Ουλοπλαστική και σχεδιασμός χαμόγελου!


Ουλοπλαστική και σχεδιασμός χαμόγελου!

Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Πολλοί ασθενείς μου, αλλά και πολλοί αναγνώστες άρθρων μου, με ρωτούν τι είναι η ουλοπλαστική, πότε ενδείκνυται και ποια είναι η διαδικασία πραγματοποίησής της. Πριν απαντήσω σε αυτά τα ερωτήματα, θα ήθελα να τονίσω ότι ένα όμορφο χαμόγελο δεν δημιουργείται μόνο με το κτίσιμο ωραίων δοντιών, αλλά και με τη σωστή αρχιτεκτονική και υγεία των περιοδοντικών ιστών, των ιστών δηλαδή που βρίσκονται γύρω από το δόντι, που είναι τα ούλα και το υποκείμενο οστούν που συγκρατεί τα δόντια στη θέση τους.

Επομένως, με απλά λόγια, η ουλοπλαστική είναι μια επέμβαση, ή καλύτερα μια σειρά επεμβάσεων που γίνονται ούτως ώστε να δώσουμε ένα σωστό περίγραμμα και μια σωστή διάταξη στους περιοδοντικούς ιστούς, για να συμβάλουν και αυτοί με τη σειρά τους στην αισθητική αρμονία του χαμόγελου. Όπως αναφέρω συχνά, όταν χαμογελάμε πρέπει να φαίνονται μέχρι δύο χιλιοστά ελεύθερων ούλων. Όταν είναι ορατά περισσότερα από δύο χιλιοστά, τότε έχουμε αυτό που ονομάζουμε ουλικό χαμόγελο. Στην περίπτωση αυτή, όταν και τα πρόσθια δόντια δεν έχουν είτε το σωστό μήκος είτε την ορθή αναλογία μήκους - πλάτους, τότε προχωρούμε σε ουλοπλαστική, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει την αφαίρεση μόνο των ούλων ή την αφαίρεση ούλων και οστού. Στην πρώτη περίπτωση, η ουλοπλαστική γίνεται στο ίδιο ραντεβού κατά το οποίο θα παρασκευαστούν τα δόντια με laser ή ηλεκτροτόμο, ενώ στη δεύτερη περίπτωση γίνεται σε ξεχωριστό ραντεβού και χρειάζεται να περιμένουμε κάποιο διάστημα μερικών μηνών πριν ξεκινήσουμε να δουλεύουμε για να φτιάξουμε το χαμόγελο. Η επέμβαση που περιλαμβάνει και την αφαίρεση οστού γίνεται με τοπική αναισθησία με την κλασική μέθοδο και είναι καλό να γίνεται από περιοδοντολόγο ή οδοντίατρο, άριστα εκπαιδευμένο στις χειρουργικές τεχνικές του περιοδοντίου. Μια σημαντική λεπτομέρεια, είναι ότι πριν προχωρήσουμε σε ουλοπλαστική, πρέπει να έχει γίνει ο αρχικός σχεδιασμός του χαμόγελου είτε με κερί (wax-up), είτε στο στόμα (mock-up), όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μου, για να έχει ο χειρούργος έναν οδηγό με τις επιθυμητές διαστάσεις των δοντιών για να γνωρίζει πώς θα διευθετήσει ανάλογα τα ούλα.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όπου τα ούλα έχουν υποχωρήσει λόγω υφίζησης και έχουν αποκαλυφθεί οι ρίζες των δοντιών, μπορούμε με τη λήψη ενός ουλικού μοσχεύματος από μια άλλη περιοχή του στόματος να καλύψουμε το κομμάτι της ρίζας που έχει εκτεθεί, αποκαθιστώντας την αισθητική αρμονία στο χαμόγελο.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι, πάνω από όλα, πρέπει να γίνεται σωστός σχεδιασμός του χαμόγελου για να μπορούν να εκτελεστούν άψογα και με την σωστή σειρά όλες οι απαραίτητες εργασίες για να καταλήξουμε στο ζητούμενο: ένα αισθητικά και λειτουργικά ωραίο χαμόγελο!

Tags ουλοπλαστικη, χαμογελο


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.4440 s (249 Queries.) // Parse time: 0.6951 s // Total time: 3.1391 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X