Ολική αποκατάσταση του στόματος με όψεις


Ολική αποκατάσταση του στόματος με όψεις

Η ολική αποκατάσταση του στόματος με όψεις, γίνεται όταν έχουμε αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, αφενός, να έχουμε τα δόντια μας και αφετέρου να έχουμε καλής ποιότητας αδαμαντίνη. Δόντια που έχουν πολλές εμφράξεις (σφραγίσματα), ή έχουν εκτεταμένες διαβρώσεις (erosion) δεν συνίσταται να αποκαθίστανται με όψεις, αλλά με στεφάνες (crowns). Τα αισθητικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπιστούν με όψεις, όσον αφορά τα δόντια, είναι προβλήματα με το χρώμα, το σχήμα, το μέγεθος, τη θέση και την επιφανειακή υφή (texture). Τα λειτουργικά προβλήματα αφορούν εκτεταμένες αποτριβές των δοντιών που προκαλούν απώλεια της κάθετης διάστασης της σύγκλεισης και, όπως δείχνουν πρόσφατες μελέτες, πιθανόν προς τα πίσω μετατόπιση της κάτω γνάθου και πρόκληση υπνικής άπνοιας (sleep apnea).

Όσο προχωρά η Οδοντιατρική, τόσο περισσότερο βλέπουμε ότι η αρχή της ελάχιστα επεμβατικής Οδοντιατρικής (minimal invasive dentistry) απολαμβάνει όλο και πιο ευρεία αποδοχή. Προσπαθώ να κάνω μεγάλες αλλαγές στο στόμα όσο πιο συντηρητικά μπορώ: αφαιρώντας, δηλαδή, όσο το δυνατόν λιγότερη οδοντική ουσία. Απαραίτητη προϋπόθεση πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε θεραπεία, είναι μια ολοκληρωμένη αισθητική και λειτουργική εξέταση (comprehensive examination).

Έχω προσωπικά δημιουργήσει μια υπηρεσία που ονομάζεται Smile Improvement Analysis, η οποία περιλαμβάνει όλες τις εξετάσεις και τις οδοντιατρικές πράξεις που πρέπει να γίνουν και στις οποίες έχω αναφερθεί αναλυτικά σε παλαιότερο μου άρθρο, για να καταλήξουμε στο wax-up, το οποίο θα σχεδιαστεί από τον κεραμίστα. Το wax-up είναι το νέο χαμόγελο του πελάτη μας σχεδιασμένο με κερί, το οποίο θα σχεδιάσει ο κεραμίστας αφού λάβει υπόψιν του όλα τα δεδομένα και τις οδηγίες του οδοντιάτρου που θα προκύψουν απο το Smile Improvement Analysis. To wax-up είναι σημαντικό, γιατί δίνει την ευκαιρία στον πελάτη μας, πριν επεμβούμε στα δόντια του, να δει το νέο του χαμόγελο αλλά και να το δοκιμάσουμε στο στόμα του, αφού κατασκευάσουμε από το wax-up μια μήτρα σιλικόνης. Σε αυτά τα περιστατικά, πρέπει να κάνουμε ένα σχέδιο θεραπείας στο οποίο η αποκατάσταση των δοντιών στην οποία έχουμε καταλήξει, πρέπει να γίνει σε μια φάση. Δεν μπορούμε δηλαδή να αποκαταστήσουμε ένα δόντι, σε άλλη χρονική στιγμή ένα άλλο κ.ο.κ., όπως ζητούν πολλοί από τους πελάτες μας, γιατί εκτός από μία αισθητική ανομοιομορφία, προκύπτει και μία αποτυχία στο να δώσουμε τα σωστά χαρακτηριστικά στην σύγκλειση των δοντιών, πράγμα που οδηγεί σε λειτουργικά προβλήματα. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το τονίζουμε στους πελάτες μας και να επιμένουμε.

Αφού ο πελάτης δει το wax-up και θέλει να προχωρήσει στην αποκατάσταση, τότε συντονίζουμε ένα ραντεβού για να παρασκευάσουμε τα δόντια του, να πάρουμε αποτυπώματα και να δημιουργήσουμε προσωρινές αποκαταστάσεις. Η παρασκευή των δοντιών για όψεις γίνεται πολύ συντηρητικά: αφαιρούμε ελάχιστη αδαμαντίνη από την εξωτερική επιφάνεια του δοντιού και ασφαλώς όχι τυχαία, αλλά πάντα με βάση το wax-up. Υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες δεν χρειάζεται να αφαιρέσουμε καθόλου αδαμαντίνη.

Στο ίδιο ραντεβού θα κατασκευάσουμε και τις προσωρινές αποκαταστάσεις. Εδώ θέλω να αναφέρω το εξής: βλέπουμε να διαφημίζονται αποκαταστάσεις, είτε πρόκειται για όψεις είτε για στεφάνες, που γίνονται την ίδια ώρα ή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό το concept μπορεί να ισχύει για μία ή δύο αποκαταστάσεις, αλλά όταν κάνουμε μεγάλες αλλαγές στο στόμα, τότε οι προσωρινές ή μεταβατικές αποκαταστάσεις είναι απαραίτητες αφενός για να δώσουμε στον ασθενή την ευκαιρία να συνηθίσει την νέα κατάσταση και αφετέρου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε αν υπάρχουν κάποια λάθη η παραλείψεις στον σχεδιασμό που κάναμε. Αφού πάρουμε αποτυπώματα, τα στέλνουμε στο εργαστήριο το οποίο θα κατασκευάσει τις ολοκεραμικές όψεις.

Στη συνέχεια, ορίζουμε ενα ραντεβού στο οποίο θα συγκολλήσουμε τις όψεις. Ανεξάρτητα από τον αριθμό όψεων που έχουμε, τις συγκολλούμε ταυτόχρονα όλες μαζί και όχι τμηματικά. Η υγιεινή του στόματος που θα κάνει ο πελάτης δεν αλλάζει με τις όψεις. Εκείνο που έχει σημασία, είναι ο οδοντίατρος να βλέπει συχνά τον πελάτη για να ελέγχει αν όλα πάνε καλά. Εκείνο που θέλω να μεταδώσω στον κόσμο, είναι ότι με την πρόοδο της Οδοντιατρικής μπορούμε συντηρητικά να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που σε προηγούμενες δεκαετίες φαίνονταν δυσεπίλυτα!

Tags οψεις, χαμογελο, οδοντιατρος


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.4329 s (249 Queries.) // Parse time: 0.5832 s // Total time: 3.0161 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X