Πώς βάζουμε "έξυπνους" στόχους;


Πώς βάζουμε "έξυπνους" στόχους;

Διαβάστε αναλυτικά

Ο καθορισμός στόχων μάς επιτρέπει να επιλέγουμε που θέλουμε να κατευθυνθούμε στη ζωή μας. Γνωρίζοντας ακριβώς τι θέλουμε να επιτύχουμε, ξέρουμε σε τι πρέπει να συγκεντρωθούμε για να το πραγματοποιήσουμε.

Ο ορισμός στόχων βοηθά στο να κινητοποιούμαστε για αλλαγές, να επιτυγχάνουμε περισσότερα, να αναγνωρίζουμε και να μηδενίζουμε τους παράγοντες που πιθανός να μας κρατούν πίσω, να είμαστε περισσότερο παρακινημένοι, να λαμβάνουμε μεγαλύτερη ευχαρίστηση από τα επιτεύγματά μας, άρα να βελτιώνουμε την αυτοπεποίθησή μας. Κάθε φορά που επιτυγχάνουμε κάποιο στόχο αισθανόμαστε περηφάνια, ενθάρρυνση ώστε με μεγαλύτερη ετοιμότητα να αναλαμβάνουμε νέες προσκλήσεις.

Όποιοι και  να είναι οι στόχοι μας, επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή. Χρειαζόμαστε στόχους που να μας εμπνέουν. Δυνατοί και ουσιαστικοί στόχοι συντείνουν στην εξέλιξη της προσωπικότητάς μας, στην ωρίμανσή μας ώστε να αναγνωρίζουμε τι ζητάμε από τη ζωή μας. Ανούσιοι στόχοι ορίζουν μια ανούσια ζωή. Ένας στόχος προϋποθέτει μια δέσμευση από την πλευρά μας. Χωρίς τη δέσμευση ο στόχος παραμένει απλώς όνειρο. Αυτή είναι και η διαφορά ανάμεσα στο στόχο και στο όνειρο. Το όνειρο είναι κάτι που θα θέλαμε να συμβεί και απλά το αναμένουμε να συμβεί  χωρίς να κάνουμε κάτι ουσιώδες ώστε να συμβεί.

Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που ορίζουν επακριβείς, ξεκάθαρα προσδιορισμένους στόχους, υποφέρουν λιγότερο από στρες άγχος και θλίψη, συγκεντρώνονται πιο αποτελεσματικά, αποδίδουν καλύτερα, είναι περισσότερου χαρούμενοι και ικανοποιημένοι από τον εαυτό τους.

Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι στόχοι που ορίσαμε θα πετύχουν; 

Επιλέγουμε κάποιο στόχο που ικανοποιεί εμάς: Ένας στόχος που μας ικανοποιεί συναισθηματικά, μας κινητοποιεί περισσότερο να δουλέψουμε για να τον πετύχουμε.

Να είναι συγκεκριμένος: ξεκάθαρος όσον αφορά το τί, πού, πότε και πώς θα κάνω κάτι.

Να είναι ρεαλιστικός: Για να είναι δυνατόν να υλοποιηθεί Αυτό προϋποθέτει επίγνωση των σωματικών και πνευματικών ικανοτήτων και αντοχών μας αλλά και των ορίων και αδυναμιών μας.

Να είναι εφικτός:  Να είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί ο στόχος οι στόχοι Για να τον πετύχουμε χρειάζεται να τον πιστέψουμε, άρα να είναι συνεπής με το προσωπικό σύστημα αξιών μας.

Να είναι μετρήσιμος: Να μπορούμε να προσδιορίσουμε ποσοτικά την πρόοδο προς το στόχο.

Να είναι χρονικά δεσμευτικός: Ορίζουμε χρονικό πλαίσιο ολοκλήρωσης του στόχου. Π.χ σε τρεις μήνες θα κάνω αυτό. Αυτό μας επιτρέπει να μετράμε την πρόοδο προς την επίτευξη του στόχου.

Μαίρη Ιωάννου

Εγγεγραμενη Κλινικός Ψυχολόγος

Tags ΣΤΟΧΟΙ, ψυχολογια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5190 s (249 Queries.) // Parse time: 0.8831 s // Total time: 3.4021 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X