατροπή της βιταμίνης D σε τέτοια μορφή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό. Επιπλέον, οι μεγαλύτεροι ηλικιακά ενήλικες τείνουν να περνούν περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι, το οποίο σημαίνει ότι βρίσκονται λιγότερο στον ήλιο και παράγουν λιγότερη βιταμίνη D.

β) Παχύσαρκοι, υπέρβαροι ή με υψηλά επιπεδα μυϊκής μάζας

Η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή που σημαίνει ότι για να μεταφερθεί στην κυκλοφορία του αίματος και μέσα στο σώμα, πρέπει να συνδεθεί με στοιχεία του σώματος που είναι από λιπαρά. Αν κάποιος έχει παραπανίσια κιλά ή είναι παχύσαρκος είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί περισσότερη βιταμίνη D από ένα πιο αδύνατο άτομο και το ίδιο ακριβώς ισχύει και στα άτομα με περισσότερη μυϊκή μάζα.

Tags ηλιος, βιταμίνη d


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.9558 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3046 s // Total time: 2.2604 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X